Перший канал на межі банкрутства через «японський кредит» – профспілка НТКУ

00:00,
15 Листопада 2012
582

Перший канал на межі банкрутства через «японський кредит» – профспілка НТКУ

00:00,
15 Листопада 2012
582
Перший канал на межі банкрутства через «японський кредит» – профспілка НТКУ
Профспілка Національної телекомпанії України заявляє про те, що НТКУ опинилася на межі банкрутства, через яке трудовий колектив може втратити роботу. Про це йдеться у зверненні профспілки, яке отримала «Телекритика».
Як стало відомо профспілці, Міністерство фінансів подало  позов на НТКУ і вимагає від державного телеканалу сплати 25 мільйонів гривень. Ці кошти повинні піти на погашення кредиту, наданого НТКУ ще 1996 році з державного бюджету в межах співпраці України і Японії.
 
 
На думку профспілок, саме через це керівництво НТКУ відмовилось від святкування Дня працівників радіо, телебачення і зв'язку. Співпробітники Першого національного просять українські ЗМІ звернути увагу на ситуацію на телеканалі.
 
 
Як розказав «Телекритиці» у 2003 році тодішній президент НТКУ Олександр Савенко, японський кредит  був взятий  у 1996 році на суму 13, 5 мільйонів доларів. За інформацією «Телекритики», цей кредит виділявся на закупівлю технічного обладнання, яке зараз є вже застарілим.
 
 
У коментарі «Телекритиці» генеральний директор телекомпанії Єгор Бенкендорф зазначив, що це питання буде виріше найближчим часом. За його словами, відповідно до домовленостей  частину  так званого «японського кредиту» мала сплатити НТКУ за рахунок власних коштів, а частину - Міністерство фінансів в рамках фінансування державних телерадіокомпаній.
 
 
«Серед безлічі інших боргів, що дісталися в спадок від моїх попередників, знаходилася і частина кредиту, яка повинна була погашатися за рахунок коштів НТКУ, але протягом усього мого керівництва компанією ми планомірно знаходили кошти для погашення своєї частини кредиту і до кінця 2012 року плануємо погасити її повністю», – запевнив він.
 
 
Однак, за словами Єгора Бенкендорфа виникли непорозуміння з іншою частиною згаданого кредиту, який мала відшкодувати держава: «Формально схема погашення повинна була б виглядати наступним чином: Мінфін виділяє НТКУ необхідну суму з державного бюджету і вказує, на що саме повинні піти ці кошти, а НТКУ після фактичного отримання цієї суми повертає її назад в державний бюджет. Така схема повернення була спочатку визначена у відповідному розпорядженні Кабінету Міністрів України. Замість цього, в результаті непорозуміння, держава через суд фактично повісила другу частину кредиту знову ж на НТКУ, додала до цієї суми пеню і вимагає повернення цих коштів вже найближчим часом».
 
 
Сума, яка може бути стягнена з НТКУ, за його словами, перевищує 23 мільйони гривень. Виділити таку суму,  як каже Єгор Бенкендорф, у НТКУ не має змоги : «А примусові заходи щодо її стягнення попросту зупинять роботу телекомпанії. Враховуючи, що протягом всіх останніх років ми зустрічали постійну підтримку уряду і Мінфіну зокрема, які допомагали нам у вирішенні практично всіх питань, пов'язаних з діяльністю НТКУ, ми сподіваємося, що дана проблема також вирішиться з максимальним урахуванням наших можливостей».
 
 
«Телекритика»  намагається зв'язатись з прес-службою Кабінету міністрів України.
 
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
1tv.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду