В індійському Кашмірі у рамках урядової протидії заворушенням блокують ЗМІ та інтернет

00:00,
15 Лютого 2013
427

В індійському Кашмірі у рамках урядової протидії заворушенням блокують ЗМІ та інтернет

00:00,
15 Лютого 2013
427
В індійському Кашмірі у рамках урядової протидії заворушенням блокують ЗМІ та інтернет
У штаті Джамму і Кашмір, котрі є постійним яблуком незгоди між Індією та Пакистаном, вже майже тиждень діє ініційована індійським федеральним  урядом заборона онлайн- та друкованих медіа, телевізійних новинних програм та блокування мобільного інтернету, повідомляють з посиланням на місцеві і власні джерела «Репортери без кордонів» (RSF).

Заборону було запроваджено одразу після страти 9 лютого мусульманського бойовика Мухаммеда Афзала Гуру (Mohammad Afzal Guru) і спричинених цим протестів.

Випуск місцевих газет без попередження заборонили наступного дня. Одне з найбільш популярних видань Greater Kashmir опублікувало на своєму сайті статтю, в якій стверджувалося, що цензуру запроваджено «у вигляді неофіційної директиви уряду». Це повідомлення згодом з’явилося на сайтах інших місцевих газет.

Редактор Kashmir Reader Шоукат Ахмад (Showkat Ahmad) заявив, що наклад останніх номерів його газети було конфісковано ще в ніч на 9 лютого. Відтоді у Кашмірі, за даними RSF, не вийшло друком жодне видання, а представники влади пильно відслідковують дотримання заборони.

Натомість The Times of India пише сьогодні, що місцеві газети вже потрапили до кіосків, проте обмеження на інтернет і кабельні мережі зберігаються.

Згідно з ексклюзивною інформацією, отриманою  Комітетом захисту журналістів, приватні місцеві телеканали змушені були призупинити  трансляцію новинних програм 10 лютого. Наказ, однак, не торкнувся демонстрації розважальних програм, спортивних новин і художніх фільмів.

Від інтернету не відключені лише місцеві органи влади, які користуються послугами державного провайдера Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL).

Міністр розвитку сільської місцевості Індії Алі Мухаммед Сагар (Ali Mohammad Sagar) заявив газеті The Tribune, що «обмеження на діяльність медіа та інтернету тривають, а скасують їх після того як у регіоні буде відновлено спокій».

Сьогодні, у день п’ятничної молитви мусульман, штат Джамму і Кашмір, за повідомленнями індійських медіа, перебуває у стані облоги: тут, як і раніше, діє комендантська година і посилені заходи безпеки.

Мухаммед Афзала Гуру, котрий дав поштовх драматичним подіям, належав до кашмірського сепаратистського збройного угруповання Jaish-e-Mohammad, що базується у Пакистні. Він перебував у в’язниці за участь у підготовці вчиненого у грудні 2001 року мусульманськими екстремістами терористичного нападу на парламент Індії. Внаслідок нападу загинуло 14 осіб, серед яких і його ініціатори.

Страта Гуру викликала суперечливу реакцію в індійському суспільстві. Виникли заворушення, внаслідок яких троє осіб було вбито і десятки поранено. Федеральний уряд ввів на територію штату додатковий військовий контингент і оголосив комендантську годину. У рамках «запобіжних» заходів було запроваджено і цензуру ЗМІ.    

Федеральний уряд Індії  вже втретє упродовж  п’яти років призупинив видання місцевих газет у штаті Джамму і Кашмір, нагадує RSF. Щоб «розрядити» хвилю протестів, відключали й мобільний інтернет.

Телекомунікаційні мережі щороку блокуються і у День Республіки та День незалежності.

Кореспондент Inter Press Service у Кашмірі Атар Парваїз (Athar Parvaiz) заявив RSF: «Без мобільного інтернету і новин телевізійних каналів мешканці Кашмірської долини стали бранцями. Свобода інформації жорстоко придушується».

«Репортери без кордонів» звинувачують індійську владу у «загрозливій дискримінації права кашмірців на доступ до новин та інформації». В укладеному організацією Індексі свободи преси-2013 Індія посідає 140 місце серед з 179 країн світу.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
RSF
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду