У Росії всерйоз користуються жартівливим застосунком «Мій донос»

У Росії всерйоз користуються жартівливим застосунком «Мій донос»

02:37,
11 Серпня 2023
2861

У Росії всерйоз користуються жартівливим застосунком «Мій донос»

02:37,
11 Серпня 2023
2861
У Росії всерйоз користуються жартівливим застосунком «Мій донос»
У Росії всерйоз користуються жартівливим застосунком «Мій донос»
За пів року пародійний застосунок скачали 10 тисяч разів, ним скористалося понад п'ять тисяч людей, щоби насправді написати донос.

Айтівець, який виїхав з РФ до Європи, створив пародійний інтернет-сервіс для росіян, які бажають донести одне на одного. Ним скористалися п'ять тисяч людей. Про це повідомляє російське видання «Полігон медіа».

Журналісти отримали базу доносів від розробника програми «Мій донос», який замислювався як жартівливий, але виявився популярним і серед справжніх стукачів.

Застосунок «Мій донос» айтівець Володимир створив ще у 2018 році, але тоді значної популярності в нього не було. У січні 2023 року застосунок знову став доступним на платформі Google Play. Попри те, що в описі самого додатка зазначено, що він не має стосунку до держпослуг і органів влади та призначений для розваги, багато людей сприйняли його серйозно. За пів року його скачали 10 тисяч разів, ним скористалося понад п'ять тисяч людей, щоби насправді написати донос.

Близько половини доносів було написано на сусідів та знайомих, у близько 20% є докладний опис дій «порушників», а також їхні особисті дані та посилання на сторінки в соцмережах.

Доноси пишуть не лише на тих, хто виступає проти війни з Україною, а й на тих, хто її підтримує, але критикує президента Путіна. Одна із «заявниць» хотіла відправити свого знайомого на фронт та рекомендувала надіслати йому повістку.

Багато доносів містять інформацію, яка стосується мобілізації. «Пильні» громадяни посилаються на соціальні мережі реальних людей, вказують телефони та адреси і закликають відправити їх на війну.

«Такий молодий, а вже проти політики Путіна, закликає всіх росіян скласти зброю в Україні та йти в полон! куди ви дивитеся? чому ці виродки ходять нашою землею, відправляйте їх на СВО! Нехай там їх навчать Батьківщину любити», — інформує один зі стукачів.

Водночас деякі доноси написані так, що не одразу зрозуміло, чи це жарт. Один із таких був з проханням видалити пропагандистський мультфільм із «рекомендаціями» окупантам, «щоб його не побачив противник».

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду