Прес-конференція Президента як тест Роршаха для журналістів

Прес-конференція Президента як тест Роршаха для журналістів

09:42,
13 Березня 2018
3361

Прес-конференція Президента як тест Роршаха для журналістів

09:42,
13 Березня 2018
3361
Прес-конференція Президента як тест Роршаха для журналістів
Прес-конференція Президента як тест Роршаха для журналістів
Що телеканали (не) побачили у двогодинному виступі Петра Порошенка.

Президентська прес-конференція, яка відбулася 28 лютого, у висвітленні нашими телеканалами нагадала ледь не тест на їхню інформаційну політику. Там, де «Україна» не побачила жодного ухиляння від відповідей, «1+1» підмітив «мистецтво словесного маневрування». Де, зокрема, «1+1», «112» та СТБ розповідали про нагадування Президенту про Мальдіви, а 5 канал, «112» та «Плюси» показали відповідь Порошенка на гостре запитання від журналістки «Детектора медіа», «Інтер», «Україна» та ICTV не помітили жодного критичного запитання взагалі. Де колеги перелічували численні заяви гаранта, «UA: Перший» подав лише одну новину — про звільнення полонених.

Оптимісти: «Україна», ICTV та «Інтер»

Жоден із цих телеканалів не згадав у своїх сюжетах нічого негативного чи критичного для голови держави. Зате всі вони активно розповідали про обіцянки, а інколи й відверто хвалили Петра Порошенка.

«Україна» розповіла про прес-конференцію найвигідніше для Президента. Кореспондентка Анна Карпова буквально почала сюжет із комплімента: «Не было ни одного вопроса, от ответа на который Президент уклонился бы». Матеріал ґрунтувався здебільшого на планах та очікуваннях Порошенка й лише тут згадали позицію голови держави стосовно Михеїла Саакашвілі, якого «Сегодня» періодично критикують. Закінчилося повідомлення двозначно: «Будет ли участвовать в выборах в качестве кандидата — сказал, что пока не решил. За свои рейтинги не переживает».

Сюжет ICTV був побудований на двох словосполученнях: «Президент задоволений» (переговорами зі США, роботою парламенту) та «не задоволений» (бідністю). Крім цього, журналісти розповіли про кілька планів голови держави й передали його електоральну заяву: «Я захищу країну від безвідповідальних популістів, і деяких професійних борців за щастя народу».

«Інтер» не згадував критичних для Президента тем, але й не перехвалив Петра Порошенка. Тут навіть (чи не єдині з табору «оптимістів») згадали, що на деякі запитання гарант усе ж не відповів: «Рейтинги комментировать не стал».

Меліористи: 5 канал

Позиція 5-го каналу стосовно заходу виявилися досить спірною. Місцеві журналісти згадували про проблеми та критику, але майже завжди закінчували на позитивній для гаранта ноті.

Наприклад, кореспондентка Ірина Герасимова стверджувала, що призначення нового керівництва НБУ, складу ЦВК та розгляд законопроекту про Антикорупційний суд — це «ті питання, на яких в першу чергу наполягають міжнародні партнери і невиконання може коштувати Україні чинного безвізу». Але тут же додала: «Однак Петро Порошенко обіцяє: він цього не допустить».

Аналогічним чином побудоване й останнє речення сюжету: «Традиційно більшість тих, хто тягнули таблички, відповіді на свої запитання не почули, однак усі присутні побачили тенденції — нині ті медіа, які найчастіше критикують Президента, свого мікрофона таки дочекалися».А от «Страна.ua», наприклад, стверджує, що не дочекалася.

Також 5 канал згадав про акцію з вимогами імпічменту під «Мистецьким арсеналом», де відбувалася прес-конференція, запитання від «Детектора медіа» про секрет успіху багатого Президента у бідній країні та запитання про відпустку на Мальдівах. Щоправда, на останні два журналісти подали тільки часткові відповіді. Наприклад, запрошення Порошенка провести з ним день та звертання «дорогенька моя» в ефірі 5-го не було.

Реалісти: «UA: Перший»

«Переговори щодо звільнення ще двох утримуваних Росією заручників провела українська сторона. Про це розповів президент Петро Порошенко під час прес-конференції в Мистецькому арсеналі. Прізвищ він не назвав, сказав тільки: на звільнення очікують в найближчі дні», — ця цитата ведучої Анни Чередніченко, власне кажучи, й усе, що розповіли про двогодинну прес-конференцію Президента на Суспільному в новинах прайму. Крім неї, телеканал подав ще відповідний синхрон гаранта та бекґраунд про полонених. На все 52 секунди.

Таким чином, «UA: Перший», імовірно, вирішив зробити повідомлення із суто нової та фактологічної інформації, озвученої під час заходу, а не самого факту його проведення. Чи виграли від цього глядачі — вирішувати вам.

Песимісти: «1+1»

«1+1» виявився єдиним телеканалом із тих, які моніторяться «Детектором медіа», що побачив у зустрічі Президента з журналістами переважно негатив та навіть маніпуляції з боку голови держави.

Кореспондентка Ольга Кошеленко не так переповідала відповіді Порошенка, як рецензувала їх: «Сьогодні тут презентують мистецтво словесного маневрування […] Це справжнє політичне шоу, це мистецтво на рівні гри нервів та м'язів. Президент майстерно ухиляється або просто ігнорує запитання про майбутні вибори […] Жодних яскравих подробиць із новорічної відпустки з родиною на Мальдівах. Президент протокольно звітує […] З рівноваги Порошенка на мить виводить запитання про те, як бути президентом-олігархом у тотально бідній країні…».

Було в цій прес-конференції й особисте для «ТСН». На заяву Президента: «... Правильно, канал “1+1”? Хоча зміни є, бо окремі олігархічні засоби масової інформації мочать Президента. Я цього не боюся, нічого в вас не получиться», — тут відповіли отаким закінченням сюжету: «Чи вдоволений Президент своїм медіаактивом 5-м каналом і як розуміє різницю між “мочінням” та критикою? Порошенко свою думку не пояснив».

***

Щоб максимально убезпечити глядачів від можливого суб’єктивізму новинарів, існує кілька рецептів, і жоден згаданий телеканал ними не скористався.

Найпростіший — подавати інформацію повно, як із позитивними, так і негативними прикладами. Ідеться не лише про елементарну згадку критичних для Президента запитань і тем (привіт, «оптимісти»), а й про згадку повного спектра його відповідей. Наприклад, лише «1+1» озвучив повну цитату Порошенка, адресовану журналістці «Детектора медіа»: «Я запрошую Вас особисто провести день зі мною, але ключова позиція, дорогенька моя…». «112» подав цю ж відповідь без специфічного звертання.

Водночас саме «1+1», а також меншою мірою 5 канал та «Україна» порушили інший принцип об’єктивного інформування глядачів — відсутність у сюжеті оцінок журналістів. Новинарі інколи можуть згадувати чи ігнорувати певні теми, але вони в жодному разі не повинні додавати до сюжету власні висновки. Починаючи з «мистецтва словесного маневрування» від «ТСН» і закінчуючи фразою: «Не было ни одного вопроса, от ответа на который Президент уклонился бы» від «Сегодня». Подібні речі глядачі повинні вирішувати для себе самостійно, адже, як бачимо, думки журналістів із приводу одних і тих же речей можуть кардинально відрізнятися.

Проте існує спосіб впоратися і з цією проблемою: запросити до коментування пресс-конфереції експертів. Наприклад, фактчекінг цитат Президента від VoxCheck показав в останніх лише 36 % правди, що цікаво й корисно було б дізнатися глядачам після події. Очевидно, що такий точний підрахунок потребує часу, але кілька базових фахівців (економічний, військовий, політичний, міжнародний експерти) цілком могли би скласти про виступ гаранта хоча б загальне враження.

Загалом, суть прес-конференцій полягає в тому, щоби почути думку спікера з певних питань. Тож із боку журналістів просто нелогічно замовчувати якісь її частини чи доповнювати сказане власними оцінками. Професіоналізм новинарів під час таких заходів проявляється в тому, щоби якомога точніше описати «картинку» глядачам і дати їм зробити про неї власні висновки.

Детальніше про це й те, як «Інтер» обернув моду проти Уляни Супрун, а теленовини почали перетворюватися на стартовий майданчик для виборчих проектів, читайте в публікації «“Тут бачу, а тут — не бачу”: майстерність вибіркового репортажу. Моніторинг теленовин за 26 лютого — 4 березня 2018 року».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Скрін-шот 1+1
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду