«Двійник Пригожина»: Литва звинуватила РФ в інформаційній кампанії для дискредитації спецслужб

«Двійник Пригожина»: Литва звинуватила РФ в інформаційній кампанії для дискредитації спецслужб

11:53,
6 Березня 2021
2445

«Двійник Пригожина»: Литва звинуватила РФ в інформаційній кампанії для дискредитації спецслужб

11:53,
6 Березня 2021
2445
«Двійник Пригожина»: Литва звинуватила РФ в інформаційній кампанії для дискредитації спецслужб
«Двійник Пригожина»: Литва звинуватила РФ в інформаційній кампанії для дискредитації спецслужб
Автори:
Як виявили литовські спецслужби, до країни кілька разів приїжджав двійник «повара Путіна» – російського бізнесмена Євгена Пригожина. При цьому росЗМІ висвітлювали це як візити самого бізнесмена.

Департамент державної безпеки Литви опублікував щорічний звіт про основні загрози для країни. У документі, зокрема, розповідається, що до Вільнюса кілька разів прибував так званий двійник російського бізнесмена Євгена Пригожина, наближеного до Володимира Путіна. Про це пише «Радіо Свобода».

Литовські спецслужби розцінюють візити двійника як «психологічну інформаційну операцію російських спецслужб», щоб показати «слабкість литовських і європейських державних інститутів».

Наразі проти Пригожина діють санкції США та Євросоюза через втручання в американські вибори. Водночас у січні і лютому 2020 року, коли санкцій ЄС ще не було, кілька російських ЗМІ повідомили, що Пригожин нібито їздив до Литви та вів переговори з чиновниками. Така інформація дискредитувала владу Литви. 

Як виявили спецслужби, у той час до країни дійсно приїжджав чоловік із іменем та прізвищем Євген Пригожин, такою ж датою народження в документах, проте дещо іншим номером паспорта, що дозволяло йому уникнути питань на кордоні. Чоловік був дещо схожий ззовні на «повара Путіна», а на світлинах, які зробив біля державних установ Литви і які розповсюдили росЗМІ, на ньому одягнуті речі, які раніше бачили на російському бізнесмені.

Також росЗМІ публікували нібито інтерв'ю литовського водія, який стверджував, що возив Пригожина по Вільнюсу і що той нібито «був у литовському Сеймі».

За даними спецслужб Литви, щоб додати достовірності історії з візитом Пригожина, до Вільнюса навіть прибував бізнес-джет Hawker 125-800B, який належить російському бізнесмену. Водночас його двійник мандрував не цим літаком, а звичайними регулярними рейсами.

Тоді повідомлялось, що літак Пригожина мав пройти в Литві обслуговування, але єдина авторизована для цього компанія в країні, Avia Solutions Group, заявила, що відмовила власникам літака у наданні послуг через перебування джета в американському списку санкцій. До речі, Avia Solutions Group пов'язують із російськими чиновниками та однокурсником Путіна, проте сама компанія це заперечує.

Департамент державної безпеки Литви стверджуєть, що вся історія з прильотом цього літака до Вільнюса і візитом людини, схожої на Пригожина, була скоординованим інсценуванням російських спецслужб, яке мало кинути тінь на компетентність литовських чиновників і прикордонної служби. Двійник Пригожина кілька разів приїжджав до Вільнюса, робив фото та вирушав назад, а кілька днів потому у росЗМІ з'являлись відповідні публікації, що це нібито був сам бізнесмен.

Нагадаємо, Федеральне бюро розслідувань США оголосило у розшук наближеного до Володимира Путіна бізнесмена Євгена Пригожина за підозрою у втручанні у вибори у Сполучених Штатах у 2016 році.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду