Сергій Колесніков, «ШоТам»: «Журналістика на межі жанрів, технологій і мистецтва може знову вигравати увагу аудиторії»

Сергій Колесніков, «ШоТам»: «Журналістика на межі жанрів, технологій і мистецтва може знову вигравати увагу аудиторії»

10:00,
12 Травня 2024
1102

Сергій Колесніков, «ШоТам»: «Журналістика на межі жанрів, технологій і мистецтва може знову вигравати увагу аудиторії»

10:00,
12 Травня 2024
1102
Сергій Колесніков, «ШоТам»: «Журналістика на межі жанрів, технологій і мистецтва може знову вигравати увагу аудиторії»
Сергій Колесніков, «ШоТам»: «Журналістика на межі жанрів, технологій і мистецтва може знову вигравати увагу аудиторії»
Українсько-польський мультимедійний проєкт про Краматорськ отримав нагороду INMA Global Awards 2024.

Мультимедійний проєкт про Краматорськ, що складається з відеоінтерв’ю з його жителями, записаними на початку 2023 року, та опублікований на платформі польського медіа Outriders, цього року отримав нагороду INMA Global Awards 2024. MediaSapiens поговорив про нагороду й експериментальні медійні проєкти із засновником і головним редактором українського медіа «ШоТам» Сергієм Колесніковим, який є співтворцем проєкту.

Над проєктом спільно працювали Сергій Колесніков, який був його field-продюсером, та двоє польських журналістів: Якуб Гурніцький, який на той час був керівником Outriders, що займається імерсивною журналістикою з використанням сучасних диджитальних технологій, і Тетяна Колесніченко з польського диджитал-медіа Wirtualna Polska.

 Сергій Колесніков

Проєкт посів третє місце в категорії «Найкраще представлення візуальної журналістики та інструментів сторітелінгу» премії.

«Це одна з найпрестижніших журналістських медійних нагород у світі, і цього року вона присвячена Україні. Ми отримали не перше місце, але зважаючи на те, що три роки поспіль заголовки про Україну є завжди на передовицях у західних виданнях, то третє місце сигналізує, що, по-перше, тематика все ще актуальна для світового контексту, а по-друге — що така експериментальна журналістика на межі жанрів, технологій і мистецтва може знову й знову вигравати увагу аудиторії навіть до тих проблем, до яких уже нібито звикли й вони не такі цікаві, як, наприклад, українська війна», повідомив Сергій Колесніков.

Історії жителів Краматорська для розуміння поляками

Він розповів, що на початку 2023 року, коли тривали бої за Бахмут, були сильні побоювання, що в разі падіння міста відкриється шлях на Слов’янськ і Краматорськ, тому журналісти поїхали туди та спілкувалися з містянами різних професій, щоби з’ясувати, як почуваються люди, які там мешкають, які в них настрої, чим живе місто загалом.

За словами Сергія Колеснікова, своєю місією видання Outriders вважає розповідати полякам про контексти важливих процесів у світі. Йдеться про країни, в яких тривають конфлікти, як в Україні, Газі, М’янмі, про виклики для жителів прикордоння, як-от між Євросоюзом і Білоруссю, Мексикою та США, вплив на громади та суспільні процеси кліматичних змін, екологічних змін, економічних криз тощо. Причому робиться це із застосуванням панорамних відео з дронів, створення контенту у віртуальній реальності. Так редакція відповідає на сучасні виклики — втому від традиційних журналістських форматів, тенденції уникання новинного контенту тощо.

Розповідаючи про проєкт, Сергій Колесніков розкрив його концептуальну основу: «Для польської аудиторії вирішили зробити матеріал про Краматорськ через історії містян, проводячи паралелі між Краматорськом і Польщею: якщо впаде Бахмут, Краматорськ — наступний, а якщо Україна не встоїть, то наступна — Польща».

Йшлося про те, щоб засобами на перетині жанрів, що сприяють сприйняттю баченого й почутого не лише інтелектуально, але й емоційно, максимально занурювати аудиторію в атмосферу того, що діється в Україні. Таким чином автори прагнуть правдиво пояснювати, а водночас утримувати увагу до потреби підтримувати Україну у визвольній боротьбі проти ворожої навали.

Ознайомитися із проєктом можна за посиланням.

Outriders: «One Day In»

Перед цим, у 2022-му, Сергій Колесніков і Якуб Гурницький реалізували на Outriders у співпраці з порталом Ukrayina.pl проєкт One Day In, складений із відеороликів із жителями Одеси, Дніпра, Кривого Рогу, Миколаєва, Одеси та Києва. Люди проводять авторів знаковими місцями своїх міст, демонструють наслідки російських ракетних обстрілів, говорять про те, що росіяни убивають мирних людей, і розказують про українську незламність водночас, даючи змогу полякам переконатися в тому, що Україна — європейська країна, яка потребує солідарності.

Подивитися проєкт можна за посиланням.

Outriders Club: «Музика проти Війни»

 

Ще одним зусиллям у наближенні до аудиторії польського медіа Outriders стало відкриття у Варшаві мультимедійного клубу, в якому можна записувати подкасти і проводити різноманітні презентації. У клубі — кілька десятків екранів, саунд-система, освітлення.

Тут поляки й тимчасові переселенці з України можуть подивитися ще один спільний українсько-польський медійний проєкт, створений узимку 2023-го. Він присвячений тому, як війна вплинула на українську електронну музику та її творців. Записи розмов з артистами, їхня музика, виступи для збору донатів на ЗСУ та для потерпілих, патріотизм представників прогресивного мистецтва з демонстраціями світлин і відеороликів дозволяють емоційно й емпатично сприймати те, що відбувається.

Далі буде: стартує міжнародний медійний проєкт про українське зерно

Уже зараз, у травні, журналісти польського Outriders у співпраці з колегами з українських медіа «ШоТам» і The Ukrainians, а також із Бангладешу, Єгипту, Румунії, Ботсвани готуються створювати мультимедійний проєкт, присвячений шляху українського зерна. Він має показати, що українське зерно — це один із ключових чинників стабільності у світі сьогодні, й необхідно його не блокувати й нищити, а допомагати відвоювати.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду