10 років спілкування: як змінилися світ і месенджери з 2010 року

10 років спілкування: як змінилися світ і месенджери з 2010 року

10:32,
22 Грудня 2020
3254

10 років спілкування: як змінилися світ і месенджери з 2010 року

10:32,
22 Грудня 2020
3254
10 років спілкування: як змінилися світ і месенджери з 2010 року
10 років спілкування: як змінилися світ і месенджери з 2010 року
У 2020 році виповнилося 10 років одному з найпопулярніших серед українців мобільних додатків — Viber. Mediasapiens публікує колонку Кристини Констандаке, комерційної директорки Rakuten Viber, яка розповідає, як змінилося за цей час наше спілкування та можливості месенджерів.

За десятиліття багато що може змінитись. Останні десять років, здавалося, пролетіли за одну мить, але якщо задуматися, з 2010-го наше життя стало зовсім іншим. Тоді ми дружно дивилися фінал серіалу «Залишитися в живих», обговорювали сукню Леді Гаги з м'яса, звикали до банерної реклами і, звісно, цілодобово обмінювалися повідомленнями з друзями.

У той час ми поки не ділилися мемами, гіфками, відео, емодзі або іншим цифровим контентом, а реклама не була персоналізована — принаймні, на наших телефонах. Найпопулярнішим форматом спілкування все ще були SMS. З їхньою допомогою ми могли зв'язатись один з одним швидко, легко й лаконічно — всього 160 символів, яких усе частіше не вистачало для повноцінного спілкування.

І тут нам на допомогу прийшов технологічний прогрес. Смартфони дуже швидко стали набувати популярності, тимчасом як IP-телефонія збиралася здійснити стрибок від дорогої корпоративної розкоші до доступного споживчого інструменту.

Саме в цей час з'явилися месенджери. Якщо ми можемо телефонувати через інтернет, не розбираючись у різних протоколах мобільної мережі, чому б не використати ту ж технологію для передачі текстового та візуального контенту на інші пристрої? Це саме те, що Viber почав робити через кілька місяців після того, як десять років тому вийшов на ринок як VoIP-сервіс.

Відтоді месенджери не припиняли стрімко розвиватися, а дзвінки та реклама трансформувалися в абсолютно новий для користувача формат. У додатках для обміну повідомленнями з'являлося все більше й більше функцій, що реалізовували всі можливі вимоги користувачів і бізнесу.

Месенджери дуже швидкими темпами встали в один ряд із соціальними мережами, перетворившись для мільйонів користувачів по всьому світу на основні платформи для щоденної комунікації. З року в рік ці додатки демонструють дивовижний приріст. Так, у 2016 році аудиторія месенджерів у світі становила 1,58 млрд користувачів, а у 2018 році вже 2,01 млрд. Згідно з прогнозами, до 2021 року буде досягнута відмітка у 2,48 млрд осіб. Не дивно, адже саме ці програми стають першим екраном, який користувачі відкривають вранці, й останнім, із якими взаємодіють увечері. За даними дослідження Kantar, 76 % українців користуються месенджерами.

Знаменитий інтернет-аналітикиня Мері Мікер, яка щорічно випускає доповідь про найважливіші тренди в інтернеті, ще у 2016 році зазначила, що в найближчій перспективі месенджери мають усі шанси стати «новим домашнім екраном» (new home screen) (щорічний звіт Мері Мікер — Internet Trends Report 2016).

Поряд із розвитком технологій і розширенням кола завдань, за рішенням яких аудиторія приходила в месенджери, змінювалась і платформа Viber. Так, наприклад, спочатку у Viber були тільки дзвінки та особисті повідомлення, але незабаром формат «сам на сам» трансформувався у групові дзвінки. Сьогодні вже жодна компанія друзів і жоден робочий колектив не обходяться без групового чату, який допомагає залишатися в курсі актуальних новин і підтримувати комунікацію в будь-який час і з будь-яких завдань.

Сьогодні месенджери дають нам майже безмежні можливості для самовираження завдяки візуальному різноманіттю вмісту й динамічному контенту. Цим активно користуються як компанії (у 2020 році кількість відправлених бізнес-повідомлень у Viber зросла на 27 %), так і користувачі. Перші стікерпаки у Viber з'явилися ще у 2012 році, й зараз наші користувачі в середньому відправляють 1,3 мільярда стікерів щомісяця. Ми навіть відзначили перше весілля Viber у 2015 році, випустивши тематичний стікерпак, присвячений парі користувачів, які жили більш ніж в 10 тис. кілометрів один від одного, але розвивали відносини на відстані в нашому месенджері. Тепер, звісно, важлива персоналізація, а що може бути більш персональним, ніж створення власних стікерів і гіфок?

Конфіденційність і безпека також набувають усе більшого значення, особливо якщо враховувати все більшу потребу користувачів спілкуватися з компаніями онлайн — 37 % клієнтів хочуть, щоби бізнес спілкувався з ними через безпечні канали комунікації. Онлайн став невіддільною частиною нашого життя, а отже всі наші дії там повинні бути максимально захищені. Тому, крім наскрізного (end-to-end) шифрування повідомлень за замовчуванням, коли їх можуть прочитати тільки відправник і одержувач, у Viber також є можливість приховати чати або встановити таймер, щоб через певний час повідомлення зникло з чатів всіх учасників розмови.

Раніше корпорації взаємодіяли з аудиторією на своїх майданчиках. Із появою мобільних пристроїв і месенджерів ситуація кардинально змінилася. Користувачі більше й більше часу проводять у месенджерах: 20 % використовують їх частіше, ніж соціальні мережі, а бренди намагаються виходити в той простір, де вже перебуває аудиторія. У Viber, наприклад, зареєстровані облікові записи понад 5000 компаній.

Згодом у месенджерах з'явилися різні формати та можливості для бізнесу, які допомагають знаходити нових клієнтів і краще взаємодіяти з уже наявними у звичному для них середовищі. Бренди, своєю чергою, використовують месенджери для налагодження контактів з аудиторією й вибудовування персоналізованої комунікації. Це допомагає перетворити зацікавлених користувачів на покупців і з часом завоювати їхню лояльність, побудувавши більш довірчі відносини. Компанії також пропонують сервіси, якими можна скористатися, не залишаючи месенджер. Зараз, коли ми всі втомилися від численної реклами по телевізору, у пресі, в інтернеті, персоналізовані та релевантні пропозиції від брендів еволюційно мають інший вигляд. Бізнесу доводиться все ретельніше обирати формати та канали комунікації.

Що стосується телефонних розмов, то хоч вони й стали менш популярними, сьогодні зробити голосовий виклик простіше (й дешевше), ніж кілька років тому. Завдяки зручності цього інструменту користувачі вдаються до нього при термінових завданнях. Так, на початку пандемії COVID-19 обсяг голосових дзвінків у Viber виріс у чотири рази, а групових дзвінків в Україні стало більше на 292 %.

Практично безмежний потенціал інтернету в поєднанні з іншими технологіями, такими як чат-боти, big data, штучний інтелект, дозволяє розвивати сервіси, які допомагають людям та компаніям завжди залишатися на зв'язку й вирішувати велику кількість завдань. Так, наприклад, чат-бот компанії Укрпошта дозволяє відстежувати статус пакування, розрахувати вартість міжнародного та локального відправлення та інформувати підписників про останні новини служби.

Тільки уявіть собі сучасний світ без месенджерів. Як би ми ділилися з іншими важливою інформацією — від актуальних новин до подій у нашому житті? Як би залишалися на зв'язку для вирішення робочих завдань? На щастя, ми живемо у світі, де все це реально завдяки сучасним технологіям і месенджерам. Навряд чи хтось хоче повернутися до сухих текстових повідомлень довжиною до 160 символів. Я точно за цим не сумую.

Майже неможливо передбачити, яким буде наш світ у 2030 році, але в одному ми впевнені: можливості месенджерів будуть тільки розширюватися і вдосконалюватися. Отже, попереду наступне десятиліття і ще більше дивовижних можливостей і відкриттів для спілкування.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду