Журналіст звинувачує колишніх співробітників Луганської ОДТРК у причетності до катастрофи Іл-76

Журналіст звинувачує колишніх співробітників Луганської ОДТРК у причетності до катастрофи Іл-76

17:02,
19 Січня 2016
1731

Журналіст звинувачує колишніх співробітників Луганської ОДТРК у причетності до катастрофи Іл-76

17:02,
19 Січня 2016
1731
Журналіст звинувачує колишніх співробітників Луганської ОДТРК у причетності до катастрофи Іл-76
Журналіст звинувачує колишніх співробітників Луганської ОДТРК у причетності до катастрофи Іл-76
Автори:
Журналіст Денис Казанський опублікував статтю-розслідування «Муженко знав про те, що бойовики збираються збивати Іл-76, але все одно відправив його в Луганськ», у якому заявляє про причетність співробітників луганського державного телеканалу «ЛОТ» (Луганська ОДТРК) до катастрофи військово-транспортного літака Іл-76 в ніч з 13 на 14 червня 2014 року, який був збитий бойовиками при заході на посадку до Луганського аеропорту. Тоді загинули всі 49 осіб, що знаходилися на борту літака

Розслідування Дениса Казанського опублікувало інтернет-видання «Четвертая власть».

Свою статтю журналіст побудував на твердженнях, що українське командування, правоохоронні органи і українська влада не могли не знати, що сепаратисти «ЛНР» володіли влітку 2014 року інформацією про польоти українських літаків, і це дозволило бойовикам влаштувати теракт, у якому загинуло 49 військових. Відомості про польоти, як стверджує Денис Казанський, надавали терористам співробітники Луганської ОДТРК, якою на той час керував Родіон Мірошник.

«Достовірно відомо, що з початку червня 2014 бойовики в Луганську перехоплювали і прослуховували всі радіопереговори українських пілотів, і знали, які літаки і коли заходять на посадку в аеропорту Луганська. Більше того, сепаратисти абсолютно не приховували цього і публікували отриману інформацію ... у Фейсбуці. Перехоплення переговорів здійснювалося співробітниками луганського державного телеканалу "ЛОТ" (Луганська ОДТРК), генеральним директором якого на той час працював депутат Луганської обласної ради від Партії регіонів Родіон Мірошник», -  йдеться у статті.

Журналіст зазначає, що Родіон Мірошник  відкрито підтримував сепаратистів з початку проросійських виступів на Донбасі, проте це не заважало йому регулярно приїздити до Києва в початковий період конфлікту.

«Більше того, Родіон Мірошник, який фактично надав бойовикам обладнання свого телеканалу для радіоперехоплення, після вбивства 49 людей не був оголошений в розшук і продовжував спокійно приїжджати до Києва. Останній його підтверджений візит до столиці відбувся 17 жовтня 2014 року, після чого Мірошник спокійно повернувся до Луганська і тепер працює там в команді Ігоря Плотницького», - заявляє Денис Казанський.

Журналіст також стверджує, що безпосередньо організацією перехоплення займалася звукорежисер телеканалу «ЛОТ» Інга Шумакова, яка за допомогою обладнання ОДТРК прослуховувала частоти. «Інформацію про прибуття українських літаків в Луганський аеропорт Шумакова публікувала на своїй сторінці у Фейсбуці. Своїх симпатій до сепаратистам ЛНР Шумакова не приховувала, а після початку активних бойових дій і зовсім записалася до лав бойовиків ЛНР», - написав пан Казанський.

Записи, на які посилається журналіст, і досі можна знайти у Facebook Інги Шумакової.

Журналіст також зробив висновок  за результати вивчення матеріалів експертизи причин катастрофи літака Іл-76 Міністерства оборони України, які начебто опинилися в розпорядженні редакції видання «Четверта влада», що головнокомандувач ЗСУ, начальник Генштабу генерал Віктор Муженко,  отримав інформацію що бойовики готуються збити українські військово-транспортні літаки, що вилетіли в Луганськ 13 червня 2014. За словами Дениса Казанського, генерал не надав цій інформації належного значення.

«У червні 2014 Шумакова не тільки повідомляла бойовикам про борти, що сідали в луганському аеропорту, але також публікувала записи переговорів членів екіпажу. Луганські журналісти і блогери неодноразово повідомляли про діяльність Шумакової, що збирала і передавала бойовикам відомості про пересування наших військ…Однак, як випливає з допиту генерала Муженка, інформація про те, що бойовики знають, що в Луганськ летять українські літаки, і збираються збивати їх з ПЗРК, «не виділялася нічим особливим»…», - написав журналіст.

У відповідь Генштаб ЗСУ повідомив, що автор статті «свідомою маніпулював фактами та документами, які мають гриф доступу «Для службового користування», з метою тиску на суд» і звернувся до Генеральної прокуратури з проханням «провести перевірку законності оприлюднення зазначених матеріалів, надати правову оцінку зазначеним фактам та, за наявності підстав, внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань». 

Нагадаємо, наказом Держкомтелерадіо від 4 грудня 2014 року з 8 грудня на першого заступника генерального директора Луганської ОДТРК Віталія Гаркушу були покладені обов'язки генерального директора. Цим же наказом колишнього генерального директора Луганської ОДТРК Родіона Мірошника звільнили з посади за власним бажанням. У грудні стало відомо, що колишній гендиректор Луганської ОДТРК Родіон Мірошник призначений заступником керівника терористів «ЛНР» Ігоря Плотницького.

Тим часом один із засновників Луганської НТРК «Ірта» Володимир Ландік заявив, що Віталій Гаркуша підтримував сепаратистів та в ефірі державного каналу називав українців фашистами.

У березні минулого року виконуючим обов'язки генерального директора Луганської обласної державної телерадіокомпанії (ОДТРК) «ЛОТ» призначено луганського журналіста, депутата Луганської обласної ради Андрія Шаповалова.

12 січня 2015 року колектив Луганської ОДТРК звернувся до жителів Луганської області із повідомленням про поверненням в ефір у 2015 році з міста Сєвєродонецька (Луганська область), що контролюється українською владою. Луганська ОДТРК розташована за новою юридичною адресою: Луганська область, місто Сєвєродонецьк, пр. Радянський, 59.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Ігор Плотницький і Родіон Мірошник (справа).Фото: "Четвертая власть"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду