«1+1» назвав Андрія Портнова «правозахисником». Що з цим не так?

«1+1» назвав Андрія Портнова «правозахисником». Що з цим не так?

13:47,
10 Вересня 2019
6248

«1+1» назвав Андрія Портнова «правозахисником». Що з цим не так?

13:47,
10 Вересня 2019
6248
«1+1» назвав Андрія Портнова «правозахисником». Що з цим не так?
«1+1» назвав Андрія Портнова «правозахисником». Що з цим не так?
Автори:
У програмі «Гроші» на каналі «1+1» Андрія Портнова титрували «правозахисником». Раніше «Детектор медіа» вже писав, чому такі регалії недоречні.

У програмі «Гроші», яка вийшла 9 вересня на каналі «1+1», Андрія Портнова спочатку назвали екс-заступником глави адміністрації Віктора Януковича, але у титрах під його фотографією зазначили лише, що він «правозахисник».

«Детектор медіа» раніше писав, чому такий підпис для Портнова не є доречним. Олександр Павліченко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини, пояснював:

«У поняття «правозахисник» є теоретичний та практичний аспекти. У правозахисному середовищі — де є правозахисні організації — Андрія Портнова не асоціюють як приналежного до нього. Це абсолютно точно. Так, він був політиком та відігравав певну роль у процесах, які відбувалися на початку 2000 років. З різними політичними силами Портнов впливав у той чи інший спосіб на юридичні процеси в країні, в тому числі і на ухвалення останнього Кримінально-процесуального кодексу. Але щодо цього мають бути застосовані інші поняття. На мою думку, тут термін "правозахисник" недоречний».

У «Грошах» використали цитату Портнова щодо ймовірної причетності колишнього президента України Петра Порошенка до відмивання коштів через панамські офшори. «Детектор медіа» вже писав, що на тлі нелюбові до Порошенка в Портнова склалися тісні стосунки з Ігорем Коломойським — кінцевим бенефіціарним власником телеканалу «1+1». Портнов, за словами олігарха, допомагає йому вже «років двадцять» у юридичних справах. Будучи за кордоном, вони неодноразово зустрічалися.

Нагадаємо, Андрій Портнов повернувся до України у травні цього року. З 2014 року він переховувався в Австрії та Росії від українських правоохоронних органів. Генпрокуратура України вимагала від МВС та СБУ затримати його як людину, яку підозрюють у масових вбивствах активістів в центрі Києва. Утім, у серпні того ж року суд задовольнив позов Портнова до Генпрокуратури і зобов’язав її спростувати вказану інформацію.

У 2017 році НАБУ відкрило проти Портнова кримінальне провадження, звинувативши його в незаконному збагаченні. Його підозрювали в отриманні незаконних виплат на загальну суму 26 млн гривень у період із липня 2011 року по грудень 2013-го. Справу закрили в березні цього року у зв'язку зі скасуванням Конституційним Судом норми про незаконне збагачення.

У березні минулого року СБУ відкрила проти Портнова кримінальне провадження за підозрою в державній зраді, звинувативши в тому, що він сприяв окупації української території. У серпні 2019 закрили і це кримінальне провадження.

Раніше ми детально писали, хто такий Андрій Портнов насправді. У 2010 році він став заступником глави Адміністрації Віктора Януковича і керівником Головного управління з питань судової реформи та судоустрою. Як розповіла в коментарі «Детектору медіа» співкоординаторка Громадської ради доброчесності Галина Чижик, Портнов мав вплив не лише на кадрову політику в судовій системі, а й на рішення суддів.

Ініціативі Портнова приписують і конституційну реформу 2010 року, коли Конституційний суд повернув стару версію конституції з посиленими повноваженнями президента.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Скриншот
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду