Єгипетський суд звільняє з тюрми важкохворого кореспондента Al Jazeera Абдуллу Ельшамі

00:00,
17 Червня 2014
693

Єгипетський суд звільняє з тюрми важкохворого кореспондента Al Jazeera Абдуллу Ельшамі

00:00,
17 Червня 2014
693
Єгипетський суд звільняє з тюрми важкохворого кореспондента Al Jazeera Абдуллу Ельшамі
Сьогодні має завершитися перебування за ґратами кореспондента арабської служби каїрського бюро Al Jazeera Абдулли Ельшамі (Abdullah Elshamy), що тривало без пред’явлення йому звинувачень 306 днів. Про це з посиланням на заяву генеральної прокуратури Єгипту повідомила у понеділок катарська телемережа.

Генеральний прокурор Єгипту розпорядився звільнити 24-річного журналіста з тюрми Scorpio «на медичних підставах».

На знак протесту проти свавільного ув’язнення Ельшамі оголошував тривале голодування, опинившись на межі життя та смерті.

Абдуллу арештували торік у серпні під час висвітлення насильницького розгону сидячої демонстрації прихильників проісламістського президента Мухамеда Мурсі, якого усунули від влади внаслідок військового перевороту. Відтоді його тюремна епопея і пов’язані з нею знущання не припинялися.

На почату червня родина Ельшамі відвідала його в одиночній камері в’язниці посиленого режиму Scorpio, відзначає Al Jazeera. Під час побачення, що тривало 20 хвилин, вона переконалася, що стан здоров’я Абдулли різко погіршився.

Його рідні спростували офіційні заяви про те, що він нібито проходив обстеження  у лікарні за межами в’язниці. Насправді за дорученням прокуратури його оглядали у камері. Щоб повністю ізолювати Ельшамі від зовнішнього світу, тюремники закрили навіть невеличке вікно.

MediaSapiens повідомляв, що тяжко хворий кореспондент передав листа з тюрми. «Єдине місце тут для ув’язненого, - писав він,  – це клаптик простору завбільшки у декілька сантиметрів, коли стоїш, чи у два-три метри – коли лежиш».

 

«Судове рішення про його звільнення підтверджує заяву Al Jazeera, що Ельшамі виконував тільки свій журналістський обов'язок», - сказав  його адвокат Шаанан Саїд (Shaanan Saaed).

Представник катарської телемережі  стримано прокоментував заяву єгипетської генеральної прокуратури. «Це полегшення, а не привід для святкування, - заявив він. - Абдулла протягом більше 10 місяців пройшов через жахливі випробування. Йому хочеться побути з сім'єю, відновити сили. Ми з нетерпінням чекаємо зустрічі з ним, його повернення до життєво важливої  роботи у журналістиці, яка йому до душі».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Абдулла Ельшамі, aljazeera.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду