Міндовкілля відкриє доступ до Реєстру висновків оцінки впливу на довкілля

Міндовкілля відкриє доступ до Реєстру висновків оцінки впливу на довкілля

12:56,
22 Серпня 2024
475

Міндовкілля відкриє доступ до Реєстру висновків оцінки впливу на довкілля

12:56,
22 Серпня 2024
475
Міндовкілля відкриє доступ до Реєстру висновків оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля відкриє доступ до Реєстру висновків оцінки впливу на довкілля
Доступ до 6000 справ, пов’язаних з оцінкою впливу на довкілля, обмежили після початку російського повномасштабного вторгнення.

Міндовкілля відкриє доступ до всіх документів у Реєстрі висновків з оцінки впливу на довкілля, який закрили з початку повномасштабної війни. Про це повідомила громадська ініціатива «Голка» з посиланням на першого заступника міністра Олександра Краснолуцького.

Краснолуцький повідомив, що після перегляду публікації «Голки» про Оболонський острів міністр доручив профільному заступнику підготувати пропозиції щодо змін до нормативно-правових актів, які збільшать доступ громадськості до інформації з Реєстру висновків з оцінки впливу на довкілля.

«Наразі з 2023 року запущений новий реєстр оцінки впливу на довкілля на Екосистемі, який здійснює ідентифікацію особи користувача та після чого надається повний доступ до усіх матеріалів. Разом з тим старі документи дійсно не відображаються у ній.

У міністерстві працюють над виконанням доручення. До вирішення питання  з метою доступу громадськості Міндовкілля надавало і надаватиме інформацію з реєстру ОВД, який діяв до 31.12.2023 за запитом на безкоштовній основі», — зазначив перший заступник міністра.

За допомогою висновків оцінки впливу на довкілля громадяни можуть побачити, який вплив може мати на екологію діяльність чи будівництво, а також виявити порушення та корупційні схеми.

Аналітик громадської ініціативи «Голка» Георгій Могильний розповів, що під час підготовки матеріалу про Оболонський острів було важко дістати документи, хоча вони мали б бути у публічному доступі.

«Ми звернулися до органу, що відповідав тут за здійснення оцінки впливу на довкілля — Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА. Нам виставили рахунок на 2500 грн за сканування документів і порадили звернутися до Міндовкілля для отримання у них дозволу. Копії документів в електронному вигляді зберігаються в Єдиному реєстрі оцінки впливу на довкілля і мають бути у загальному доступі онлайн, але цей доступ обмежили після повномасштабного вторгнення. Мова йде про 6 000 справ, пов’язаних з оцінкою впливу на довкілля, які мають бути у публічному доступі», — пояснив Могильний.

Громадська ініціатива «Голка» писала про доступ до документів у Реєстрі висновків з оцінки впливу на довкілля, який закрили з початку повномасштабної війни, зокрема на «Детекторі медіа». 

Після публікації ініціативи нардепи Ярослав Юрчишин та Олександр Бакумов звернулися до Міндовкілля з проханням відкрити доступ.

Нагадаємо, нещодавно ми також повідомляли про те, що на мапі «Моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів» на сайті «ЕкоЗагроза» у режимі реального часу тепер можна переглянути дані про якісь води з понад 570 пунктів моніторингу.

Ілюстрація: «Голка»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду