Хула диктатору за Хулу

00:00,
31 Травня 2012
1041

Хула диктатору за Хулу

00:00,
31 Травня 2012
1041
Хула диктатору за Хулу
Про звірства в Сирії можна дізнатися завдяки роботі громадських активістів, які розповсюджують свої відео через The Shaam News Network.

Ви чули про CNN, та якщо пильно не стежите за фото й відео на новинних сайтах, мабуть, ніколи не чули про сирійську групу SNN.

Мережа The Shaam News Network – одна з декількох, що збирає відеоматеріали, відзняті у Сирії громадянськими журналістами і намагається показувати їх світові.

Минулої п’ятниці група з’явилася у новинах після того, як розповсюдила кадри засудженої ООН  різанини у місті Хула. Там  загинули 108 чоловік, серед них – декілька  дітей, яких зарубали на смерть сокирами.

YouTube розмістив у суботу  на своєму сайті колекцію десяти відео з Хули, щоб  світ усвідомив вчинене там кровопролиття.

Одне фото із зображенням загорнутих у білу тканину трупів, викладених вряд на кахельній підлозі, стало  символом насильства. Воно з’явилося на численних новинних сайтах, зокрема, на  СNN. Це робить честь The Shaam News Network.

У той час, як уряд Башара Асада продовжує погроми  протестувальників і повстанців, SNN яскраво висвітлює критичну тенденцію у розвитку подій. Активісти й прості громадяни, йдучи на великий ризик, фіксують  насильство стосовно самих себе і своїх сусідів та поширюють відеоматеріали online.

«Мабуть, найважливіше те, що люди розповідають свої історії через кліпи, завантажені на YouTube, – завив під час недавнього виступу на Форумі свободи в Осло (The Oslo Freedom Forum) член  сирійської опозиційної групи Осама Монаджед (Ausama Monajed). – Активісти знають: для того, щоб інформація була сприйнята як достовірна, її слід  належним чином задокументувати. Вони сподіваються, що прийде час, коли їхні  ролики, можливо, використають для того, щоб притягнути режим до правосуддя».

«Якщо знімок вартий тисячі слів, то відео варте у тисячу разів більше». Такі мережі, як SNN стали збирачами і в деякому розумінні хранителями відео, завантажених громадянськими  журналістами. Сирійці часто  завантажують суперечливі відео на  YouTube анонімно, без інформації про їхній зміст, сказав Девід Клінч (David Clinch) -  редакційний директор Storyful компанії, що перевіряє та розповсюджує   відео громадянських журналістів медіаорганізаціям. Після цього відеоґрафіки  передають інформацію збирачам – таким, як SNN, яка додає подробиць і розповсюджує відео у ширших масштабах.

Розподіл праці покликаний зробити процес завантаження інформації безпечнішим для всіх учасників, заявив  Клінч. Там, де важко, а іноді й  неможливо для журналістів повідомляти  новини, ці фото, за словами колишнього співробітника CNN, набули особливого значення.

«Наскільки я розумію, - сказав він, -  поблизу Хули, коли це сталося, не було міжнародних журналістів. Тож перше оригінальне відео наслідків  - не тіл загиблих, а  обстрілу й усього іншого – надали нам ті,  кого можна назвати громадянськими журналістами».

«Представники ООН потрапили туди наступного дня і знімали відео для себе у той час, як що завгодно могло вже  бути змінено, переміщено і стати об’єктом   маніпуляцій. CNN не в змозі перевірити автентичність усіх фото і відео, представлених сирійськими громадянськими  журналістами, зокрема тому, що уряд обмежує свободу пересування репортерів у країні», - додав Клінч. За його словами, збирачі – такі, як SNNнадають певну допомогу, намагаючись перевірити достовірність   такої  інформації, та в них не завжди виходить це як слід.

SNN було засновано у лютому 2011 року, а її штаб-квартира розташована в Дамаску.

Трохи докладніше про групу можна довідатися в Інтернеті.  CNN не відразу вдалося зв’язатися з її організаторами щоб отримати від них коментарі.

Анас Кт’єш (Anas Qtiesh) - сирійський активіст із Сан-Франциско, сказав: SNN -  це першоджерело для відео та масової інформації, що надходить з Сирії. За групою так пильно стежать, що  на Facebook і YouTube, з'явилися її підробні аккаунти. Лоґи подібні, сказав Кт’єш, та інформація зовсім не та.

«Іноді її дуже складно перевірити. Режим  часто підробляє відео активістів, щоб  дискредитувати їх», - заявив Анас. «Відео, тільки-но з’явившись,  поширюється зі швидкістю лісової  пожежі. Тому дуже важливо, перш ніж завантажувати,   перевіряти їх», - додав він.

Кт’єш вказав на сторінки Facebook для  Shaaam News Network,  в якій  зайві   літерим «a»  у  назві,  і на три канали You Tubeshaamnews2, shaamnews6 і shaamnews10  як на фальшивки, що ними, ймовірно, орудують вірнопіддані режиму  Асада.

YouTube, відео-сайт Google, співпрацюють зі Storyful, щоб перевіряти  відео активістів з Сирії та поширювати їхню продукцію через свій сайт. Компанія створила канал з прав людини (Human Rights channel) і канал CitizenTube, щоб привертати увагу до перевірених відео.

YouTube, схоже, докладає зусиль, аби  зберегти контент, який має велику новину цінність на своїй платформі, якщо навіть зміст викликає заперечення чи він графічний за формою. Іноді відео-канал позначає кліпи як графічні та  вимагає від користувачів перш, ніж увійти  і дивитися відео з елементами  насильства й жахів, довести, що вони старші за 18 років.

Джуліан Йорк (Jillian York) - директор з міжнародної свободи слова в Electronic Frontier Foundation,  переконавшись, що відео сирійських активістів з’являється на платформах Facebook і YouTube,  написала в електронній пошті, що вони  роблять гарну роботу.

«YouTube чудово виявив себе, підтримавши контент, а, останнім  часом  створивши з організацією Witness  канал прав людини, - сказала вона.  – Його  політика вочевидь була спрямована на те, щоб зберігати контент, пов'язаний з насильством, якщо він має освітянське  значення і документальний за своєю суттю». Прес-секретар YouTube відмовилася, однак, записати свій коментар для цієї статті.

Звісно, отримувати відео з Сирії в Інтернеті  - серйозна проблема. Клінч зі Storyful, сказав, що чимало  сирійських активістів завантажують свої  відео через проксі-сервери, які знаходяться в інших країнах, щоб  сирійському уряду було важче  відстежувати їх. Іноді вони шифрують  свої повідомлення, передають невеликі жорсткі диски або картки камер через кордон у сусідні країни, щоб їх  завантажували там.

Сирійський уряд тим часом доволі успішно відстежує активістів.

Бен Брумфілд (Ben Broomfield) повідомляв у репортажі на  CNN таке: «Прихильники диктатора Башара Асада спочатку викрадають ідентифікаційні дані  активістів опозиції, потім видають їх в Інтернет-чатах», -  каже інженер-програміст Дишад Отман (Dlshad Othman). - Вони здобувають довіру інших користувачів, розповсюджують віруси і заохочують відкривати інфіковані сайти».

У Сирії щодня продовжують завантажувати десятки відео YouTube, каже Клінч. Дивитися кліпи SNN та  інших медіа, за його словами, мабуть, найкращий і найшвидший спосіб,  зрозуміти, що насправді відбувається нині в країні.

Представники ООН стверджують, що в ході конфлікту, який розпочався в Сирії у березні 2011 року, загинули понад 9 тисяч людей.

Опозиційні групи, оцінюють число загиблих більше, ніж в 11 тисяч.

ДжерелоCNN

Автор: Джон Д.Саттер

Переклад: Аркадій Сидорук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
SNN
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду