Reuters: компанія OpenAI розробляє надсекретний проєкт у сфері штучного інтелекту

Reuters: компанія OpenAI розробляє надсекретний проєкт у сфері штучного інтелекту

13:09,
14 Липня 2024
1168

Reuters: компанія OpenAI розробляє надсекретний проєкт у сфері штучного інтелекту

13:09,
14 Липня 2024
1168
Reuters: компанія OpenAI розробляє надсекретний проєкт у сфері штучного інтелекту
Reuters: компанія OpenAI розробляє надсекретний проєкт у сфері штучного інтелекту
Компанія OpenAI просунулася у створенні ШІ-моделі, здатної розмірковувати як людина і вести «глибоке дослідження» інтернету. Це наблизить ШІ до надлюдського рівня інтелекту. Поки що нейромережі в разі проблем додумують інформацію.

Американська компанія OpenAI працює над новим проєктом у сфері штучного інтелекту  під кодовою назвою Strawberry.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела.

Підкреслюється, що Strawberry — це секретний проєкт, що ретельно охороняється навіть усередині OpenAI. Проєкт зосереджений на тому, щоб ШІ-моделі не лише генерували відповіді на запитання користувача, а й заздалегідь планували різні сценарії взаємодії, а також автономно вивчали інтернет для «глибокого дослідження».

Досі моделі штучного інтелекту робити цього не вміли, пояснили опитані агентством співробітники OpenAI. Опитані Reuters дослідники підкреслили, що здатність до міркування — ключ до досягнення ШІ людського чи надлюдського рівня інтелекту.

Мовні ШІ-моделі вже вміють узагальнювати й писати тексти, але поки що вони часто не справляються з проблемами розуміння здорового глузду та іншими питаннями, які люди розуміють інтуїтивно, — наприклад, мова про логічні помилки чи якусь гру. Коли нинішні ШІ-моделі стикаються з подібними проблемами, вони вигадують фіктивну інформацію. Експерти пояснили, що міркування дозволить ШІ-моделям ефективно вирішувати складні багатоетапні завдання.

Раніше проєкт Strawberry називав як Q* (вимовляється як Q-Star). У компанії називали його проривом у пошуку надінтелекту, також відомого як загальний штучний інтелект (AGI).

Генеральний директор OpenAI Сем Альтман заявив на початку 2024 року, що в штучному інтелекті «найважливіші сфери прогресу стосуватимуться здатності міркувати».

Інші компанії, такі як Google, Meta та Microsoft, також експериментують із різними методами для покращення міркувань у моделях ШІ. Однак дослідники розходяться в думках щодо того, чи здатні великі мовні моделі (LLM) включати ідеї та довгострокове планування. Зокрема один з експертів сучасного штучного інтелекту Янн ЛеКун, який працює в Meta, часто говорив, що LLM не здатні міркувати як люди.

Нагадаємо, OpenAI має намір заблокувати доступ до ChatGPT у Китаї.

Фото: Reuters

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олег
21:27 / 14.07.2024
Брехня, він не надсекретний. Роутерс це не писали. І не зовсім секретний, бо ви про це пишете. Секретне в ньому те, як саме він працює.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду