Броньовик Сергія Капліна

Броньовик Сергія Капліна

10:05,
14 Травня 2018
4414

Броньовик Сергія Капліна

10:05,
14 Травня 2018
4414
Броньовик Сергія Капліна
Броньовик Сергія Капліна
«Інтер» та Сергій Каплін презентували «нову Конституцію України».

«Приємніше й корисніше “досвід революції” здійснювати, ніж про нього писати» (Володимир Ленін).

Перше травня — це в певному сенсі професійне свято Сергія Капліна. Він не лише очолює Соціалістичну партію (одну з них), а ще й входить до Комітету ВР з питань соціальної політики та представляє в парламенті Федерацію профспілок. Тож «Інтер», який і без того піарить Капліна щотижня, мав би зробити цей день особливим для свого улюбленого члена БПП. І «Подробности» справді постаралися.

У другій новині випуску кадри з Сергієм Капліним на чолі маршу з’являються серед перших. Кореспондентка Ксенія Барвіненко розповідає про акцію «под флагами социал-демократической и социалистической партий». На розігріві в головної зірки — коментарі рядових членів акції. Хтось розповідає про «сотні, тисячі киян», хтось ділиться зі сцени вимогами до влади: «Щоби людина праці [...] мала можливість будувати в нашій країні світле майбутнє». Можливо, над конкретикою активістам варто ще попрацювати.

Після цього в сюжеті з’являється режисура. Натовп «трудящих» раптом знімають згори, а от на Сергія Капліна ми дивимося знизу. Камера від’їжджає і глядачу відкриваються підмостки: лідер СПУ стоїть на даху маршрутки, прикритої червоним банером. Кореспондентка оголошує: «План, как изменить страну к лучшему, предложил народный депутат Сергей Каплин. Об этом он написал в своей книге "План президента Каплина". Сам нардеп называет ее новой Конституцией».

«Не броньовик, звісно...»

Якщо, як і ми, ви на цьому моменті побігли шукати, де можна купити книжку, мусимо вас розчарувати: поки що ми не знайшли жодного подібного інтернет-магазину. Народний депутат тим часом свій «План» активно розхвалює: «Ця книга — це нова Конституція нашої держави. Це зменшення кількості народних депутатів до ста. Це нова Конституція, де передбачено зменшення членів Уряду, можливість відкликання народних депутатів, депутатів місцевих рад, міських голів, спрощену процедуру імпічмента. Ця книга дає відповідь, як захистити простого роботягу, простого селянина, як дати йому гарантовану роботу відразу після студентської лави, як дати гідну пенсію, дати гідну зарплату, дати гідну соціалку». І все це у м’якій палітурці.

Ще трошки про видання розповідає сама кореспондентка: «Он уверен — политическую систему нужно полностью изменить. А начать нужно с объединения страны и создания одной мощной политической силы».

Оскільки ця новина суто піарна і її сенс, очевидно, полягає у транслюванні лозунгів, а не їх поясненні, такі ініціативи викликають багато запитань. Що, наприклад, мається на увазі під «создание одной мощной политической силы»? Повернення до практик Радянського Союзу, об’єднання наявних партій, нарощення свого складу самими соціалістами?

На щастя, трошки більше про твір пана Сергія можна дізнатися із сайту Соцпартії. Там стверджують, що «книжка стане цікавим надбанням і настільним посібником як для політологів та експертів...» і запевняють, що автор «збирається повернути країну та економіку на 180 градусів». Тобто тепер ВВП буде падати, а зовнішня політика повернеться в бік союзу з Росією? Є на сайті також перелік розділів «Плану Президента Капліна». Майже всі вони починаються словом «боротьба» й одна з них про самогубство... автора — «Боротьба з популізмом». Нагадаємо, що Сергій Каплін презентував свою книгу, стоячи на даху маршрутки за червоним банером, біля якого лежали плакати «За мінімальну зарплату 10 000!»

Також зазначимо, що наприкінці січня член БПП вже презентував книгу зі схожим змістом. Щоправда, тоді кількість міністрів пропонували скоротити до п’яти, а зараз уже до 5–7.

Якщо подивитися на цей сюжет із погляду журналістських стандартів, то жодної критики він, звісно, не витримує. По-перше, «День трудящих» обмежився для «Інтера» лише однією політичною силою, хоча інші соціалісти його теж по-своєму відзначали. По-друге, самому книжковому анонсу Капліна кореспонденти присвятили неадекватно багато часу — майже хвилину сюжету. Крім загальнонаціонального каналу, про цю промоцію повідомили тільки на шістьох сайтах (які ми знайшли): два сайти організацій, які очолює Каплін (1, 2), два полтавських сайти (Каплін — мажоритарник), що дослівно скопіювали інформацію прес-служби (1, 2), та сайти Zvedeno.info й «Громадське», які коротко згадали про анонс у переліку подій дня. Загалом, інформація не мала суспільної ваги, а оскільки журналісти обмежилася гаслами, то не мала вона й повноти викладу. Тож сюжет виглядав відверто піарним і просував Капліна в його звичному амплуа «борця за права простих людей».

Таким чином, Сергій Каплін продовжує шлях до своїх перших у житті президентських виборів, а нам лишається тільки здогадуватися, як «Інтер» вийде із ситуації, коли одразу троє його «улюбленців» (Олег Ляшко, Сергій Каплін та хтось із «Опозиційного блоку») будуть одночасно та активно працювати з електоратом.

Детальніше про це й те, як вибори в ОТГ знову виграли всі, а Юрій Бойко й Олександр Вілкул боролися з радикалами, читайте в публікації «Новий кондитер у політиці. Моніторинг новин 30 квітня — 5 травня».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду