Статус у фейсбуку може стати вашим алібі… або навпаки

00:00,
3 Березня 2011
1611

Статус у фейсбуку може стати вашим алібі… або навпаки

00:00,
3 Березня 2011
1611
Статус у фейсбуку може стати вашим алібі… або навпаки
Американське правосуддя дедалі частіше звертається по докази та обставини злочинів і правопорушень до соціальних мереж.

Соціальні медіа стають дедалі важливішою частиною життя, і разом із цим зростає їхня важливість для органів слідства й суду. Тепер, шукаючи інформацію, необхідну для розслідування злочинів і правопорушень, слуги закону часто в першу чергу звертаються до твітера й фейсбука, пише Джозеф Ґолдстайн у The New York Times.

 

Позаторік мешканець Нью Йорка Родні Бредфорд, звинувачений у пограбуванні в Брукліні, зміг виправдатись за допомогою своєї сторінки у фейсбуку. За словами Бредфорда, у момент скоєння злочину він перебував у помешканні свого батька на Мангеттені: він послався на запис у фейсбуку, в якому жартома нарікав на якість сніданку. Суд отримав від соціальної мережі необхідну інформацію, яка підтвердила, що запис був зроблений із Мангеттена, і звинувачення було зняте.

 

Минув рік, і двадцятирічний Бредфорд знов постав перед судом, звинувачений у нападі на родича своєї дівчини. Обвинувачення посилалось на допис, який з’явився на фейсбуківській сторінці дівчини – подруга попереджала її, що Бредфорд погрожує «скинути її з даху». Одначе суд не визнав цей запис доказом того, що обвинувачений справді погрожував дівчині, й залишив його на свободі.

 

На минулому тижні сварка у фейсбуку допомогла поліції розслідувати вбивство молодої жінки. Вісімнадцятирічна Кайла Енрикес отримала від своєї подруги, двадцятидворічної Каміші Ричардс, двадцять доларів на їжу та підгузники для дитини, але протринькала їх на щось інше. Дівчата погиркались у фейсбуку, і Ричардс пообіцяла Енрикес: та ще пошкодує. «Побачимо», - відповіла Енрикес, яку тепер звинувачують у тому, що вона зарізала подругу.

 

Попри те, що правосуддя у Сполучених Штатах порівняно нещодавно почало враховувати докази, отримані з інтернету та соціальних мереж, сьогодні це дуже важливе джерело з’ясування обставин та мотивів злочинів і правопорушень. Так, винуватець сумнозвісної «Аризонської стрілянини», в якій постраждала член Конгресу Ґейбріел Ґіффордс, за кілька годин до злочину написав на своїй сторінці на MySpace «прощавайте, друзі!». Цей запис обвинувачення зможе використати як доказ того, що вбивство було навмисним. А в Південній Кароліні два роки на сторінці підозрюваного в пограбуванні банку виявили запис: «Пішов грабувати банк, усім цьомки».

 

Також, вивчаючи контакти між учасниками соціальних мереж, слідство може виявити членів організованих злочинних груп. Наприклад, доказом причетності до банди може стати фото в соціальній мережі, де людина зображена поруч із тими, чия причетність уже встановлена. Американські гангстери вже досить давно узгоджують свої дії через твітер, каже священик Вернон Вільямс, який досліджує онлайн-спілкування гарлемський банд, аби упередити можливі побоїща. Уже не раз повідомлення в твітері ставали доказами у гучних справах проти злочинних груп.

 

Одначе, як зазначає автор, можуть виникати сумніви щодо того, чи справді обліковий запис у соціальній мережі належить саме цій людині, або чи не міг хтось інший писати від її імені. Так, розбираючи справу Родні Бредфорда, обвинувач висунув гіпотезу, що від його імені повідомлення міг написати хтось інший, одначе аргумент захисника, що хлопець іще занадто юний для того, щоб розробити такий складний план із забезпеченням алібі, задовільнив суд. На практиці, за словами американських правників, відкараскатись від своєї сторінки в соціальній мережі майже неможливо.

 

«Медіаграмотність»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
http://rowlands.maars.net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду