Польського журналіста відлучили від професії на рік за критику мера в блозі

00:00,
28 Січня 2011
1131

Польського журналіста відлучили від професії на рік за критику мера в блозі

00:00,
28 Січня 2011
1131
Польського журналіста відлучили від професії на рік за критику мера в блозі
Він жартує, що адекватнішою карою була б шибениця.

Лукаш Каспрович, журналіст і блогер із невеликого польського міста Мосіна, був засуджений до штрафу в 500 злотих, 300 годин виправних робіт та до заборони працювати за фахом протягом року, пише media2.pl.

 

Проти журналіста газети Faktу Mosińsko-Puszczykowski позивалась мер Мосіни Зофія Шпринґер, яка потрактувала критику в його персональному блозі як образу честі й гідності. Зокрема, Каспрович ужив щодо мера слова «брехуха» і «брехлива бестія». Каспрович наполягав, що діяв як журналіст, а критика стосувалась діяльності Шпринґер як публічної особи. За його словами, мер обмежувала йому доступ до суспільно важливої інформації, тож він був навіть  вимушений балотуватись і пройти до міської ради, щоб мати змогу висвітлювати роботу місцевої влади.

 

Процес тривав два роки. 25 січня суд визнав його винним за всіма тринадцятьма пунктами обвинувачення, зобов’язавши, окрім перелічених вище покарань, публічно перепросити мера на сторінках газети Głos Wielkopolski та сплатити судові видатки, зокрема витрати на психіатричну експертизу. «Це ще не все, - пише у своєму блозі Каспрович. – Мій представник не встиг занотувати всіх санкцій, встановлених щодо мене судом». Він має намір оскаржити вирок суду.

 

Правозахисники з Гельсінської спілки прав людини вже назвали це покарання занадто суворим і застерегли, що він може негативно вплинути на свободу слова в інтернеті, адже блогери боятимуться критикувати місцеву владу. Польські правозахисники називають кримінальну відповідальність за знеславлення у медіа зашморгом для преси.

 

Каспрович, натомість, іронізує: «Вирок занадто мякий! Як на мене, довічене ув’язнення, електричний стілець або шибениця були б адекватнішими варіантами кари за скоєне мною». За його словами, вирок суду знищив ідею блогу як вільної трибуни, з якої кожен може висловити свою думку про місцеву владу.

 

«Медіаграмотність»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду