Онлайн-протест проти нового Податкового кодексу

00:00,
13 Грудня 2010
409

Онлайн-протест проти нового Податкового кодексу

00:00,
13 Грудня 2010
409
Онлайн-протест проти нового Податкового кодексу
Українські онлайн-торговці, незадоволені вимогами нового Податкового кодексу, створили спеціальний «протестний» ресурс «Вебгромада.орг» і розмістили банери, які ведуть на цей сайт, на своїх інтернет-проектах.

 

Передбачається, що «Вебгромада» залучить підприємців, незадоволених ПК, і дозволить привернути увагу до проблеми.

 

Інтернет-торговці України оголосили про плани щодо створення аналога Maidan.ua або інших майданчиків для об'єднання представників місцевого онлайн-рітейла за кілька днів до запуску «Вебгромади». Також йшлося про можливе використання блогів і соціальних мереж.

 

Основна причина невдоволення – заборона використання спрощеної системи оподатковування фізичними особами – підприємцями, які займаються роздрібною торгівлею в Інтернеті. Крім того, платники податків, що використовують загальну систему оподаткування, не зможуть відносити до витрат вартість товарів і послуг, придбаних у платників єдиного податку.

 

«У переліку обмежень на види діяльності за спрощеною системою прописані: реклама, оптова торгівля і роздрібна торгівля через Інтернет.  Тобто «спрощенка» заборонена не для самої торгівлі як такої, а для способу, у який вона здійснюється. Це пряме порушення конституційного права на вибір форми ведення діяльності. Продаж послуг і товарів через сайти, а також реклама – це основні види заробітку в Інтернеті, і його втратить маса невеликих компаній. А відсутність у цьому списку згадки про послуги створює правову колізію – ґрунт для корупції. Далі – під ту саму заборону підпадають послуги пошти й зв'язку, до цієї категорії можуть потрапити кур'єрські служби, якими користуються інтернет-магазини, і їх власні служби доставки. Руйнуючи інноваційну галузь, нас відкидають у минуле століття: «Швидко усі закрили сайти й пішли торгувати з лотків, роздавати рекламні листівки на вулицях». А якщо малий і середній бізнес знищать, то й великий втратить безліч клієнтів», – повідомив ІА «Новый Регион» Олег Вітенко, власник інтернет-проекту Bookshop і один із творців «протестного» сайту.

 

Є й інші причини незадоволення оновленим Податковим кодексом, які викликають протест з боку представників багатьох українських компаній. Як пояснює Олег Вітенко, «новим ПК передбачені раптові (фактичні) перевірки в будь-який момент, їх кількість не обмежена, попереджати не обов'язково. При цьому податківці можуть опитувати працівників, чи легально вони працюють, як їм платять зарплату (офіційно або в конвертах) і перевіряти документи фірми (ведення трудових книжок і т. д.) на відповідність КЗпП. І хоча заборонено вилучати майно без рішення суду, але його можна заарештувати на 96 годин».

 

Згідно з результатами опитування, проведеного «Українським демократичним колом» на замовлення Інституту політики перед розглядом ПК у Верховній Раді, проектом нового Податкового кодексу незадоволені 58,9% українців. На момент проведення дослідження проект ПК влаштовував лише 9,2% громадян.

 

Медіаграмотність за матеріалами Деловая пресса

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду