Франція використовує новий жорсткий закон про кіберзлочинність, щоб притягнути до відповідальності власника Telegram, — Reuters

Франція використовує новий жорсткий закон про кіберзлочинність, щоб притягнути до відповідальності власника Telegram, — Reuters

12:57,
17 Вересня 2024
869

Франція використовує новий жорсткий закон про кіберзлочинність, щоб притягнути до відповідальності власника Telegram, — Reuters

12:57,
17 Вересня 2024
869
Франція використовує новий жорсткий закон про кіберзлочинність, щоб притягнути до відповідальності власника Telegram, — Reuters
Франція використовує новий жорсткий закон про кіберзлочинність, щоб притягнути до відповідальності власника Telegram, — Reuters
Вісім юристів та науковців заявили Reuters, що не можуть назвати іншу країну, яка мала б аналогічний юридичний інструмент.

Французькі прокурори націлилися на керівника Telegram Павла Дурова, маючи козирну карту — новий закон, який криміналізує відповідальність технологічних гігантів, власників онлайн-платформ, на яких відбувається злочинна діяльність. Поки що він не має міжнародного еквівалента й настільки новий, що прокурори ще не забезпечили судимість, послуговуючись ним. Про це повідомив Reuters.

Завдяки так званому закону LOPMI, прийнятому в січні 2023 року, Франція ввійшла до групи передових країн, що займають каральну позицію за злочини, здійснювані на вебсайтах.

«Із законом, усе ще не перевіреним у суді, відбувається піонерський поштовх Франції до притягнення до кримінальної відповідальності на такі цифри, які Дуров може відступити, якщо судді вимагатимуть штрафних санкцій за злочинну діяльність, виявлену на платформі», — зазначено в публікації.

Минулого місця Дуров постав перед офіційним судовим розслідуванням, звинувачений у різних злочинах, зокрема у 2023 році «співучасть в адмініструванні онлайн-платформи, що забезпечила незаконні транзакції організованої банди», що передбачає максимальне покарання у вигляді десятирічного позбавлення волі та штраф 500 тис. євро.

Перебування під офіційним розслідуванням не означає, що провину обов'язково доведуть у суді, але свідчить про те, що судді вважають, що є достатньо доказів для подальшого зондування. Розслідування може тривати роками, перш ніж буде передане до суду чи закрите.

Павло Дуров, який перебуває під заставою, заперечує, що телеграм був «анархічним раєм». Компанія Telegram заявила, що «дотримується законів ЄС» і що «абсурдно стверджувати, що платформа або її власник несуть відповідальність за зловживання цією платформою».

У радіоінтерв'ю минулого тижня паризький прокурор Лауре Беккуау назвав закон 2023 року потужним інструментом для боротьби з організованими злочинними групами, які все частіше працюють в мережі.

Закон є унікальним на сьогодні. Вісім юристів та науковців повідомили Reuters, що не можуть назвати країну, яка мала б аналогічний.

«У законі США немає злочину, безпосередньо аналогічного цьому, і жоден, про який я знаю в західному світі, не містить таких норм», — сказав колишній заступник помічника генпрокурора США Адам Хікі, який створив кіберпрограму національної безпеки міністерства юстиції.

Юрист вважає, що прокурори США можуть звинуватити гендиректора компанії в якості «співавтора або помічника та прихильника злочинів, вчинених користувачами», але лише за умови наявності доказів, що «оператор має намір для того, чим його користувачі займаються, і сам сприяє злочинній діяльності».

Він послався на засудження у 2015 року Росса Ульбріхта, на сайті якого відбувся бумовий продаж наркотиків. Прокурори США стверджували, що Ульбріхт «навмисно керував "Шовковим шляхом" як кримінальним онлайн-ринком ... поза межами впливу правоохоронних органів». Ульбріхт отримав довічне покарання.

Колишній федеральний прокурор США Тімоті Говард, який виступав в обвинувачені Ульбріхта, скептичний щодо того, що Дурова могли б засудити у США за чинним законодавством без доказів, що він знав про злочини  в телеграмі й активно полегшив можливість їх здійснення.

«Виходячи з мого досвіду юридичної системи США, французький закон виявляється “агресивною теорією”», — сказав він.

Французький професор кіберправа Мішель Сезеан розповів, що нове посилене законодавство у Франції прийняли після того, як «влада зросла з такими компаніями, як Telegram».

«Це не ядерна зброя, — прокоментував він. — Це зброя, щоб не бути безсилими, коли стикаєшся з платформами, які не співпрацюють».

«Нові закони дали Франції одні з найскладніших інструментів у світі для боротьби з кіберзлочинністю, доказом є арешт Дурова на французькій території», — зазначив французький юрист Садрі Порлон, який спеціалізується на законодавстві про комунікаційні технології.

Дослідник кіберзлочинності, професор Мічиганського державного університету Том Холт заявив, що закон LOPMI «є потенційно потужним та ефективним інструментом, якщо використовувати його належним чином», особливо у протидії поширенню зображень сексуального насильства над дітьми, незаконному обігу криптовалют, торгівлі інформацією для проведення хакерських DDoS-атак, націлених на бізнес чи уряди.

Озброївшись свіжими законодавчими повноваженнями, амбітний підрозділ кіберзлочинності у Паризькій прокуратурі, який здійснює нагляд за розслідуванням щодо Дурова, також задіяний в інших резонансних справах. У червні підрозділ закрив анонімізований чат-форум Coco, який цитується в понад 23 тис. судових процесах з 2021 року за злочини, включно з проституцією, зґвалтуваннями та вбивствами. 

Coco відіграв центральну роль у справі, яка шокувала Францію. 71-річного Домініка Пелікота звинувачують у вербуванні десятків чоловіків на форумі для ґвалтування його дружини, яку він отруював наркотиками. Пелікот, як очікується, дасть свідчення цього тижня у цій справі, за якою у зґвалтуванні підозрюються 50 інших чоловіків.

Фото: гендиректор Telegram Павло Дуров / Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду