Шведська Modern Times Group продала канали Viasat у Росії, Україні та інших країнах

Шведська Modern Times Group продала канали Viasat у Росії, Україні та інших країнах

12:13,
28 Жовтня 2015
8511

Шведська Modern Times Group продала канали Viasat у Росії, Україні та інших країнах

12:13,
28 Жовтня 2015
8511
Шведська Modern Times Group продала канали Viasat у Росії, Україні та інших країнах
Шведська Modern Times Group продала канали Viasat у Росії, Україні та інших країнах
Автори:
Шведська компанія Modern Times Group продала за $ 45,5 млн групу платних телеканалів Viasat у Росії – російському бізнесу, а в Україні, країнах Балтії, Ізраїлі та ще 15 країнах – міжнародній приватній інвестиційної компанії Baring Vostok.

26 жовтня MTG на своєму сайті повідомила про підписання та закриття угоди.

Шведська компанія пояснила, що продати російські активи її змусили прийняті у 2014 році поправки до закону «Про ЗМІ», які з 2016 року забороняють іноземцям володіти більше ніж 20% будь-якого російського медіа.

Sabiero Holdings Limited – дочірня компанія міжнародної приватної інвестиційної компанії Baring Vostok, придбала міжнародні канали Viasat, а покупцем російських активів стало російське ТОВ «Синерджи».

За січень-вересень 2015 року виручка проданих активів склала $ 53,3 млн, операційний прибуток –$ 12 млн, уточнили в MTG. Для порівняння: виручка всієї групи, чий основний бізнес зосереджений у скандинавських країнах, за цей період досягла майже $ 1,4 млрд, операційний прибуток – $ 31 млн.

Як повідомляє російське інформаційне агентство РБК, за межами Росії MTG поширювало телеканали Viasat в Україні, країнах Балтії, Ізраїлі та 15 країнах Східної та Південної Європи. Угода не зачіпає бізнес платного ТБ компанії MTG у Скандинавії.

Baring Vostok – група компаній, яка заснувала низку фондів, що спеціалізуються на прямих інвестиціях у Росії та інші країни колишнього СРСР. Довгостроковими інвесторами Baring Vostok є пенсійні та університетські фонди США, Західної Європи та Азії, а також члени команди компанії. Baring Vostok було створено в 1994 році, її засновником та генеральним директором є американець Майкл Калві.

ТОВ «Синерджи» зі статутним капіталом 10 тис. рублів було засновано 6 жовтня 2015 року. Єдиним власником компанії є її гендиректор Анатолій Карякін, який також був партнером групи Baring Vostok. З 2010 року пан Карякін є президентом групи Gallery – другого за величиною оператора зовнішньої реклами в Росії після Russ Outdoor. Фонди Baring Vostok – найбільші акціонери Gallery, зараз їм належить більше 51% оператора зовнішньої реклами.

У Росії до групи Viasat входять такі кабельні і супутникові телеканали, як «TV 1000 Русское кино», TV 1000, TV Action, Viasat History та інші. Серед усіх власників тематичних каналів у Росії Viasat за обсягом аудиторії посідає друге місце після державного медіахолдингу ВДТРК.

На сайті Gallery вказується, що Анатолій Карякін народився в 1955 році в Липецькій області, закінчив Всесоюзний заочний юридичний інститут. Він є полковником у відставці однієї з російських спецслужб, що забезпечують безпеку Президента Росії та інших вищих посадових осіб країни, а також зазначається, що пан Карякін є партнером Baring Vostok.

Бізнесмен відмовився від коментарів інформагентству РБК, натомість представник Baring Vostok Марина Соколова уточнила, що сама компанія нічого не купує, вона виступає лише як інвестиційний радник своїх фондів. За її словами, пан Карякін – колишній партнер Baring Vostok і чинний президент Gallery, який придбав тільки 80% у російському бізнесі Viasat, а 20% отримали фонди Baring Vostok.

РБК з посиланням на власні джерела пише, що регулятори розглядають фонди Baring Vostok як іноземного інвестора, а оформлення російського бізнесу Viasat на одну з довірених фізичних осіб можна трактувати як спробу обійти закон. Про те, що до угоди можуть «виникнути питання», розповідав з посиланням на керівництво Роскомнагляду і керівник однієї з медіакомпаній. На думку джерел РБК, нині Baring Vostok якось доведеться домовлятися з російською владою.

Інший співрозмовників видання стверджує, що новий власник російського бізнесу Viasat хоче до кінця року укласти партнерство з російським медіахолдингом. За його словами, найбільш ймовірний претендент – холдинг «Національна медіа група», головою ради директорів якої є російська політична діячка, колишня спортсменка Аліна Кабаєва.

За даними РБК, продавши бізнес Viasat, MTG незабаром залишить російський ринок. Зараз MTG також є найбільшим акціонером телегрупи «СТС Медіа» (СТС, «Домашний», «Перец» і «СТС Любовь») з часткою 38,5%. Через законодавчі обмеження MTG продає і цей пакет, який купує «ЮТВ Холдинг» Алішера Усманова та Івана Таврина приблизно за $ 131 млн.

З 2001 року MTG інвестувала в Росію близько $ 123 млн, отримавши за цей час у вигляді дивідендів та інших виплат близько $ 770 млн, повідомили в шведській компанії.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду