Ів Сaломон: Суспільне мовлення повинно бути незалежним від політичних упливів

Ів Сaломон: Суспільне мовлення повинно бути незалежним від політичних упливів

00:00,
2 Липня 2014
1281

Ів Сaломон: Суспільне мовлення повинно бути незалежним від політичних упливів

00:00,
2 Липня 2014
1281
Ів Сaломон: Суспільне мовлення повинно бути незалежним від політичних упливів
Ів Сaломон: Суспільне мовлення повинно бути незалежним від політичних упливів
Про це заявила експерт Ради Європи під час Міжнародної конференції «Від державного до суспільного мовлення».

«Щоб забезпечити населення контентом, який люди хочуть бачити, уряд повинен відмовитися від контролю. Це не просто для будь-якого уряду» - сказала вона, відкриваючи другий день конференції.

Експерт у своїй доповіді звернула увагу на питання управління суспільним мовником. Для забезпечення ефективного управління, на її думку, важливі два чинники: закон і практика. Проте вона звернула увагу на те, що може бути прийнятий ідеальний закон, але результати його реалізації будуть далекими від ідеалу.

Надзвичайну велику вагу Ів Саломон приділяє питанню незалежності суспільного мовника.

«Чому важлива незалежність? Суспільні мовники повинні залишатися вільними від політичного та економічного впливу, дотримуючись високих редакційних стандартів. Незалежність визначається тим, що мовник може приймати вільні від впливів рішення» - наголосила Ів Саломон. На її думку, без доступу до безстороннього контенту демократичні процеси не можуть існувати. «Громадянам потрібен доступ до незалежної інформації, щоб виконувати голосування» - додала експерт.

Незалежність суспільного мовника визначається незалежністю регуляторних органів та менеджменту.

«Призначення [на керівні посади та в члени наглядової ради] не повинні використовуватися для політичного тиску» - наголосила Ів Саломон. Вона зауважила, що членами наглядової ради мають бути найкращі кандидати і їх обрання повинно бути прозорим.

Разом з тим Ів Саломон розкритикувала український закон про суспільне мовлення в частині обрання наглядової ради.  «Нема чіткої вимоги, щоб ці члени діяли незалежно від інтересів тієї групи, що їх призначила» - сказала експерт.

Ще один важливий аспект функціонування суспільного мовника – це питання відповідальності самого СМ.

«Крім належного управління у СМ повинна бути культура, яка сприятиме справі служіння громадським інтересам. Це означає, що він повинен працювати за найвищими редакційними стандартами, - сказала Ів Саломон. - Найкраща практика показує, що потрібно мати оприлюднені відкриті кодекси стандартів, правила, як працюватиме суспільний мовник. Така прозорість має стосуватися і управлінської інформації»

Міжнародна конференція «Від державного мовлення до суспільних медіа» розпочала свою роботу 1 липня у Києві і триватиме два дні. У конференції  беруть участь представники іноземних мовників та вітчизняної державної телерадіокомпанії. Фахівці обговорюють організаційно-правові аспекти реформи НТКУ, питання структури та фінансування.  Вчора під час конференції виступили прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, генеральний директор Європейської мовної спілки Інгрід Делтенре, гендиректор НТКУ Зураб Аласанія, заступник голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Лариса Мудрак   та інші.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ів Соломон, ht.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду