«Опозиційні» скрепи телеканалу «Інтер»

«Опозиційні» скрепи телеканалу «Інтер»

11:00,
9 Квітня 2018
3747

«Опозиційні» скрепи телеканалу «Інтер»

11:00,
9 Квітня 2018
3747
«Опозиційні» скрепи телеканалу «Інтер»
«Опозиційні» скрепи телеканалу «Інтер»
Герої Другої світової війни, шкідливі «бендерівці» та відмова від МВФ — «Подробности» відстоюють у своєму ефірі традиційні «опозиційні» цінності.

Телеканал «Інтер» відомий своєю орієнтацією на «радянську людину»: тут вам і специфічні фільми, і старі добрі герої, і «спільні» естрадні зірки, і московський патріархат, і вшанування «Великої Вітчизняної». На жаль, усе це стосується не лише суто розважальних проектів каналу, а й новин. «Подробности» критикують західні інституції, розповідають про шкоду від героїзації «бендерівців», засуджують мовні ідеї влади, борються за землю для селян та «вшановують» ветеранів Другої світової війни. І все протягом одного тижня та за переважної участі однієї партії.

26 березня в об’єктив телеканалу потрапило інтерв’ю заступника МЗС Польщі для «Європейської правди». Журналісти обговорили з дипломатом багато речей: зростання кількості нападів на українців у Польщі, «ідеологічний» візовий контроль нашого західного сусіда, мораторій на ексгумацію польських поховань в Україні, протидію проросійським організаціям. Проте ведуча Катерина Лисенко винесла із тексту іншу новину: «Героизация в Украине людей, которых в Польше считают преступниками, продолжает отравлять отношения двух стран». Далі в матеріалі згадали й про більш помірковані цитати, але почався 40-секундний сюжет саме зі шкоди від героїзації «бендерівців». Запитання при цьому виникає два: по-перше, навіщо «Інтер» узагалі зробив новину з пересічної заяви заступника міністра, по-друге, чому цю інформацію не прокоментував жоден український дипломат? Зазначимо, що подібні «новини» про польську критику «українських героїв» в ефірі «Подробностей» уже виходили раніше: ось та ось.

27 березня вже український міністр закордонних справ Павло Клімкін запропонував обговорити запровадження  в Україні латиниці. І поки інші ЗМІ подавали справді дискусійні думки на цю тему (мовознавців, дипломатів, звичайних блогерів), «Інтер» влаштував «обговорення» за участю однієї людини — Юрія Бойка із «Опозиційного блоку». «Любые инициативы, которые раскалывают общество, они должны быть немедленно прекращены. А что касается подобных инициатив, то для начала надо помириться, как минимум, с соседями, затушить уже имеющиеся конфликты, которые есть», — заявив політик. Щодо «розколювання» суспільства, то глядачі вже в курсі, — аналогічні заклики Клімкіна щойно цитували журналісти («маємо працювати на те, що нас об’єднує, а не роз’єднує»), а от щодо конфліктів із сусідами — лишається тільки здогадуватися, до чого тут латиниця. Тож жодної заяви по суті Юрій Бойко так і не зробив, лише виступив на захист традиційної абетки. Випадковий цікавий факт: у Росії її захищають законом.

28 березня в ефірі «Інтера» знову «Опозиційний блок» і знову культурно-ідеологічні теми. Цього разу «Інтер» повідомив про 74-ту річницю визволення Миколаєва від  німецько-фашистських окупантів. Коментар у цьому 46-секундному матеріалі лише один. Член «Опоблоку» із Миколаївської міської ради заявляє, зокрема, таке:«Забота о людях старшего поколения в целом, забота о ветеранах, людях, познавших лишения войны, безусловно, всегда была и будет приоритетом нашей партии...».

Цього ж дня «опозиціонери» разом із колегами з Радикальної партії у двох різних сюжетах переймалися долею селян. Помічник Миколи Скорика допомагав захистити землю одеським фермерам, а Ігор Мосійчук їздив на Тернопільщину, де позував у кадрі та ініціював державну підтримку селян, адже «скоро в селі корови не буде, що динозавр буде, в музей ходити». Варто зазначити, що в цьому сюжеті чи не вперше «Подробности» подали до піару якісний бекґраунд, зокрема, зауваживши, що Кабмін уже виділив на допомогу фермерам сім мільярдів гривень.

31 березня на «Інтер» повернулася одна з найкращих піарних тем Сергія Капліна: член БПП знову закликав боротися із Міжнародним валютним фондом. Цього разу через те, що, як передає ведуча Катерина Лисенко, «МВФ снова требует повысить цены на газ для украинцев, в рамках программы кредитования». Причин, чому в організації нагадують про ціну на газ, «Подробности» не озвучують. Ані про корупційні ризики через різницю між вартістю для населення та бізнесу, ані про зміцнення системи субсидій від прибутків із багатих домогосподарств, ані про зменшення навантаження на бюджет та підвищення енергоефективності, ані про те, що уряд ще минулого року ухвалив відповідну постанову про перегляд ціни, а тепер відкладає своє рішення, на «Інтері» ніхто не згадує. Натомість глядачі дізнаються про заяви Сергія Капліна, мовляв, «Украина должна наконец-то разорвать отношения с МВФ. Соответствующий законопроект Каплин подал в Парламент ещё в прошлом году». Законопроект політик справді подав минулого року, тож до нього вже є офіційний висновок наукового-експертного управління ВР:«Викладений у не притаманній текстам законів формі», «приписи виходять за межі конституційних повноважень Верховної Ради».

Іронії цим сюжетам додає метод, за допомогою якого «Інтер» ділить сторони на «героїв» та «злодіїв». Журналісти, у притаманному для того ж СРСР стилі, мовчать про незручні факти. Одна річ, коли МВФ просто так вимагає збільшити ціну на газ для українців, а соціаліст Сергій Каплін у відповідь хоче розірвати з інституцією відносини. Інша — коли у Фонді називають одразу кілька економічних аргументів, а депутат не може викласти закон у «притаманній формі». Аналогічно журналісти мовчать про українську позицію в історичному конфлікті з Польщею, про аргументи прихильників латинської абетки, про ветеранів Другої світової поза обіцянками «Опозиційного блоку». Узагалі, політична платформа опозиціонерів доволі очевидно перегукується з інформаційно-ідеологічною політикою «Інтера», а їхні спільні сюжети дуже схожі на роботу зі специфічним електоратом. Щоправда, інколи не зрозуміло, якої країни.

Детальніше про це й те, як «Інтер» відстоював голову Миколаївської ОДА Олексія Савченка, а «1+1» — радянські фільми, читайте в публікації «Із коровою, але не Ляшко. Моніторинг теленовин 26 березня — 1 квітня».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Скрін-шот Інтера
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду