Чому про смерті українців від холоду повідомили лише СТБ та «Україна»?

Чому про смерті українців від холоду повідомили лише СТБ та «Україна»?

11:25,
29 Листопада 2016
2769

Чому про смерті українців від холоду повідомили лише СТБ та «Україна»?

11:25,
29 Листопада 2016
2769
Чому про смерті українців від холоду повідомили лише СТБ та «Україна»?
Чому про смерті українців від холоду повідомили лише СТБ та «Україна»?
Про загиблих від негоди українців згадали лише два телеканали, щоправда назвали різну кількість жертв й не пояснили, звідки цю інформацію взяли.

14 листопада всі телеканали присвятили значну частину своїх випусків новин снігопадам, що накрили Україну: розповідали про найбільш постраждалі території, перекриті дороги, населенні пункти без світла. Але лише СТБ та «Україна» повідомили про загиблих. І вказали при цьому різні цифри.

«Є і перші жертви негоди: на Тернопільщині замерз 41-річний чоловік», - повідомляють «Вікна-новини» на СТБ, не посилаючись на свої джерела. Джерело інформації можемо знайти у повідомленнях місцевих тернопільських ЗМІ: Головне управління національної поліції у Тернопільській області. Також сайт уточнює: «Чоловік не працює, зловживає алкоголем. У сусідній район подався на чергову пиятику. Саме алкоголь і призвів до нещастя. Нетверезим, так і не зумів дійти до свого села та заснув під огорожею».

Телеканал «Україна» у «Событиях» згадує про ще один летальний випадок: «Первые жертвы снегопада. На Прикарпатье и в Тернопольской области двое мужчин умерли от переохлаждения», - і теж не вказує свої джерела. На щастя, посилання міститься у повідомленні агенції «Національні українські новини»: тут інформацію отримали від Управління надзвичайних ситуацій у Івано-Франківській ОДА. От тільки 14 листопада йшлося лише про «ознаки переохолодження» у знайденого тіла, але аж ніяк не про смерть від негоди.

Цікаво, що жоден інший центральний канал, портал чи інформаційна агенція, як і сайт Державної служби з надзвичайних ситуацій, у своїх тематичних повідомленнях про смертність не згадує.

Можливо тому, що різке погіршення погоди та смерть цих чоловіків можуть бути не пов’язані напряму. В Івано-Франківському департаменті охорони здоров’я в коментарі для MediaSapiens заявили, що не можуть із впевненістю назвати смерть місцевого жителя наслідком негоди. Протягом тих самих вихідних 13-14 листопада у морг доставили декілька тіл і впевнено заявили, що хтось із них помер саме через снігопади тут не можуть.

Також сумнівно звучать заяви телеканалів про «перших жертв»: за два тижні до цих подій жертвою холоду став чоловік на Сумщині. А ще на два тижні раніше - на території Прикарпаття, при чому температура тоді була плюсовою. То ж чому ЗМІ пов’язали останні випадки саме зі снігопадами, а не з загальним осіннім пониженням температури, незрозуміло.

Окремо стоїть питання, чому на СТБ згадали про випадок на Тернопільщині, але промовчали про ситуацію у Прикарпатті?

Загалом, все виглядає так, ніби телеканали висмикнули цю інформацію з контексту, штучно прив’язали до подій та подали її як реальну статистику. Звісно, можливо за їх даними стоять серйозні джерела інформації, але в сюжетах про них не згадують.

Детальніше про це та те, як «Україна» скоротила заяву Тимошенко до двох слів, а «1+1» виставив російських дипломатів хуліганами, читайте на Детектор медіа у У пошуках «зозулі московської». Моніторинг теленовин за 14–19 листопада 2016 року

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Вікна, СТБ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду