Між підприємницьким хистом та геніальністю: найкращі фільми про інноваторів

Між підприємницьким хистом та геніальністю: найкращі фільми про інноваторів

10:10,
29 Серпня 2017
5158

Між підприємницьким хистом та геніальністю: найкращі фільми про інноваторів

10:10,
29 Серпня 2017
5158
Між підприємницьким хистом та геніальністю: найкращі фільми про інноваторів
Між підприємницьким хистом та геніальністю: найкращі фільми про інноваторів
Тепер, як і в минулому столітті, ці люди ставали мішенями для критики та об'єктами захвату водночас. MediaSapiens підготував огляд найкращих фільмів про винахідників-інноваторів у сфері медіа й технологій.

«Пірати Кремнієвої долини» (англ. Pirates of Silicon Valley), 1999 

«Якщо не можеш вигадати хорошу ідею, купи або вкради її».

«Пірати Кремнієвої долини» — найстаріший, проте один із найбільш якісних фільмів про Стіва Джобса та єдиний фільм про Білла Гейтса.

Картину зняв режисер Мартін Берк (Martyn Burke) за книжкою «Пожежа в долині: Створення персонального комп’ютера» Пола Фрайбергера (Paul Freiberger) та Майкла Свайна (Michael Swaine). Кінострічка пропонує інсайдерський погляд на те, як створювали перші комп’ютери юний хіпі Стів Джобс і програміст Білл Гейтс, як вони заснували Apple та Microsoft та на що були готові заради успіху.

Слоганом кінострічки є Good artists create... Great artists steal («Хороші митці створюють. Великі митці крадуть»). І фільм його повністю обґрунтовує.

Він розповідає, як у своєму суперництві за першість на ринку комп’ютерів Apple та Microsoft «запозичували» ідеї в інших компаній та одна в одної. Зокрема, йдеться про крадіжку технології графічного інтерфейсу в компанії Xerox, яку здійснила спершу компанія Джобса, а згодом і Гейтса.

Кінострічка охоплює основні етапи становлення Apple і Microsoft за період із 1970 по 1997 роки. Оповідачами в ній є Стів Возняк і Стів Балмер, колеги та найближчі соратники Стіва Джобса та Білла Гейтса. Крізь призму їхнього сприйняття глядач спостерігає за подіями, що розгортаються у фільмі.

Головні ролі виконали Ноа Вайл (Noah Wyle; Стів Джобс), Джої Слотнік (Joey Slotnick; Стів Возняк), Ентоні Майкл Холл (Anthony Michael Hall; Білл Гейтс) та Джон ДіМаджіо (John DiMaggio; Стів Балмер).

Рейтинг «Піратів» на IMDB — 7,3/10.

«Стів Джобс» (англ. Steve Jobs ), 2015

 
«Що, якщо б комп’ютер був красивим об’єктом? На який хочеться дивитися та мати у себе вдома. А що, якщо б замість того, щоб бути у хороших руках, він був би у руках кожного? »

«Стів Джобс» — біографічний фільм про Стіва Джобса, знятий за однойменним романом  Волтера Айзексона (Walter Isaacson). Кінострічка паралельно зображає особисте та професійне життя винахідника. З одного боку, глядач бачить його як виконавчого директора Apple, а з іншого – як просту людину зі своїми проблемами та переживаннями.

Сюжет побудовано навколо трьох найбільш знакових презентацій Джобса.  Це – презентація Apple Macintosh 1984 року, презентація провального проекту NeX у 1988 та представлення iMac у 1998 році.

Такий прийом дав змогу вибудовати картину, що не лише розповідає про професійне життя винахідника та його стосунки з колегами та друзями, а й побачити, як розвивалися взаємини Джобса з донькою на різних етапах його життя.

Головні ролі у стрічці виконали Майкл Фассбендер (Michael Fassbender) (Стів Джобс), Кейт Уінслет (Kate Winslet) (Джоанна Хоффман, соратниця Стіва Джобса), Сет Роген (Seth Rogen) (Стівен Возняк) та Джефф Деніелс (Jeff Daniels) (Джон Скаллі, головний виконавчий директор Apple з 1983 до 1993 рр).

Адаптований сценарій для фільму написав Аарон Соркін (Aaron Sorkin), відомий також своєю роботою над фільмом «Соціальна мережа».

Фільм отримав чимало схвальних відгуків.  Співзасновник Apple Стів Возняк хоча й зазначив, що не згоден з тим, як у стрічці зображено його стосунки з Джобсом, сприйняв її досить позитивно: «У деяких попередніх фільмах я бачив (акторів – MS.), які імітували Стіва Джобса. Проте не було того відчуття, наче я у його голові і розумію усе, що відбувається у нього всередині… Цьому фільму це, безперечно,  вдалося»,  - розповів Возняк у коментарі BBC

Картина отримала премію  «Золотий глобус» за найкращий сценарій.

Рейтинг кінострічки на IMDB - 7,2/10
 
 «Соціальна мережа» (англ. The Social Network), 2010
 
 
«Не можна завести п’ятсот мільйонів друзів і не нажити жодного ворога»

Фільм «Соціальна мережа»  – двогодинний екскурс до витоків найпопулярнішої на сьогодні онлайн-платформи Facebook. Знято кінострічку на основі документальної книги Бена Мезріча (Ben Mezrich) «Випадкові мільйонери». Режисером є Девід Фінчер (David Fincher),  а сценарій до фільму написав Аарон Соркін (Aaron Sorkin).

Після виходу на екрани, фільм отримав схвальні відгуки від критиків та премію «Еммі» за кращий адаптований сценарій.

Побудова стрічки є досить оригінальною. Дізнатися про те, як створювалася соцмережа, глядач має змогу від кількох оповідачів – Марка Цукерберга, студента Гарварду,  що є засновником сайту, Едуарда Саверіна – колишнього найкращого друга Цукерберга, що фінансував проект, Шона Паркера - одного з засновників порталу Napster, який знайшов Facebook інвесторів, та близнюків Вінклевосс - також студентів Гарварду, які вважають, ніби Цукерберг поцупив їхню ідею.

У кожного з них своя версія створення Facebook. Таким чином творці кінострічки вирішили дати глядачам можливість зробити власні висновки.

У фільмі знімалися  Джессі Айзенберг (Jesse Eisenberg), Ендрю Гарфілд (Andrew Garfield), Бренда Сонг(Brenda Song), Джастін Тімберлейк(Justin Timberlake), Руні Мара (Rooney Mara), Армі Гаммер (Armie Hammer) та інші.

Марк Цукерберг поставився до стрічки досить критично. За його словами, деякі моменти у фільмі були вигадані авторами. Проте він зазначив, що переглядати фільм про себе було досить цікаво.

Примітно, що до виходу «Соціальної мережі» на екрани Цукерберг ніколи не чув про койтейль епплітіні, що згадується у фільмі. Проте згодом цей напій став досить популярним у офісі компанії.

Рейтинг кінострічки на IMDB  - 7,7/10.

 «Гра в імітацію» (англ. The Imitation Game), 2014

 
«Машини ніколи не зможуть думати так, як люди. Але якщо хтось думає по-іншому хіба означає, що він не думає?»

«Гра в імітацію» – історична драма про британського математика, логіка та криптоаналітика Алана Тьюрінга, якого називають батьком сучасної інформатики.

Сюжет розгортається на тлі Другої світової війни. Група вчених працює у британському секретному інституті Блечлі-Парк. Вони розшифровують секретні німецькі повідомлення, закодовані машиною, що має назву «Енігма».

На чолі цих вчених – талановитий криптоаналітик Алан Тьюрінг, що робить усе можливе, щоб «зламати» пристрій.

У результаті клопіткої праці вчений створює машину для дешифрування коду «Енігми» Turing Bombe, але на цьому його боротьба не завершується.

На долю вченого випадають інші випробування. Британське суспільство виявляється неготовим до того, щоб сприйняти генія-гомосексуаліста.  І, незважаючи на те, що робота вченого допомогла Антигітлерівській коаліції перемогти у Другій світовій війні, він зазнає переслідування за свою сексуальну орієнтацію.

Головні ролі у картині виконали Бенедикт Камбербетч (Benedict Cumberbatch) (Алан Тюрінг)  та Кіра Натлі (Keira Knightley) (Джоан Кларк, наречена Тюрінга). Режисером фільму виступив Мортен Тильдум (Morten Tyldum). Сценарій написано Гремом Муром (Graham Moore) на основі біографії «Алан Тюрінг: Енігма» (англ. Alan Turing: The Enigma), автором якої є Ендрю Годжес (Andrew Hodges).

Назву «Гра в імітацію»  кінострічка отримала на честь однойменного логічного методу, який Тюрінг розробив для своїх пракомп’ютерів. Він, серед інших прийомів, допоміг вченому та його команді розкрити секретний код Третього рейху.

У грудні 2011 сценарій фільму очолив перелік найкращих американських кіносценаріїв, які на той момент не були запущені у роботу.  Фільм було висунуто на 5 номінацій на «Золотий глобус». Він також отримав 8 номінацій на «Оскар».

Рейтинг кінострічки на IMDB - 8,1/10

 «Ігри розуму» (англ.A Beautiful Mind), 2002

 
«Уявіть, якщо б ви раптом дізналися, що люди, місця, найважливіші для вас моменти не пішли у минуле, не мертві, - гірше, їх ніколи не було. Що б це було за пекло?»

«Ігри розуму» – захоплива картина про відомого математика Джона Неша, відомого своїми досягненнями у квантовій механіці, економіці та інших галузях. Він є автором теорії ігор, що  широко використовується у біології, політичних, соціальних та комп’ютерних науках (зокрема у розробці штучного інтелекту).

Фільм розповідає про наукові досягнення Неша, однак основну увагу творці кінострічки приділяють змалюванню особистості вченого і його непростого життя. Адже науковець був хворим на шизофренію і йому доводилося боротися з нею, намагаючись побачити межу між реальністю та ілюзією, що породив його розум.

У картині знімалися Рассел Кроу (Russell Crowe) (Джон Неш), Ед Гарріс (Ed Harris) (Вільям Парчер), Дженніфер Конеллі (Jennifer Connelly) ( Алісія Неш), Крістофер Пламмер (Christopher Plummer) (Доктор Роузен) та Пол Беттані (Paul Bettany)( Чарльз Герман).

Режисером є Рон Говард (Ron Howard). Кінострічку знято за мотивами книги Сільвії Назар (Sylvia Nasar), біографа Джона Неша. За її словами, у кінострічці досить багато вигадок, проте «саму суть життя Неша він передає вірно».

Фільм отримав чотири «Оскари»: за найкращий фільм, адаптований сценарій, режисуру (отримав Рон Говард) та найкращу акторку другого плану (Дженніфер Коннелі).

«Ігри розуму» також отримав нагороду «Золотий глобус» та кілька премій BAFTA.

Рейтинг кінострічки на IMDB  - 8,2/10
 
«Крокодил у Янцзи» (англ. Crocodile in the Yangtze), 2012
 
 
«Ebay може бути акулою в океані, проте я - крокодил у річці Янцзи. Якщо крокодил боротиметься з акулою в океані, то програє, але якщо у річці - виграє»

«Крокодил у Янцзи»  - документальний фільм про відомого китайського підприємця Джека Ма, вчителя англійської мови, що став засновником першої китайської інтернет-компанії Alibaba.

Він - перший бізнесмен з материкового Китаю, чиє фото було опубліковано на обкладинці журналу Forbes та найбагатша людина у країні.

Картина змальовує портрет підприємця, а також розповідає про становлення Alibaba Group та суперництво компанії з американським гігантом eBay.

Автором фільму є американець Портер Ерісман (Porter Erisman), колишній співробітник китайського холдингу, що пропрацював у ньому дев’ять років.  Стрічка ніби розповідає про Джека Ма та його компанію з точки зору «американської мухи на китайській стіні»,  яка була свідком багатьох успіхів та помилок, з якими зіткнулася Alibaba Group.  

Картину створено на основі понад 200 годин архівних записів за період з 1995  до 2009 року.

«Я створив “Крокодила у Янцзи”, щоб надихнути підприємців та інших людей, які про щось мріють, на те, щоб вони використовували досвід успіхів та помилок Alibaba у своїх власних починаннях», - зазначив Портер Ерісман.

Фільм презентували на 20 фестивалях у всьому світі. Він виграв у номінації «Кращий документальний фільм» на San Francisco United  Film Festival та у номінації «Кращий фільм про підприємництво»  на  Silicon Valley Film Festival.

Рейтинг кінострічки наIMDB - 7,8/10
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: technobuffalo.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду