ІМІ: Держспоживстанадарт не побачив порушення закону в немаркованих рекламних матеріалах «Сегодня» і «Фактов»

00:00,
2 Лютого 2011
1468

ІМІ: Держспоживстанадарт не побачив порушення закону в немаркованих рекламних матеріалах «Сегодня» і «Фактов»

00:00,
2 Лютого 2011
1468
ІМІ: Держспоживстанадарт не побачив порушення закону в немаркованих рекламних матеріалах «Сегодня» і «Фактов»
На думку керівника київського управління захисту прав споживачів, рубрики виправдовують приховану рекламу.

 

На думку чиновників, публікація не маркованих рекламних матеріалів під рубриками на кшталт «Новини компаній» або «Поживемо – побачимо» не є порушенням рекламного законодавства. Адже в законі немає прямої заборони такої практики. Такою є позиція, висловлена в офіційній відповіді  начальника управління захисту прав споживачів у місті Києві Сергія Киянченка на запит Інституту масової інформації.

 

У рамках проекту «У-Медіа» ІМІ проводить моніторинг замовних матеріалів у друкованих виданнях. Деякі з них, зокрема «Сегодня» та «Факты и комментарии», обходять вимогу закону «Про рекламу» маркувати кожне платне повідомлення словами «реклама» або «на правах реклами» за допомогою спеціальних рубрик.

 

Назви цих рубрик далеко не завжди свідчать про рекламний характер опублікованих матеріалів. Так, у «Сегодня» це рубрики «Открытое письмо», «Спонсор рубрики», «Новости компаний»та«PR». «Факты»ще винахідливіші: рекламу медичних компаній  розміщують під плашкою «Будьте здоровы»або«Полезно знать».Політичну джинсу – під рубриками «Предвыборные страсти»і«Поживем - увидим».Прихована реклама оргтехніки виходить у рубриці «Клуб потребителя».

 

У вихідних даних видання дрібним шрифтом зазначено, що матеріали в цих рубриках публікуються на правах реклами. Тим часом у законі не йдеться про інші варіанти позначок або спеціальні рубрики. На зауваження щодо незаконності подібної практики керівництво видань не реагує.

 

По офіційну оцінку подібної практики Інститут масової інформації звернувся до управління захисту прав споживачів. Наводимо текст відповіді:

 

 

 

За словами юриста ІМІ Романа Головенка, закон передбачає лише два варіанти рекламної позначки – «реклама» або «на правах реклами». І навіть якщо газета вказує на рекламний характер публікацій у цих рубриках на останній сторінці, це не є правомірним.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду