Президент Естонії не вважає Україну «державою, що не відбулася»

Президент Естонії не вважає Україну «державою, що не відбулася»

15:25,
18 Грудня 2015
1399

Президент Естонії не вважає Україну «державою, що не відбулася»

15:25,
18 Грудня 2015
1399
Президент Естонії не вважає Україну «державою, що не відбулася»
Президент Естонії не вважає Україну «державою, що не відбулася»
Автори:
В ексклюзивному інтерв’ю Deutsche Welle журналістка Жанна Нємцова запитала у президента Естонії Тоомаса Гендріка Ільвеса, чи «вважає Естонія Україну державою, що не відбулася». Пан Ільвес назвав цю думку частиною пропаганди Кремля.

«Ні, я вважаю, що це частина російської урядової пропаганди. Я пам’ятаю, як на форумі в Брюсселі 2014 року одразу після анексії Криму посол Росії повторював: «Це держава, що не відбулася, це держава, що не відбулася». З погляду військового потенціалу України порівняно з іншими країнами - погоджуся, ситуація не дуже добра. Але це демократична держава з вільними і чесними виборами», - відповів президент Естонії. 

На зауваження Жанни Нємцової про те, що в Україні найвищий рівень корупції, пан Ільвес додав: «Україна відрізняється від Росії в одному - там є чесні та вільні вибори. В іншому так - олігархи, корупція. З іншого боку, коли країна, яка за рівнем корупції перебуває на 126 місці, звинувачує країну, яка знаходиться за цим показником на 144 місці, в тому, що вона не відбулася як держава через корупцію, вибачте, але в мене це викликає сміх». 

На запитання про те, чи вважає він Росію загрозою для своєї країни, естонський президент зауважив, що деякі аспекти поведінки Росії досить агресивні та можуть спричинити проблеми. «Я недавно читав, що цього року було зафіксовано 266 польотів російських військових літаків з відключеними транспондерами. Втім, я не вважаю, що кримський сценарій може повторитися, тому що в цьому випадку Росія піде проти країни-члена НАТО». 

Також пан Ільвес, процитувавши Джорджа Кеннона, завважив: «Якщо ваш сусід Росія, то ви можете бути або васалами, або ворогами». І я це вважаю проблемою. Росію оточують або держави-васали, або держави-вороги. Україна вирішила позбутися васальної залежності від Росії - і одразу стала ворогом. Те ж саме відбулося і з Грузією». 

Проглянути інтерв'ю можна за посиланням

Нагадуємо, що в жовтні на прикордонному переході «Койдула» при виїзді з Естонії була затримана знімальна група Всеросійської державної телевізійної і радіомовної компанії (ВДТРК).

У журналістів відібрали документи, телефони і професійне обладнання. Прикордонники зробили запити на відомості про візи кореспондентів до Фінляндії та Литви, чи вони не підроблені, а також обіцяли провести огляд.

За словами представників медіа, на кордоні їх протримали 5 годин.

«Нам всім трьом анулювали в результаті візи, заявили, що цілі перебування в Євросоюзі не відповідають зазначеним при їх отриманні», - заявив кореспондент ВДТРК Микола Васильєв.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тоомас Хендрік Ільвес
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду