В інтернеті різко поменшало спаму

00:00,
8 Січня 2011
357

В інтернеті різко поменшало спаму

00:00,
8 Січня 2011
357
В інтернеті різко поменшало спаму
Але не поспішаймо тішитись.

 

Кількість небажаних електронних листів у всесвітній мережі Інтернет різко впала. Її поступове зниження відбувається вже півроку, одначе перед Різдвом спостерігалось особливо стрімке падіння, повідомляє Бі-бі-сі.

 

За деякими оцінками, у серпні 2010 року в усьому світі щодня висилалось близько 200 мільярдів спам-повідомлень, тоді як у грудні – лише 50 мільярдів. Перед різдвяними святами три найбільших джерела спаму сповільнили темпи своєї діяльності, каже головний аналітик Symantec Hosted Services Пол Вуд. Причини цього не є зрозумілими. Експерти, втім, застерігають: затишшя може бути нетривалим.

 

Левова частка спаму розсилається мережами інфікованих програмами-вірусами комп’ютерів – ботнетами. Раніше один із цих ботнетів, під назвою Rustock, генерував 47-48% усього світового спаму, каже Пол Вуд, одначе у грудні його частка становила лише 0,5%. Два інших великих ботнети, Lethic й Xarvester, також угамувалися.

 

Грандіозні стрибки активності спамерів траплялись і раніше – зазвичай у зв’язку із знешкодженням ботнетів. Одначе Rustock не припинив функціонування, а отже, люди, які його контролюють, могли б і далі розсилати мільярди небажаних повідомлень. Одначе з певних причин вирішили припинити.

 

Одне з можливих пояснень цього явища – перегруповування спамерських мереж перед черговою активізацією їхньої діяльності. «Спамерів цікавить виключно отримання прибутків, - запевняє Карл Леонард, дослідник компанії Websense. – Отже, якщо кампанія з розсилки не дає їм того, на що вони сподівались, вони можуть спинитися, перегрупуватись і спробувати щось інше».  Антиспамерські кампанії останнім часом також успішно псували спамерам життя – зокрема, наприкінці вересня 2010-го змусили припинити діяльність потужну й розгалужену структуру під назвою Spamit. Зусилля борців із спамом зробили свій внесок у зменшення кількості небажаних повідомлень. Це, втім, пояснює поступове зниження – але не різке падіння у грудні.

 

Втім, є підстави вважати, що спамери просто переходять від розсилки електронною поштою до альтернативних методів поширення своїх повідомлень – Facebook, Twitter тощо. Експерти закликають не поспішати радіти – поки діяльність спамерів приносить їм гроші, вони нікуди не дінуться. Пол Вуд каже, що на зміну спамерам, які відійшли від справ, прийдуть нові. «Поки що ми не бачимо жодних свідчень того, що спам став невигідним бізнесом», - каже експерт.

 

«Медіаграмотність» за матеріалами Бі-бі-сі.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду