Турецька влада робить журналістів крайніми у справі корупційного скандалу

00:00,
26 Грудня 2013
474

Турецька влада робить журналістів крайніми у справі корупційного скандалу

00:00,
26 Грудня 2013
474
Турецька  влада робить журналістів крайніми у справі корупційного скандалу
Турецький уряд обмежив доступ ЗМІ до поліцейських джерел та заблокував  сайт журналістських розслідувань, повідомляють «Репортери без кордонів». 

Тиск на медіа в країні посилювався разом із тим, як набирав обертів корупційний скандал, що став провідною темою світових медіа.

Медіаорганізація наводить конкретні   факти посилення утисків медіа. 22 грудня управління поліції заявило,  що журналісти більше не матимуть прямого  професійного доступу до її відомства.  Працівникам медіа запропоновано здати посвідчення та ключі, які давали їм змогу відвідувати прес-службу ряду поліцейських дільниць. Відтепер їм доведеться задовольнятися офіційною інформацією,  дистильованою під час  брифінгів.

Турецькі спілки прихильників вільної преси  засудили цей захід як «безпрецедентний», що  запобігатиме отриманню  журналістами  необхідних вихідних даних для  професійної роботи і зведе їхню роль до «передавачів»  поліцейських новин.

Напередодні був заблокований   інформаційний сайт Dönem Yeni («Нова Ера»)  заснований нещодавно відомим журналістом Мехметом Барансу (Mehmet  Baransu). Внаслідок цього турецьку громадськість позбавили доступу до багатьох викриттів, пов’язаних з розслідуванням антикорупційної  діяльності. Сайт, на якому вміщено сотні розслідувань, став першою жертвою за рішенням генерального прокурора Турецької Республіки у Стамбулі.

Цей представник Феміди застерігав медіа та інформаційні сайти стосовно публікації будь-яких матеріалів, що «зазіхають на презумпцію невинності» або  на «справедливий судовий розгляд». Здійснення репресивних заходів покладено на  регуляторні   медіаоргани - Верховну раду з  телебачення і радіо (RTÜK) та  Вищу раду  телекомунікацій (Tib).

 

Адвокат Мехмета Барансу має намір домагатися зняття блокування сайту,  оскаржуючи рішення у прокуратурі Анкари. Цей випадок, наголосив він, викликає інтенсивні дебати у суспільстві, його  продовжують висвітлювати медіа. Yeni  Dönem - не єдиний сайт, що оприлюднює  результати корупційного розслідування, яке  торкнулося вищих ешелонів влади та оточення, близького до прем’єр-міністра  Реджепа Таїпа Ердогана.

Мехмет Барансу - не єдиний відомий  журналіст, який  відчув на собі тяжкість теперішньої напруженості у Туреччині. Оглядачку консервативної щоденної газети Sabah Назлі Лліджак (Nazli Ilicak) звільнили з роботи після того, як на   телемережі CNN Turk  вона  закликала до відставки міністрів, чиї сини причетні   до  корупційного скандалу.

Турецький  уряд всіляко намагається перешкодити витоку  інформації на вразливу для нього тему і відроджує агресивну риторику проти критично налаштованих журналістів, наголошують «Репортери без кордонів».

Медіаорганізація висловила тривогу серією «драконівських» актів, яких останніми днями вжила турецька  влада проти медіа, зокрема, запроваджуючи цензуру на масштабне антикорупційне розслідування, що зачіпає  сам центр влади.  

«Схоже, що Анкара зробила звичкою у випадках, коли у неї  виникають труднощі, стріляти   по месенджеру, - наголошують «Репортери». – Журналісти не повинні розплачуватися за протистояння у верхівці влади».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
radio24.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду