Використання штучного інтелекту в роботі медіа. Рекомендації Мінцифри

Використання штучного інтелекту в роботі медіа. Рекомендації Мінцифри

17:00,
21 Червня 2024
1200

Використання штучного інтелекту в роботі медіа. Рекомендації Мінцифри

17:00,
21 Червня 2024
1200
Використання штучного інтелекту в роботі медіа. Рекомендації Мінцифри
Використання штучного інтелекту в роботі медіа. Рекомендації Мінцифри
Рекомендують зберегти людський контроль, інформувати аудиторію, що контент створено за допомогою ШІ, а також створити можливість поскаржитися на нього.

В українському правовому полі зараз існує не один документ, який містить рекомендації та найкращі приклади використання штучного інтелекту (ШІ) різноманітними медіа, що почали з’являтися після презентації Міністерством цифрової трансформації України «Дорожньої карти з регулювання штучного інтелекту в Україні» у жовтні 2023 року. Зокрема, в січні 2024 року Міністерство цифрової трансформації України опублікувало «Рекомендації з відповідального використання штучного інтелекту у сфері медіа» (далі — «Рекомендації»). З огляду на особливу увагу суспільства до ухваленого в ЄС Закону про штучний інтелект (відомий як EU AI Act), варто повернутися до положень цих «Рекомендацій» і проаналізувати їх із погляду відповідності кращим практикам регулювання ШІ.

Почати варто з того, що реципієнтами наданих рекомендацій є медіа. Відповідно до визначення в Законі України «Про медіа», медіа (засіб масової інформації) — засіб поширення масової інформації в будь-якій формі, який періодично чи регулярно виходить у світ під редакційним контролем і постійною назвою як індивідуалізуючою ознакою. Іншими словами, «Рекомендації» надані для медіа в широкому їх розумінні, тобто для аудіовізуальних, друкованих, онлайн медіасервісів та провайдерів аудіовізуальних сервісів, якщо вони спрямовані на територію та аудиторію України.

Водночас «Рекомендації» не мають статусу нормативно-правового акту й мають рекомендаційний характер, однак їх варто розглядати як такі, що в майбутньому будуть покладені в основу відповідного закону.

Згідно з «Рекомендаціями», створення медіаконтенту з використанням ШІ передбачає відповідальне редакційне рішення про запровадження системи ШІ в роботі. Йдеться про вибір ШІ, наявність права на використання чужої системи ШІ, регулярний аналіз ризиків використання, розкриття інформації про використання систем ШІ (прозорість) і пояснення цілей і способів такого використання. Зокрема, має бути ухвалена й доведена до відома користувачів політика, правила використання ШІ.

Також рекомендується використовувати людський контроль за згенерованим ШІ контентом, тобто визначення спеціаліста, який буде перевіряти медіаконтент перед його поширенням. На цьому етапі медіа необхідно перевіряти згенерований ШІ контент на дотримання вимог чинного законодавства (наприклад, перевірити наявність дозволу на використання чужого твору, отримати дозвіл від фізичної особи на публікацію її зображення, якщо згенероване ШІ зображення містить таке).

У «Рекомендаціях» неодноразово підкреслюється, що будь-яке використання систем ШІ, що впливає на збір інформації, виготовлення, обробку або розповсюдження медіаконтенту, рекомендовано чітко позначати та доводити до відома всіх, хто споживає цю інформацію.

Поширення новин і будь-якого медіаконтенту вимагає чіткого розмежування автентичного та згенерованого ШІ контенту, а потреба для цього може виникати у двох випадках: коли медіа використовує чужий контент і коли медіа свідомо генерує контент за допомогою систем ШІ для власних потреб.

Відповідно до ст.33 Закону України «Про авторське право і суміжні права» контент, згенерований ШІ, вважається неоригінальним обʼєктом, що охороняється правом особливого роду (sui generis) протягом 25 років, а субʼєктом такого права є власник або ліцензіат компʼютерної програми, тобто ШІ, який використовується для створення контенту. Відповідно, використання чужого контенту в рамках роботи із ШІ вимагає дотримання майнових прав первинного субʼєкта прав, а перед використанням системи ШІ медіа бажано ознайомитися з умовами використання (ліцензією), зокрема, щодо (розподілу) прав на згенерований контент.

Згідно з «Рекомендаціями», при публікації згенерованого ШІ контенту (зображення чи текст) у медіа, важливим є чітке маркування такого контенту у форматі та способом, який зрозумілий читачу, зокрема, рекомендовано додавати напис «Матеріал згенеровано з використанням штучного інтелекту».

Загалом щодо взаємодії з аудиторією, то в Рекомендаціях наголошується, що потрібно створити можливість для аудиторії направляти скарги до медіа у разі підозри, що система ШІ порушує їхні права.

Відповідальність за використання ШІ при зборі, обробці або поширенні інформації, відповідно до Рекомендацій Комісії з журналістської етики щодо використання штучного інтелекту для створення журналістських матеріалів лежить на авторі й на редакції медіа. Щодо інших видів відповідальності (цивільна, адміністративна, кримінальна), передбачених законодавством України, її настання залежить від того, чиї та які права порушуються в результаті використання згенерованого ШІ контенту.

Ці «Рекомендації» є лише початком великого шляху впровадження ШІ в різні сфери життя суспільства. У майбутньому в Україні має бути ухвалений нормативний акт, обовʼязковий до виконання, в якому будуть належно врегульовані питання використання ШІ загалом. Приклад впровадження ШІ в медіа може стати маркером для оцінки того, чи є такий підхід достатнім і дієвим.

Ілюстрація: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду