ШІ ідентифікував 40 підроблених картин, виставлених на eBay

ШІ ідентифікував 40 підроблених картин, виставлених на eBay

13:33,
9 Травня 2024
919

ШІ ідентифікував 40 підроблених картин, виставлених на eBay

13:33,
9 Травня 2024
919
ШІ ідентифікував 40 підроблених картин, виставлених на eBay
ШІ ідентифікував 40 підроблених картин, виставлених на eBay
Серед знімків, які ШІ визнав підробками, — картина, представлена як твір Моне під назвою «Ліс зі струмком»
Фахівчиня з автентифікації творів мистецтва Каріна Поповічі за допомогою ШІ перевірила картини, які продаються на eBay. Наразі вона виявила 40 нібито сфальсифікованих робіт і впевнена, що це лише «верхівка айсберга». 

Про це повідомляє The Guardian. 

Серед знімків, які ШІ визнав підробками, — картина, представлена як твір Моне під назвою «Ліс зі струмком». Її продають на eBay за $599 тис. Також виставлена на продаж робота «Ренуара», описана як «дослідження Клода Ренуара», вартістю $165 тис. 

Інтернет-аукціон eBay на сайті зазначає, що не дозволяє розміщувати підроблені товари чи неавторизовані копії. 

Поповічі очолює Art Recognition — швейцарську компанію, яка співпрацює над дослідженнями з Ліверпульським університетом і Тілбурзьким університетом у Нідерландах. 

Її технологія використовує два типи штучних нейронних мереж для аналізу робіт художників у найдрібніших деталях — від мазків пензля до кольорової палітри. Art Recognition вже перевірила в такий спосіб 500 робіт у різних колекціях. За словами Поповічі, ця технологія суттєво полегшила ідентифікацію підробок в інтернеті. 

З грудня 2023 року вона неодноразово зверталася до офісів платформи у Великій Британії, Німеччині та США з проханням розглянути проблему «з усією належною серйозністю» — і все ще чекає на відповідь: 

«Я так намагалася поговорити з ними. Дуже розчарована, що вони не відповідають. Я дійсно дуже стурбована цим. Вони несуть відповідальність. Вони не можуть просто вдавати, що не бачать того, що відбувається, тому що цього дуже багато. Є чіткі ознаки того, що там існує велика проблема». 

У коментарі The Guardian онлайн-платформа наголосила, що робить все можливе, щоб забезпечити автентичність товарів: 

«Ми використовуємо багатошарові технології штучного інтелекту, професійно підготовлених розслідувачів eBay і програми захисту покупців. У 2022 році EBay проактивно заблокував публікацію 88 мільйонів підозрілих підробок, видаливши з платформи 1,3 мільйона товарів після перевірки експертів». 

Читайте також: 

Фото: eBay

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду