Разан Ґаззаві: «Влада боїться не ув'язнених, а тих, хто не забуває про них»

00:00,
3 Травня 2012
726

Разан Ґаззаві: «Влада боїться не ув'язнених, а тих, хто не забуває про них»

00:00,
3 Травня 2012
726
Разан Ґаззаві: «Влада боїться не ув'язнених, а тих, хто не забуває про них»
Разан Ґаззаві −  найвідоміший блоґер у Сирії.  Засуджуючи порушення прав людини та  арешти демократичних активістів,  вона не боялася підписуватися своїм справжнім прізвищем – і опинилася за ґратами. 

Символ сирійського руху Опору

Ця  31-річна жінка стала виразником інтересів своєї країни,  повстання у якій, породжене  арабською весною, вже понад рік жорстоко придушується. Ризиковане видання нею недоступного нині блоґу Razaniyyat  («Думки Разан») закінчилося тим, що молодого адвоката знову арештували разом з сімома іншими активістами. Нині доля Разан Ґаззаві невизначена.

Анвар Буні (Anouar Bouni)   адвокат з прав людини, директор Сирійського центру судових розслідувань і досліджень  повідомив: «Вісьмом молодим активістам,  серед них блоґеру Разан Ґаззаві, яка стала одним із символів протесту,  пред'явив звинувачення військовий суд. Їм інкримінують публікацію та поширення листівок, що  заборонено статтею 148 військово-кримінального кодексу. За словами адвоката, якщо підсудних визнають винними, їм загрожує позбавлення волі на максимальний термін  пять років».

Amnesty International, з якою зв’язався  ParisMatch.com, частково підтвердила цю сумну новину: «Наші розслідувачі,  що займаються Сирією, над цим  працюють. Нині вони обмежуються інформацією про те, що Разан Ґаззаві разом з Маядою Халіл, Ярою Бадер, Занаа Зетані та Ханаді Захлут, котрих раніше звільнити під заставу, бачили у   військовій прокуратурі Дамаска». Їм висунуто звинувачення у «володінні забороненими матеріалами з метою їхнього розповсюдження». Це - кримінальний злочин, який,  відповідно до статті 148 сирійського кримінального кодексу, карається, позбавленням волі на шість місяців  -  значно меншим терміном, ніж зазначав адвокат Буні.  Їх перевели до в'язниці Адра у Дамаску, уточнює неурядова організація. Водночас  інших співробітників Сирійського центру інформації та свободи слова (SCM),  зокрема, (її президента. – PM) Мазена Дарвіша (Mazen Darwish) продовжують утримувати в ізоляції.

План Кофі Аннана передбачає звільнення  в'язнів сумління

Прізвища  п’яти активістів, яких називає   Amnesty International, підтверджено на сторінці Facebook «Free Syrian Blogger & Activist Razan Ghazzawi», на якій  також  названо і трьох інших осіб, яких вочевидь має на увазі  Анвар Буні.  Це -  Бассам аль-Ахмед, Айган Ґазул та Джоан Ферсо (написання їхніх імен відрізняється різними мовами. - PM). Йдеться  про вісьмох жінок, яких у складі групи з 15 активістів спецслужби  арештували 16 лютого в Дамаску. Серед них був і журналіст Мазен Дарвіш.

Жінок, згідно з інформацією «Репортерів без кордонів» (RSF), відразу звільнили. Та  їх змушували щодня з’являтися в службу безпеки військово-повітряних сил (AFS) «для проведення розслідування». Тепер їх знову затримали. Військовий  прокурор вислухав їх та віддав наказ про арешт.  Про долю Мазена Дарвіша, Ґреїра Хусейна, Хані Зетані та Мансура аль-Омарі взагалі нічого невідомо.

Франція засуджує звинувачення блоґера та активістки за права людини Разан Ґаззаві, а також сімох інших молодих активістів, які постали перед судом у  Дамаску… Саме так відреагувало міністерство закордонних справ Франції. Їхнє переведення під юрисдикцію військового суду було назване у заяві як «неприпустиме».  Це ще раз засвідчує систематичні порушення дамаським режимом  основних свобод та взятих ним міжнародних зобов'язань щодо свободи слова.

На Ке д’Орсе знову висловили глибоку  стурбованість долею активіста за права людини Мазена Дарвіша та його співробітників, арештованих 16 лютого в офісі Сирійського центру інформації та свободи слова, і тим, що міжнародне співтовариство не знає, що з ними нині коїться. Сирійська влада взяла на себе зобов'язання у повному обсязі виконати план Кофі Аннана, в якому чітко говориться про звільнення усіх в'язнів сумління, нагадав речник міністерства. «Переведення цивільних осіб під юрисдикцію військового суду – серйозне порушення зобов'язання. Це так само стосується насильства й терактів, що тривають у  Хомсі, Думі, у провінції Ідліб, які в останні дні призвели до нових жертв, - заявив він.  Зрештою,  Франція закликає сирійську владу негайно звільнити тисячі в'язнів, яких і досі вона свавільно утримує».

Народжена у Сполучених Штатах, Разан Ґаззаві отримала у Дамаску диплом з англійської мови літературного  факультету і є координатором  Сирійського центру інформації та свободи слова. Її вже арештовували торік у грудні на кордоні з Йорданією, на шляху до  Амману, де вона мала взяти участь у форумі свободи преси. Через два тижні Разан звільнили під заставу 15 000 сирійських фунтів (близько 300 доларів США).

У повідомленні, вміщеному на Твіттері,  вона так висловила своє передчуття: «Якщо зі мною щось станеться, знайте: влада  боїться не ув'язнених, а тих, хто не забуває про них». Оскільки відтоді вона не в змозі поновити свій твіттер, аккаунт належить одному з її друзів.

Джерело: Paris Match

Переклад: Аркадій Сидорук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ParisMatch
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду