Очікуються мільйони випадків насильства, дитячих шлюбів та  небажаних вагітностей через пандемію COVID-19 - прогноз ООН

Очікуються мільйони випадків насильства, дитячих шлюбів та небажаних вагітностей через пандемію COVID-19 - прогноз ООН

14:15,
28 Квітня 2020
2256

Очікуються мільйони випадків насильства, дитячих шлюбів та небажаних вагітностей через пандемію COVID-19 - прогноз ООН

14:15,
28 Квітня 2020
2256
Очікуються мільйони випадків насильства, дитячих шлюбів та  небажаних вагітностей через пандемію COVID-19 - прогноз ООН
Очікуються мільйони випадків насильства, дитячих шлюбів та  небажаних вагітностей через пандемію COVID-19 - прогноз ООН
Автори:
Експерти спрогнозували найбільш критичні сценарії розвитку пандемії

Чітке уявлення про наслідки пандемії COVID-19 тільки починає формуватися, але експерти вважають, що людські втрати можуть бути надзвичайними,  повідомляють на сайті ООН.

Аналіз, проведений UNFPA (Фонд ООН у галузі народонаселення) за участю Avenir Health, Університету Джона Гопкінса (США) та Університету Вікторії (Австралія), показує, що економічна криза, викликана пандемією, може мати серйозні наслідки для прав і здоров'я жінок і дівчат.

Перше, на що звертають увагу у аналізі наслідків пандемії, це значні порушення, пов'язані з карантином та недовиконанням вже діючих міжнародних програм. Наприклад, за прогнозом, 6 місяців карантину можуть привести до того, що 47 мільйонів жінок в країнах з низьким і середнім рівнем доходу не зможуть використовувати сучасні контрацептиви, що призведе до 7 мільйонів додаткових небажаних вагітностей. За такий період перебування в самоізоляції може привести до додаткових 31 мільйонів випадків гендерного насильства.

Очікується, що пандемія також призведе до значних затримок у програмах, спрямованих на припинення операцій на жіночих статевих органах і дитячих шлюбів, що призведе до приблизно 2 мільйонів  випадків операцій на статевих органах протягом наступного десятиліття, ніж в іншому випадку. Ці програми на тлі зростаючих економічних труднощів у всьому світі також можуть привести до збільшення кількості дитячих шлюбів  - приблизно 13 мільйонів за 10 років.

Ці цифри, підкреслюють у дослідженні, є приблизними оцінками. Ще багато невідомо про те, як пандемія і відповідь на неї будуть впливати на світ. Але разом ці прогнози дають тривожний погляд на майбутнє жінок та дівчат, якщо терміново не будуть зроблені зусилля для забезпечення їх благополуччя і забезпечення їх прав.

«Ці нові дані показують катастрофічний вплив, яке COVID-19 може незабаром надати на жінок і дівчат у всьому світі», - сказала д-р Наталя Канемо, виконавчий директор UNFPA. 

У світі вже спостерігаються ознаки зростання насильства по відношенню до жінок і дівчат, і все частіше надходять повідомлення на гарячі лінії з питань насильства в сім'ї, кризові центри та співробітникам органів юстиції. Наприклад, Ла Страда Україна зафіксувала за перші два тижні карантину зростання більш, ніж на 25 відсотків кількості дзвінків на Національну гарячу лінію по боротьбі з побутовим насильством.

Нова оцінка передбачає два способи, якими пандемія може сприяти зростанню насильства за ознакою статі. По-перше, через збої в програмах по запобіганню насильства – наприклад, багато де безпечні місця, де перебувають жінки, були закриті. По-друге - це збільшення загального числа актів насильства, оскільки через заборону на пересування жінки часто опиняються зі своїми ґвалтівниками та насильниками у одному приміщенні довгий час.

У багатьох місцях медичні установи закривають або обмежують послуги. У тих випадках, коли системи охорони здоров'я перевантажені випадками COVID-19, у клінічного персоналу може не бути часу або засобів індивідуального захисту, необхідних для надання консультацій з планування сім'ї. У деяких місцях жінки утримуються від відвідування медичних установ через обмеження на пересування або побоювань з приводу впливу COVID-19.

Крім того, збої в ланцюжку поставок обмежують доступність протизаплідних засобів в багатьох місцях. Протягом наступних шести місяців очікується дефіцит в більш ніж у 12 країн з найнижчим рівнем доходу. Крім того,  UNFPA очікує значну затримку в запланованих зусиллях по розширенню доступу до планування сім'ї для найбільш вразливих і маргіналізованих груп населення.

В оцінці розглядаються різні можливі ступені збоїв в обслуговуванні жінок і різна тривалість збоїв. Мінімальна тримісячна тривалість ізоляції з мінімальними перебоями в обслуговуванні залишить близько 13 мільйонів жінок без сучасні контрацептиви, що  може призвести до 325 000 небажаних вагітностей. У найбільш важкому сценарії, коли значні порушення програм тривають протягом усього року, 51 мільйон жінок не зможуть використовувати сучасні контрацептиви, що призведе до 15 мільйонів небажаних вагітностей.

«Пандемія посилює нерівність, і мільйони жінок і дівчат тепер ризикують втратити здатність планувати свої сім'ї і захищати своє тіло і своє здоров'я», - заявила Канемо. Але вона додала, що світ може зробити кроки для забезпечення постійного доступу до охорони репродуктивного здоров'я та захисту прав і гідності всіх жінок і дівчат, і щоб запобігти такому сценарію.

Фото: unfpa.org

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду