Нацрада виносить на громадське обговорення проект про Наглядову раду суспільного мовника

00:00,
31 Липня 2014
749

Нацрада виносить на громадське обговорення проект про Наглядову раду суспільного мовника

00:00,
31 Липня 2014
749
Нацрада виносить на громадське обговорення проект про Наглядову раду суспільного мовника
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 31 липня ухвалила взяти за основу проект Положення про порядок проведення конференцій всеукраїнських громадських об’єднань та обрання членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіоорганізації України.

Документ винесено на громадське обговорення, яке триватиме упродовж місяця з моменту публікації.

Проект положення підготовлено за сприяння експертів Ради Європи, у тому числі міжнародного експерта Ів Саломон, автор проекту – медіаюрист Дмитро Котляр. Пан Котляр презентував документ на засіданні Нацради.

«Формування і проведення конференцій всеукраїнських громадських об’єднань – важлива передумова, щоб сформувати склад Наглядової ради НСТУ, без неї НСТУ не буде працювати»,  наголосив пан Котляр.

Згідно із Законом «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» конференції проводяться в дев’яти сферах, аби всеукраїнські громадські організації в цих дев’яти сферах могли висунути й обрати своїх представників до Наглядової ради суспільного мовника. У законі є вимоги до кандидатів у Наглядову раду. Але підзаконним актом потрібно передбачити процедуру перевірки громадських організацій та їхніх висуванців на відповідність критеріям.

Після того, як запропонований Нацрадою проект положення пройде громадське обговорення і буде затверджений Міністерством юстиції, Нацрада оприлюднить оголошення на сайті і в газеті «Урядовй кур’єр» про проведення конференції. Також Нацрада звернеться до міністерств у відповідних сферах, щоб вони поширили оголошення.

Упродовж 14 днів Нацрада прийматиме документи від громадських організацій на участь у конференції. Протягом наступних 14 днів відбуватиметься оцінка і перевірка документів на відповідність критеріям, визначеним законом.

При цьому проект Положення передбачає створити громадську комісію як дорадчий орган при Нацраді для перевірки документів від ГО. Громадська комісія буде сформована з громадських рад (при Нацраді, при Держкомтелерадіо, при Мінкульті, при Мінрегіоні, при Мінсоцполітики, при омбудсмені тощо), загалом до неї увійде 21 член. На думку Дмитра Котляра, це достатня кількість фахівців, щоб перевірити документи ГО в дев’яти сферах.

Після того, як громадська комісія перевірить документи, вона вносить подання до Нацради, і Нацрада затверджує список громадських об’єднань, які допускаються до проведення конференції. Після цього відібрані організації подають свої кандидатури до складу Наглядової ради, розповів пан Котляр.

Протягом п’яти днів Нацрада проводить попередню перевірку кандидатів. «Але це не остаточна перевірка, тому що Нацрада може відхилити кандидатів на будь-якому етапі висування до Наглядової ради», – уточнив пан Котляр.

Після завершення попередньої перевірки кандидатів проводяться конференції у дев’яти сферах. Вони проходитимуть через день, тобто загалом на цей процес потрібно три тижні.

Забезпечення проведення конференцій покладається на апарат Нацради, секретарем кожної конференції передбачено призначати представника апарату, головою лічильної комісії – одного з членів Нацради.

На конференціях обрання членів Наглядової ради відбувається шляхом рейтингового голосування. У список вносять усіх кандидатів, поданих громадськими організаціями, а учасники конференції голосують виставленням балів навпроти кожного претендента. Членам Наглядової ради затверджують кандидатів, які набрали найбільше голосів.

Якщо кандидат, який набрав найбільше голосів, не відповідає визначеним у законі критеріям, у Наглядову раду проходить наступний за ним за кількістю голосів претендент.

Якщо повноваження члена Наглядової ради припиняються достроково, членом Наглядової ради призначається наступний за кількістю голосів кандидат зі списку, щоб не проводити повторну конференцію.

«Якщо до 15 вересня нам вдасться пройти всі процедури громадського обговорення і зареєструвати Положення в Міністерстві юстиції, на грудень ми вже можемо мати затвердження членів Наглядової ради, і з 1 січня НСТУ вже зможе працювати», – резюмував Дмитро Котляр.

Проект Положення містить також два додатки – це форма заяви від ГО на участь у конференції та форма заяви від кандидата на місце в Наглядовій заяві НСТУ.

Передбачено, що всі документи, які будуть подані ГО та кандидатами, будуть оприлюднюватися на сайті Нацради одразу після подання.

Невдовзі проект Положення буде оприлюднений на офіційному веб-сайті Нацради для громадського обговорення, яке триватиме місяць. Свої зауваження і пропозиції можна надсилати на поштову адресу Нацради, а також на e-mail: nrada@nrada.gov.ua.

Нагадаємо, що відповідно до статті 8 Закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», до Наглядової ради НСТУ входять по одному представнику від депутатських фракцій і груп Верховної Ради України поточного скликання та дев’ять членів від всеукраїнських громадських об’єднань, основним видом діяльності яких є діяльність:

1) у сфері освіти;

2) у сфері науки;

3) у сфері фізичного виховання та спорту;

4) у сфері журналістики;

5) у правозахисній сфері;

6) у сфері захисту інтересів дітей та молоді;

7) у творчій сфері;

8) у сфері місцевого самоврядування;

9) у сфері захисту прав осіб з особливими потребами.

Відповідно до закону на Національну раду з питань телебачення і радіомовлення покладено повноваження з обрання членів Наглядової ради cуспільного мовника. Та оскільки цей закон не визначає процедури проведення конференцій та обрання членів Наглядової ради, для визначення чіткого механізму цих дій необхідно прийняти підзаконний акт, яким є запропонований Нацрадою документ.

Джерело: Телекритика

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
nrada.gov.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду