Кіберполіція почала розслідування щодо сайту «Миротворець» після звернення омбудсмана

Кіберполіція почала розслідування щодо сайту «Миротворець» після звернення омбудсмана

10:50,
8 Грудня 2021
2566

Кіберполіція почала розслідування щодо сайту «Миротворець» після звернення омбудсмана

10:50,
8 Грудня 2021
2566
Кіберполіція почала розслідування щодо сайту «Миротворець» після звернення омбудсмана
Кіберполіція почала розслідування щодо сайту «Миротворець» після звернення омбудсмана
Розслідування розпочате після звернення до правоохоронців уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової.

Кіберполіція розпочала досудове розслідування через розміщення персональних даних на сайті бази «Миротворець», повідомляє Суспільне.

Справу порушили після звернення до правоохоронців уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової через внесення до бази «Миротворця» 13-літньої мешканки окупованої Луганщини Фаїни Савенкової.

Розслідування здійснюється за статтею 182 Кримінального кодексу України («Порушення недоторканності приватного життя»). Максимальна санкція статті – арешт до шести місяців або позбавлення чи обмеження волі до п’яти років.

Савенкову внесли до бази «Миротворця» через участь у фестивалі «Зірки над Донбасом», який відбувся на окупованих територіях.

Денісова вказувала, що сайт порушує права дитини, публікуючи особисті дані Савенкової. За словами омбудсмана, Україна взяла на себе зобов’язання перед ООН захищати дітей, яких торкається збройний конфлікт. Омбудсман вимагала вилучити дані про дитину з бази й закрити її.

У Кіберполіції Суспільному повідомили, що надіслали запити «Миротворцю» щодо наявності в списках на їхньому сайті інших малолітніх та неповнолітніх дітей «з метою перевірки викладених у зверненні (Денісової) обставин».

Як показало розслідування StopFake, російська пропаганда використовувала Савенкову для звинувачення України у «воєнних злочинах» на Донбасі на рівні ООН та ЮНІСЕФ.

Сайт «Миротворець» створений у 2014 році, він відомий збором даних про підозрюваних донбаських і кримських сепаратистів та іноземних громадян, що їх підтримують. Відповідну інформацію про цих осіб «Миротворець» публікує на своєму сайті в розділі «Чистилище».

У МВС України заявили, що їхні структурні підрозділи не здійснюють підтримку роботи сайту «Миротворець».

У 2015 році Офіс Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини звернувся до МВС та СБУ з вимогою встановити винуватців розповсюдження персональних даних українських громадян на cайті «Миротворець».

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України повідомила, що провайдери за рішенням РНБО мають заблокувати доступ до цього сайту.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Helga
20:52 / 08.12.2021
Тільки в такому хворому суспільстві як наше можуть протягом довгих років існувати такі сайти. Європа!))
Олександр Іванович
11:31 / 08.12.2021
Подвійні держстандарти - на тлі офіційного волання про вторгнення рф затикають рота незалежному висвітленню агентури рф.
Русич
11:22 / 08.12.2021
Позор!!! т.н. прокацапская ахметовская "омбудсвумен" ПОКРЫВАЕТ ВРАГОВ УКРАИНЫ И ТЕРРОРИСТОВ ПУТИНА!
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду