Путянка. Історія смертельних хвороб російського президента

Путянка. Історія смертельних хвороб російського президента

12:00,
25 Травня 2022
16708

Путянка. Історія смертельних хвороб російського президента

12:00,
25 Травня 2022
16708
Путянка. Історія смертельних хвороб російського президента
Путянка. Історія смертельних хвороб російського президента
Якщо вірити медіа, кремлівський тиран уже перехворів на рак усього, відійшов від влади та помер. Кілька разів.

Володимир Путін хворий: він не зустрічається з людьми, події за його участі записані, ходять чутки про рак. Звучить знайомо, проте насправді це публікація 2012 року. Так уже склалося, що коли ти одна з найбільш ненависних тварюк у світі, а твій народ занадто слабкий для змін, усі бажають тобі смертельних хвороб. І сподіваються на твою смерть як на чарівний порятунок.

Між вчинками Путіна та новинами про його недуги є помітна залежність. Найбільше діагнозів з’являлося у 2014 році, коли Росія напала на Україну, та зараз, коли агресія набула нового масштабу. Також саме у 2022 році медична картка Путіна отримала своє перше авторитетне джерело: глава військової розвідки України Кирило Буданов заявив, що очільник Кремля серйозно хворий на рак. Будемо сподіватися, але цим текстом хочемо попередити можливе розчарування, принаймні щодо термінів. У 2014 році New York Post уже розповідав, що Путіну через рак підшлункової лишилося жити три роки. Він міг би померти на сторіччя Жовтневої революції, а тепер доведеться помирати на сторіччя СРСР.

Умовно медійні хвороби Путіна можна розділити на три види: психічні, побутові та смертельні. Із першими все зрозуміло — якщо ви колись бачили виступ російського президента, то й самі могли діагностувати в нього шизофренію. Спеціалісти Пентагону, яких цитувало у 2015 році USA Today, обмежилися синдромом Аспергера. Це форма аутизму, коли людям важко дається соціальна взаємодія, а ще вони мають обмежений репертуар поведінки та інтересів. The Atlantic у 2014-му переконував, що Путін унаслідок важкого дитинства виріс клінічним нарцисом. Він начебто хоче довести всім, що не лузер, і тому намагається возз’єднати Радянський Союз. Російське видання «Дождь» у 2013 році вирішило із психологом проаналізувати малюнок кота від Путіна. Результати виявилися доволі типовими для психології: «Хвост кошки — фаллический символ, так рисуют одинокие люди, претендующие на оригинальность». На фоні повномасштабного наступу Росії у 2022 році психічний стан очільника Кремля буцімто вирішила дослідити навіть американська розвідка. Урешті діагнозів стало настільки багато, що виникла зворотна течія: спроби довести, що Путін психічно «нормальний» і що не треба виправдовувати його вчинки якимись хворобами.

Щодо побутових негараздів, на кшталт грипу чи болю у спині, свою роль грає замкнутість російського режиму. У нормальних країнах громадяни знають, коли політики хворіють та проходять лікування. Але в Москві, де Путін намагається створити враження невразливого голого вершника на ведмеді, будь-яка неприємність перетворюється на сенсацію. Наприклад, у 2012 році мертве політичне життя Росії раптом завирувало, коли президент скасував кілька зустрічей з іноземними лідерами та щорічне «спілкування з росіянами». На основі повідомлення Reuters країна обговорювала, що Путін начебто пошкодив спину, та спекулювала, як саме: літаючи з птахами, займаючись дзюдо, а може все-таки рак спинного мозку? У 2015 році Путін не з’являвся на публіці десять днів, імовірно, через грип. Чи, може, все-таки рак? Якщо вам цікаво, то за 22 роки при владі у Кремлі офіційно визнавали, що Путін чимось хворий, усього двічі. Востаннє у 2018 році це була «застуда». Чи все ж щось серйозніше…?

Загалом бажання, щоби Путін здох, закритість президента та, ймовірно, його реальні хвороби призвели до десятків теорій різного ступеню абсурдності і притягнутості за вуха. Наприклад, у 2020 році британське жовте видання The Sun діагностувало в диктатора хворобу Паркінсона. Докази цитувала «Українська правда»: «Його ноги постійно рухаються, він нібито стискає підлокітник стільця від болю, його пальці смикаються, коли він тримає ручку і стискає чашку, у якій начебто знеболювальні». Якби ці журналісти читали колег із Times, які ще п’ять років тому намагалися діагностувати Путіну цю ж саму хворобу на основі того, як він ходить, то знали би: Паркінсон передбачає погіршення симптомів, чого у російського президента, на жаль, не спостерігається. 

Але це далеко не найбільш висмоктаний із пальця діагноз. Ось конкурент у виконанні «Фактів»: «Лукашенко входит в пыл, бьет по воротам. Но Путин просто смотрит со стороны, осторожно передвигаясь на коньках. Будто боится сделать лишнее движение. Появляется информация о якобы раке позвоночника». Це твердження якогось російського професора, що Путін хворий проказою, якою його нібито заразив… Віктор Ющенко. А це фрагмент тексту про хвороби від «Україна молода»: «Хрещення лівою рукою є ознакою сатанізму, яка в Путіна проявилася на підсвідомому рівні». 

І все ж найпопулярніший вирок тирану — рак. Діагностувати Путіну онкологію медіа почали ще у 2003 році. І за два наступні десятиліття очільник Кремля устиг «перехворіти» на рак усього: вже згаданих у цьому тексті спинного мозку та підшлункової, самого шлунку, у 2022 році додався рак крові, Олексій Арестович говорив про саркому, Юрій Швець — про рак товстої кишки. Зазвичай ці повідомлення звучать так: «Медики знают: у него рак простаты. Мне об этом российские коллеги говорили».

Усе це весело, поки на основі «хвороб» не починають робити політичні прогнози. Вони ніяк не збуваються, а отже формують нереалістичні очікування. Прямо як екстрасенси в новинах, на яких, якщо чесно, медичні прогнозисти дуже схожі. Наприклад, російське «Радіо Свобода» якось поговорило із письменником Володимиром Голишевим, який переконував, що Путін уже не той: гірше виглядає, сидить на знеболювальних, більше не приймає рішення та готується покинути владу. Це матеріал 2015 року.

«Путин болен и устал от власти», — такий висновок, із посиланням на російських дослідників, у 2016-му опублікувала «Ліга». Про реалістичність аналізу можна судити за методологією: раз Путін видає менше указів, він менше впливає на Росію. «На думку українського політолога, нині російський президент не є дієздатним, не може навіть піднятися з ліжка, хвороба його є серйозною», — так у 2017-му цитують Тараса Чорновола. А це російські джерела іншого блогера Карла Волоха, теж від 2017 року: «Путин смертельно болен, а его окружение рассматривает различные варианты смены лидера».

На жаль, відставка Путіна у зв’язку з хворобою анонсується буквально кожного року та кожного року відкладається. Вона не відбулася ні у 2017-му, як стверджував Волох. Ні на початку 2021-го, як переконував таблоїд The Sun. Дивовижно, але помилилися навіть «відразу декілька телеграм-каналів», які цитувала «РБК-Україна» на початку 2020-го. Українська Служба зовнішньої розвідки повідомляла в січні 2021-го: «На тлі все більш очевидних проблем зі здоров'ям Путіна, помітної складності для нього фізично виконувати публічні функції глави держави, в Росії де-факто почався період трансферу влади». Що ж, очевидно, період трансферу все ще триває. І якщо ви думаєте, що Путін вирішив завоювати Україну «наостанок», щоб увійти в історію перед смертю, то знайте: такі думки регулярно озвучували у 2014 році. 

Мабуть, єдина корисна річ у цих публікаціях — це теорії змови, які виникають на їхній основі. Вони принаймні смішать. Наприклад, Daily star повідомляє, що Путіна вбили ще у 2014 році і тепер країною керує двійник! Хочете доказів? Ну, от астролог Влад Росс відрізняє копію за крапками на райдужній оболонці ока. СТБ розповідає, як Путін переплутав крісло та не зміг прочитати свій почерк. Спостерігаєте в себе ці симптоми? Перевірте, можливо, ви самі — двійник. Газета «Факти» у 2018 році опублікувала це геніальне інтерв’ю з «астропсихологинею»: 

— В предполагаемом гороскопе Путина он находится в третьем доме — доме двойников.

— О чем это говорит?

— О наличии у Путина двойников.

Коли йдеться про теорії змови, ніхто не може тягатися з Znaj.ua: «Першу модель Путіна замінили іще в 2004 році. Тепер, найчастіше, від імені "колективного Путіна" публічно виступає особа, яку можна умовно визначити, як "бурята". За його азійські скули і любов відпочивати на Алтаї, чого у "первісного Путіна" не було ніколи».

Здається, всі ці діагнози Путіну самі перетворюються на своєрідну соціальну хворобу. Коли люди так хочуть вірити у смерть диктатора, що ігнорують медіаграмотність і цитують жовту пресу. Чи знаходять підтвердження термінальних хвороб у тому, як президент склав пальці. Наче в гарній серії «Доктора Хауса».   

Проблема в тому, що це явище парадоксально вигідне Кремлю. Адже про «рак Путіна» розповідає так багато дивних людей, так давно й так часто, що подібній інформації навіть від авторитетних джерел читачі вже можуть просто не повірити. А ті, хто повірив, можуть, навпаки, скласти руки та чекати на відставку / смерть президента Росії внаслідок хвороби, замість того, аби самому намагатися із ним щось зробити. 

Ми бажаємо Володимиру Путіну всіх хвороб, згаданих у цьому тексті. Але нагадуємо, що зупинити Росію може лише українська армія. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду