Учасники телеринку висловилися за чіткі правила показу російського телепродукту на українському ТБ

Учасники телеринку висловилися за чіткі правила показу російського телепродукту на українському ТБ

18:18,
5 Лютого 2016
2643

Учасники телеринку висловилися за чіткі правила показу російського телепродукту на українському ТБ

18:18,
5 Лютого 2016
2643
Учасники телеринку висловилися за чіткі правила показу російського телепродукту на українському ТБ
Учасники телеринку висловилися за чіткі правила показу російського телепродукту на українському ТБ
Автори:
Генеральний директор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко впевнений, що Україна повинна захищати за прикладом європейських держав свій інформаційний простір. Голова ради директорів і засновник групи компаній StarMedia, продюсер Влад Ряшин виступив категорично проти будь-яких заборон і заявив, що телеринок має регулюватись виключно економічними реаліями. Водночас він сказав, що розуміє необхідність певних заборон - тематичних, ідеологічних.

Про це йшлося під час дискусії круглого столу  «Майбутнє російського продукту на українському телеринку», що відбувся 4 лютого, повідомляють УНІАН та прес-служба групи «1+1 медіа».

«Російські виробники кіно та серіалів створюють їх з використанням архетипів та образів нових героїв нової Росії, які направлені на те, щоб повернути велич Росії. Таким продуктом всі ці роки вони фактично укладали світогляд не тільки росіян, але й українців», - сказав Олександр Ткаченко.

За його словами, розміщуючи такий російський продукт в своєму ефірі, українські телеканали продовжують ту ж ідеологічну складову.

«Ми повинні подивитися на європейський досвід. Європейська практика – це практика квотування і захисту європейського простору. Перед нами стоїть вибір – чи можемо ми створити новий архетип, нові образи для України? Саме тому, ми створили серіал «Останній Москаль», знімаємо історичну драму за романом Володимира Лиса «Століття Якова», тому робимо фільм за романом Василя Шкляра «Чорний ворон», - повідомив він.

Генеральний директор «1+1 медіа» підкреслив, що Україні «потрібні власні герої, свої ідеологізми».  «Так, нам буде дуже важко знімати самостійно, тому що ринок не такий великий, як в Росії. Але ми повинні зробити для себе вибір: або ми знімаємо не так дорого вітчизняне, але якісне, або ми продовжуємо практику, коли дороге російське ставиться в ефір зі спробами применшити унікальну українську продукцію, на яку звичайно є менше грошей», - зазначив Олександр Ткаченко.

Він також переконаний, що дія закону про кінематографію без квотування телепродукту призведе до того, що використання державних коштів буде йти на фінансування спільних проектів виключно з росіянами. «Якщо ми говоримо про закон про кінематографію, який підтримує кіно, то застосування цього закону без закону про квоти може призвести до того, що використання українських державних коштів буде іти на фінансування спільних проектів виключно з росіянами… Це буде нова маніпуляція і використання співпраці лише з росіянами», - цитує його УНІАН.

Олександр Ткаченко також зазначив, що не виступає проти співпраці з провідними російськими продюсерами. «Я вважаю, що вони не відповідальні за політику, яку веде Кремль, але нормальне квотування та перехід до того, щоб ми дивились не лише в один бік, на мій погляд, саме зараз на часі», - наголосив він.

Директор медіахолдингу «Медіа Група Україна» Євген Лященко заявив, що квотування телепродукту не є цензурою. «Ухвалення закону торік підштовхнуло нас до збільшення власного виробництва. Що стосується квот та додаткових обмежень, пропоную їх розділяти. Квота - це не цензура. Мова йде не про заборону російського продукту, квоти покликані не тільки обмежити російський продукт. Законопроект рекомендує розділяти європейський і неєвропейський продукт. Питання в тому, чи вважати продукт інших країн безпечним. Також ми повинні враховувати, що в Україні 4,5 млн. глядачів, які користуються нелегальними супутниковими тарілками, де вони можуть дивитися російські серіали на російських каналах», - цитує Євгена Лященка прес-служба групи «1+1 медіа».

Водночас голова ради директорів і засновник групи компаній Star Media Владислав Ряшин заявив, що кількість і якість продукту диктують виключно економічні реалії стану ринку.  «Я категорично проти узагальнення, не вважаю весь російський продукт милом. Ми проти заборон. Якщо якісне кіно несе правильні ідеологічні цінності, то я за те, щоб таких заборон не було», - передає його слова прес-служба.

Також Влад Ряшин висловився проти «чорних списків», які, на його погляд, позбавляють українців можливості дивитися якісне кіно російських режисерів, повідомляє «Укрінформ».

«Я розумію необхідність певних заборон - тематичних, ідеологічних. Але я проти заборон взагалі всього огульно, оскільки зараз жоден український канал не може показати, наприклад, оскарівського номінанта - фільм "Левіафан" Андрія Звягінцева. Є цілий ряд дивовижних робіт, які не пов'язані ні з "гібридним глядачем", ні з "гібридним виробником". Це просто хороше кіно. Якщо хороше кіно, незалежно від країни-виробника, несе в собі правильні людські цінності, а не заборонену пропаганду, то я за те, щоб таких заборон не було. І вважаю, що заборони, як і "чорні списки", є кроком у минуле, а не до майбутнього», - підкреслив Влад Ряшин.

У свою чергу співзасновник кінокомпанії Film.ua Group Сергій Созановський звернувся із пропозицією встановлення більш чітких правил ринку. Зокрема, чітко визначити квоти на показ російського чи іншого телепродукту, перелік серіалів і список персон нон-грата, фільми і серіали за участі яких не можна транслювати. Він також запропонував об`єднати зусилля для підтримки вітчизняного кіновиробництва.

Нагадаємо, під час круглого столу «Майбутнє російського продукту на українському телеринку»  голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявила, що російський телепродукт не відповідає європейським стандартам, до яких прагне Україна, не може розглядатися як європейський, тому його показ на українських телеканалах має підлягати квотуванню за законом.

Також вона наголосила, що законопроект №2766 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо визначення передач європейського виробництва)», який Верховна Рада України ухвалила у першому читанні і який вводить квотування власне українського телепродукту, спільного та європейського, має бути схвалений в цілому, оскільки він унеможливлює проникнення на український телепростір російського продукту під виглядом європейського. Дискусія, за її словами, можлива лише у пропорції, співвідношенні між видами продукту - спільний, український, європейський.

Вікторія Сюмар наголосила, що на сьогодні «під європейськими програмами в українському законодавстві передбачаються програми європейського виробництва і російського виробництва».

«В цьому законі ми пропонуємо надзвичайно просту норму - щоб європейськими вважалися українські програми, програми дійсно виробництва тих країн, які ратифікували Європейську конвенцію з транскордонного мовлення», - сказала голова Комітету.

Раніше Вікторія Сюмар наголосила, що деяким медіагрупам «дуже зручно» вписати російський продукт у квоти європейського. «У нас зараз існує ситуація, за якою російський продукт вважається європейським, бо нібито географічно Росія, частина, потрапляє в Європу. Ми говоримо про те, що російський медіапродукт не може вважатися європейським, бо це абсурд, тому що це пропаганда. Ми не можемо, як країна, яка потерпає від агресії Росії, сьогодні визнавати цей продукт європейським і віддавати йому величезну квоту в українських медіа», - сказала народний депутат.

Громадська організація «Телекритика» заявила, що підтримує законопроект № 2766 щодо визначення передач європейського виробництва та закликає народних депутатів чимшвидше ухвалити його в другому читанні в редакції, підготовленій Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики. Відповідну заяву ГО «Телекритика» оприлюднила 29 січня. Заяву підтримали також ГО «Інтерньюз Україна» і ГО «Інститут масової інформації».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: УНІАН
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду