Супутниковий оператор SpaceCom судиться з групою «Інтер» через відмову від ретрансляції сигналу

Супутниковий оператор SpaceCom судиться з групою «Інтер» через відмову від ретрансляції сигналу

14:30,
21 Січня 2016
2690

Супутниковий оператор SpaceCom судиться з групою «Інтер» через відмову від ретрансляції сигналу

14:30,
21 Січня 2016
2690
Супутниковий оператор SpaceCom судиться з групою «Інтер» через відмову від ретрансляції сигналу
Супутниковий оператор SpaceCom судиться з групою «Інтер» через відмову від ретрансляції сигналу
Автори:
Міжнародний супутниковий оператор SpaceCom (Space-Communication Ltd.) подав до суду на групу телеканалів «Інтер», що належить Дмитру Фірташу і Сергію Льовочкіну, за припинення мовлення дев'яти каналів на супутнику Amos 3 - Euronews, «Інтер», НТН, К1, «Мега», К2, «Ентер-фільм», Zoom, «Піксель».

Про це повідомляє «Ліга.net».

Заснована в 1993 році ізраїльська компанія SpaceCom володіє трьома орбітальними супутниками: Amos-2, Amos-3, Amos-4. З матеріалів Господарського суду Києві походить, що 17 грудня 2015 року «Інтер» повідомив супутникового оператора SpaceCom про розірвання контрактів з ретрансляції сигналу в односторонньому порядку. Тепер оператор хоче довести, що український партнер не мав права так вчиняти, і контракт все ще є дійсним.

Група «Інтер» в листопаді 2015 року поінформувала, що починає паралельне мовлення на новому супутнику Astra 4A компанії SES (Люксембург).

11 січня 2016 року група «Інтер» повідомила, що з 8 січня 2016 супутниковий прийом телеканалів «Інтер», НТН, К1, «Мега», К2, «Ентер-фільм», Zoom, «Піксель» здійснюється із супутника Astra 4A (колишній Sirius2-3) і запропонувала глядачам переналаштувати супутникові приймачі на інші параметри. «Ліга.net» повідомляє, що таким чином канали «Інтера» зникли на супутнику Amos, і перехід на супутник Astra 4A був завершений.

Наразі «Інтер» не розголошує причин переходу. На думку члена громадської ради при Національній раді з питань ТБ і радіомовлення Олександра Глущенка, «Інтер» шукав більш безпечну систему для сигналу. Він нагадав, що «Інтер» неодноразово заявляв, що його сигнал в Україні глушать. Щоправда, перешкоди начебто створювалися з землі, від чого новий супутник теж не застрахований. Представник одного з супутникових операторів, знайомий з проблемами групи «Інтер», підтвердив, що у каналів групи були проблеми з якістю мовлення. Ще один учасник телевізійного ринку додав, що мовлення на супутниках SES завжди було на 10% дорожче SpaceCom. Як зазначає «Ліга.net», це є ще одним підтвердженням, що «Інтер» змінив супутник не з економічних причин.

SpaceCom не тільки подав позов на «Інтер», але і вже домігся у суді задоволення заяви про вжиття заходів до забезпечення позову. Київський господарський суд заборонив каналам «Інтер» використовувати інші супутники для мовлення, крім Amos. Суд також заборонив шведському підрозділу оператора SES Astra AB надавати відповідачу послуги з супутникової ретрансляції, а ПАТ «Радіо і телебачення» і  дочірній структурі супутникової групи ТОВ «СЕС Сіріус Україна» надавати послуги із доставки сигналу каналів «Інтер» на супутник Astra.

SpaceCom і український підрозділ SES поки не коментують ці рішення.  Водночас представник техвідділу «Інтера» повідомив, що мовлення каналів на Astra триває всупереч рішенню суду. За його словами, нових ввідних не надходило.

У групи каналів «Інтер» є право на апеляцію рішення госпсуду. Юристи переконані, що «Інтер» має великі шанси відмінити забезпечувальні заходи позову оператора SpaceCom. «Зазвичай суди дуже обережно приймають рішення про забезпечення позовів. Тим більше, що в даній ситуації паралельне мовлення на SES Astra ніяким чином не шкодить Amos», - зазначив медіаюрист Андрій Соломаха. З ним погоджується керуючий партнер компанії Jurimex Юрій Крайняк: «З визначення складно зрозуміти загрози, запобігти яким повинно це визначення».

Якщо у «Інтера» не вийде найближчим часом оскаржити апеляцію, то він опиниться в делікатній ситуації, пише «Ліга.net». Каналам групи потрібно буде або повертатися на Amos, або зникати із супутникового ефіру. Згідно з даними Satellite Monitor і GfK за 2014 рік, супутниковий сигнал є третім за популярністю видом прийому ТБ в Україні (після кабельного та ефірного ТБ). Телебачення за допомогою супутникових антен дивляться 4 330 000 домогосподарств.

«Ліга.net» також пише про економічний інтерес оператора SpaceCom, втрати якого після відмови групи каналів «Інтер» від послуг можуть скласти 1-2 млн.доларів.

MediaSapiens звернувся по коментар до дирекції позаефірного промо та взаємодії зі ЗМІ телеканалу «Інтер».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Покриття сигналом супутника Amos 3. Фото: biz.liga.net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду