Іранський режим продовжує кампанію проти критично налаштованої преси

00:00,
27 Травня 2012
377

Іранський режим продовжує кампанію проти критично налаштованої преси

00:00,
27 Травня 2012
377
Іранський режим продовжує кампанію проти критично налаштованої преси
Іранська влада у травні засудила газетного карикатуриста до побиття, двох журналістів – до тюремного ув’язнення, і тимчасово заборонила публікацію часопису, повідомляє з посиланням на опозиційні сайти Комітет захисту журналістів (CPJ).

Координатор програм CPJ з Близького Сходу та Північної Африки Мохамед Абдель Даєм (Mohamed Abdel Dayem) розцінив дії іранського режиму як наочну демонстрацію «повної нетерпимості до розслідувань і будь-якої критики».

Махмуда Шокраєха (Mahmoud Shokrayeh) засуджено до 25 ударів батогом за карикатуру на консервативного члена парламенту Ахмада Лотфі Аштіані (Ahmad Lotfi Ashtiani). Аштіані подав карикатуриста позов через те, що останній глузливо зобразив його у футболістом виданні Nameh Amir. Приводом для карикатури стала нещодавня критика іранських політиків за втручання у вибори футбольної федерації.

Журналіста-фрілайнсера Резу Ансарі Рада (Reza Ansari Rad), який співпрацював з реформістськими газетами, засудили до річного ув’язнення з відбуттям покарання в Евінській тюрмі, повідомив іранський Комітет репортерів з прав людини (Committee of Human Rights Reportersі).

У вересні 2011 року тегеранський революційний суд вже кидав його за грати  «за пропаганду проти  режиму» – незважаючи на важкий стан здоров’я журналіста.

Махсу Амрабаді (Mahsa Amrabadi) засудили до ув’язнення за співпрацю з опозиційними виданнями, зокрема з Etemad-e Melli. Тегеранський революційний суд виніс їй вирок – рік за гратами і 4-річне ув’язнення за звинуваченням «в участі у змові проти національної безпеки».

Чоловік Амрабаді – журналіст Масуд Бастані (Massoud Bastani), як свідчить розслідування CPJ, також відбуває у в’язниці 6-річний термін покарання.

Крім того, іранська влада призупинила випуск місячного критично налаштованого часопису Nasimebidar. У пояснювальному листі, який отримав редактор часопису Сеїд Мухаммед Мехді Табатаї (Seid Mohammed Mehdi Tabatbai), не вказувалося конкретних причин цього рішення, проте відзначалося, що часопис порушив директиви Вищої ради національної безпеки.

Натомість одного журналіста в Ірані все ж таки звільнено. Ехсана Хусманда (Ehsan Houshmand), який на початку січня був заарештованинй за звинуваченням  «у пропаганді проти режиму», випустили 25 квітня під заставу у $150 тис.

Офіційний Тегеран проводить стосовно ув’язнених журналістів «політику дверей, що обертаються», відзначає CPJ. Деяких представників медіа тимчасово звільняють – у той же час заарештовуючи інших.

Під час проведення свого щорічного перепису ув’язнених журналістів CPJ з’ясував, що станом на 1 грудня 2011 року за гратами в Ірані перебувало 42 журналісти – більше, аніж будь-де у світі.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Suomen Journalistiliitto
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду