Нацрада нагадала перелік осіб, фільми і програми за участі яких заборонені для показу в Україні

Нацрада нагадала перелік осіб, фільми і програми за участі яких заборонені для показу в Україні

17:44,
23 Грудня 2015
6944

Нацрада нагадала перелік осіб, фільми і програми за участі яких заборонені для показу в Україні

17:44,
23 Грудня 2015
6944
Нацрада нагадала перелік осіб, фільми і програми за участі яких заборонені для показу в Україні
Нацрада нагадала перелік осіб, фільми і програми за участі яких заборонені для показу в Україні
Автори:
Якщо ви побачите фільми і програми за участі таких осіб, просимо повідомляти про це ГО «Детектор медіа» на сторінках у Facebook «Детектор медіа. Журналістика. Свобода слова», MediaOsvita або «Детектор медіа»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення нагадала мовникам і провайдерам про Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, тож фільми та телепрограми за участі них заборонені для показу.

Цей перелік відповідно до закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» склало та оприлюднило 6 жовтня Міністерство культури України.

До Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, наразі внесено 40 осіб:

1. Кучеренко Володимир Олександрович

2. Холмогоров Єгор Станіславович

3. Хазін Михайло Леонідович

4. Газманов Олег Михайлович

5. Кобзон Йосиф Давидович

6. Перфілова Валерія Юріївна

7. Пригожин Йосиф Ігорович

8. Безруков Сергій Віталійович

9. Боярський Михайло Сергійович

10. Расторгуєв Микола В’ячеславович

11. Охлобистін Іван Іванович

12. Порєченков Михайло Євгенович

13. Лепс Григорій Вікторович

14. Депардьє Жерар

15. Бистрицька Еліна Авраамівна

16. Бурляєв Микола Петрович

17. Бондарчук Наталія Сергіївна

18. Богачова Ірина Петрівна

19. Кара Юрій Вікторович

20. Грачевський Борис Юрійович

21. Гальцев Юрій Миколайович

22. П’єха Станіслав Пятрасович

23. Клебанов Ігор Семенович

24. Клюєв Борис Володимирович

25. Гергіїв Валерій Абисалович

26. Ліванов Аристарх Євгенійович

27. Лещенко Лев Валер’янович

28. Бондарчук Федір Сергійович

29. Мілованов Леонід Петрович

30. Нестеренко Василь Ігоревич

31. Поляков Юрій Михайлович

32. Самойлов Вадим Рудольфович

33. Стеблов Євген Юрійович

34. Тализіна Валентина Іларіонівна

35. Теличкіна Валентина Іванівна

36. Табаков Олег Павлович

37. Харатьян Дмитро Вадимович

38. Коваленко Андрій Олексійович

39. Шахназаров Карен Георгійович

40. Варлей Наталія Володимирівна

Відповідно, мовникам не можна показувати такі фільми, як, наприклад, «Іронія долі, або З легкою парою» (за участі Валентини Тализіної), «Д’Артаньян і три мушкетери» (за участі Олега Табакова та Михайла Боярського), «Кавказька полонянка» (за участі Наталії Варлей), «Гардемарини, вперед!» (за участі Дмитра Харатьяна).

Згідно із законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» Державне агентство з питань кіно мало переглянути та анулювати прокатні посвідчення фільмів, учасниками яких є фігуранти Переліку. Наразі невідомо, чи анулювало Держкіно їхні прокатні посвідчення.

Втім, норма закону «Про телебачення і радіомовлення» (абзац 10 частини 2 статті 6 – внесений законом щодо захисту інформаційного телерадіопростору України) прямо забороняє, незалежно від наявності прокатного посвідчення, трансляцію аудіовізуальних творів (фільмів, телепередач, крім інформаційних та інформаційно-аналітичних телепередач), одним із учасників яких є фігурант Переліку.

При цьому учасником аудіовізуального твору вважається фізична особа, яка брала участь у його створенні під власним ім’ям (псевдонімом) або як виконавець будь-якої ролі, виконавець музичного твору, що використовується в аудіовізуальному творі, автор сценарію та/або текстів чи діалогів, режисер-постановник, продюсер.

За порушення закону «Про телебачення і радіомовлення» Національна рада застосовує до мовників санкцію «оголошення попередження», а в разі повторного порушення – штраф. Згідно з останньою редакцією Розмірів штрафів Нацради, які набули чинності 22 грудня, за порушення абзацу 10 частини 2 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення» передбачено штраф у розмірі 10% ліцензійного збору.

Поки що Нацрада не застосовувала санкцій за показ фільмів і програм за участі фігурантів Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

Громадська організація «Телекритика» планує стежити за тим, чи будуть мовники показувати на новорічні свята фільми й програми за участі фігурантів Переліку Мінкульту та як на це реагуватиме Нацрада. Просимо наших читачів, якщо ви побачите такі фільми та програми, повідомляти нам у Facebook на сторінках «Телекритика. Журналістика. Свобода слова», MediaOsvita або «Детектор медіа».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
www.ostriv.in.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду