У Таїланді військова хунта посилює контроль над медіа

У Таїланді військова хунта посилює контроль над медіа

00:00,
22 Липня 2014
790

У Таїланді військова хунта посилює контроль над медіа

00:00,
22 Липня 2014
790
У Таїланді військова хунта посилює контроль над медіа
У Таїланді військова хунта посилює контроль над медіа
Військова хунта Таїланду видала указ, який накладає повну заборону на критичне висвітлення у новинах і коментарях діяльності створеної нею правлячої Національної ради для миру і порядку (the National Council for Peace and Order). Комітет захисту журналістів (CPJ) характеризує це як новий прояв «посилення жорсткого наступу на свободу преси, Інтернету та соціальних медій».

Оприлюднений наприкінці минулого тижня указ №97 забороняє усім читачам ЗМІ та соціальних медіа поширювати думки незалежних учених, колишніх державних службовців, суддів та співробітників незалежних організацій. Інакше, стверджується у документі,  це може «викликати конфлікти, призвести до перекручування фактів, збивати з пантелику суспільство чи призводити до насильства».

Указ також проголошує поза законом «будь-яку» критику політики хунти, її дій та особисто її представників, публікацію або трансляцію «будь-якої» інформації державного відомства, що вважається конфіденційною.

Військові представники, губернатори провінцій і поліцейські чини отримали повноваження на власний розсуд закривати медійні органи, помічені у порушенні оприлюдненої директиви.

Новий указ військової хунти замінює та розширює два попередні, які містили попередження медіа та користувачам соціальних мереж щодо поширення будь-якої інформації, яка може «підбурювати до конфліктів» або «створювати проблеми» для громадськості.

Він вимагає від ЗМІ передавати усі розпорядження та інформаційні повідомлення військової влади.

КЗЖ привертає увагу до проявів репресій проти окремих журналістів. Так, на початку липня військові арештували та декілька днів тримали під вартою редактора новинного часопису Fah Diew Gahn Теханапола Еавасакула (Tehanapol Eawsakul) за вміщені ним критичні коментарі у Facebook. Це не єдиний подібний випадок.

Національна рада для миру і порядку до оприлюднення нового указу жорстко душила ЗМІ, відзначає КЗЖ. Вона блокувала кабельні телестанції й сайти, закрила понад 3 тисячі неліцензованих радіостанцій, чинила тиск на медіа мейнстріму, змушуючи їх змінити тональність редакційної політики.

Військова хунта створила чотири групи (панелі) для моніторингу за новинними агентствами та сайтами соціальних медіа. Їм доручено запобігати розповсюдженню «дезінформації» стосовно влади та «ненависті» до монархії. Поки що не зрозуміла роль цих новостворених цензурних груп у виконанні нового указу.

«Надмірно масштабний захід хунти відверто заохочує органи державної влади свавільно зловживати своїми повноваженнями, придушуючи медіа», - заявив представник Комітету захисту журналістів  Південно-Східній Азії Шон Кріспін (Shawn Crispin).

Як свідчить дослідження КЗЖ, після того, як у травні цього року армія здійснила державний переворот і перебрала на себе усю повноту влади, була різко приборкана критика у ЗМІ. Правляча хунта блокувала сайти й станції кабельного телебачення, залякуючи опозиційних журналістів, здійснюючи тиск на загальнодоступні медіа та змушуючи їх «пом’якшити» висвітлення новин, які збурили країну, що досі вважалася туристичним раєм у Південно-Східній Азії.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
jdsrilanka.blogspot.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду