В Полтаві теж пропонують виключити ОДТРК з закону про суспільне мовлення

00:00,
15 Липня 2014
455

В Полтаві теж пропонують виключити ОДТРК з закону про суспільне мовлення

00:00,
15 Липня 2014
455
В Полтаві теж пропонують виключити ОДТРК з закону про суспільне мовлення
Полтавська ОДТРК «Лтава» присвятила окремий випуск програми «Відверто про…» обговоренню Закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» і, зокрема, реформуванню ОДТРК. 

В обговрення взяли участь представники громадських та державних  організацій, наукова і мистецька інтелігенція, медіа-експерти, керівники телерадіокомпанії.

«Ми ж розуміємо, закон говорить, що суспільне телерадіомовлення створюється на базі ряду державних ТРК, у тому числі обласних. А що ж буде на місці Полтавської ОДТРК «Лтава» – потужного підприємства, де працює більше 200 осіб, де є зарплата, де є, до речі, працівники, досить потужні у творчому відношенні? Як буде, якщо це буде централізовано, в Києві, через публічну компанію? А ми зараз говоримо багато про передачу повноважень на місця, в регіони», – каже заступник голови постійної комісії Полтавської облради, яка опікується інформаційною сферою Микола Перепелиця.

Учасники дискусії однозначно підтримали необхідність створення в Україні суспільного мовлення, але з огляду на сттатю 1 Закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» висловили занепокоєння загрозою втрати в регіоні «потужного, з великим творчим надбанням і кадровим потенціалом, телерадіомовника», яким вони вважають ОДТРК «Лтава».

«Цим законом передбачається створення єдиної юридичної особи публічного права – НСТУ. А в такому випадку – куди подінеться це майно, ці люди, які тут працюють? Куди подінеться наша ліцензія на здійснення права мовлення? Хто її отримає? Нехай мені автори закону це чітко пояснять… В даному випадку можуть зникнути 30 телерадіокомпаній. І відповідей, поки ми ставили ці запитання в процесі  публічних обговорень, у тому числі з нашими європейськими колегами, ми не почули. Це мене лякає», – зазначив генеральний директор Полтавської ОДТРК Євген Лопушинський.

Як повідомляє прес-служба «Лтави», на захист мовника наводилися численні аргументи, зокрема, про те, що Полтавська ОДТРК «Лтава» (як, власне, і всі ОДТРК), за програмною політикою, змістом контенту цілком відповідає принципам і завданням суспільного мовлення, орієнтованого на забезпечення інформаційних і просвітницьких потреб усіх верств населення із врахуванням особливостей регіону, що там працюють кваліфіковані журналісти і т. д. 

«Чи багато Ви чули на центральному каналі ті відомості, що ідуть знизу, тобто, що ідуть з Полтави? Чи багато Ви чули, що у нас робиться? Саме суспільне мовлення повинне цьому відповідати. Саме наш глядач повинен в першу чергу знати, що робиться у нас. Так що на сьогоднішній день треба обережно підійти до питання фінансування, адже є такий вислів – хто платить гроші, той замовляє музику», – каже голова Громадської ради при голові Полтавської облдержадміністрації Володимир Голуб.

За інформацією прес-служби ОДТРК, під час дискусії домінувала думка про те, що «було б вкрай недалекоглядним позбутися такої потужної системи інформаційного ресурсу, як регіональні ДТРК, надто – у нинішній складний час зовнішньої військової агресії та інформаційних викликів». Учасники програми підтримали звернення секретаріату Полтавської обласної організації НСЖУ до Верховної Ради України, в якому йдеться: «На період до стабілізації суспільно-політичної і воєнної ситуації в країні зняти зазначені у статті 1.2 Закону "Про суспільне телебачення і радіомовлення України" положення в частині, що стосується ОДТРК і прийняти цю статтю в новій редакції, виключивши з неї структуру ОДТРК».

Запис програми можна подивитися тут. Про позицію мовника можна також дізнатися зі статті заступника генерального директора Полтавської ОДТРК Інни Савченко.

Нагадаємо, під час конференції «Трансформація державного мовлення в суспільне: шляхи та проблеми», організованої НРКУ 9 липня в Києві, більшість присутніх представників ОДТРК висловилися за збереження державного мовлення в регіонах і викреслення мережі ОДТРК з закону про суспільне мовлення, наприклад, Вінницька й Одеська ОДТРК. Раніше про негативне ставлення до ліквідації державного регіонального мовлення заявила Рівненська НСЖУ та учасники круглого столу «Роль суспільного телебачення у висвітленні життєдіяльності регіонів», проведеного в Харкові. Пропозицію прибрати ОДТРК з закону про суспільне мовлення висловив сектерар НСЖУ Сергій Омельчук, а також про це заявила Запорізька ОДТРК.

Джерело: Суспільне мовлення

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
poltava.pl.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду