CNN: Фейкові акаунти в Х з протрампівською пропагандою крадуть фото блогерок з Європи

CNN: Фейкові акаунти в Х з протрампівською пропагандою крадуть фото блогерок з Європи

09:53,
29 Серпня 2024
679

CNN: Фейкові акаунти в Х з протрампівською пропагандою крадуть фото блогерок з Європи

09:53,
29 Серпня 2024
679
CNN: Фейкові акаунти в Х з протрампівською пропагандою крадуть фото блогерок з Європи
CNN: Фейкові акаунти в Х з протрампівською пропагандою крадуть фото блогерок з Європи
Журналісти ідентифікували 17 справжніх жінок, чиї фото використали фейкові акаунти. Платформи зазвичай кажуть їм, що не мають достатньо доказів фейковості цих профілів.

У соцмережі X діє низка фейкових акаунтів, які видають себе за молодих американок і публікують протрампівський контент. При цьому фото цих профілів крадені у справжніх блогерок з Європи або створені штучним інтелектом. Про це йдеться в розслідуванні CNN та Центру інформаційної стійкості (CIR).

Журналісти виявили 56 профілів в X, які мають тисячі підписників і, ймовірно, є частиною скоординованої кампанії з просування протрампівського контенту.

Аналіз цих акаунтів виявив, що всі вони діють за певним шаблоном: використовують крадені або згенеровані ШІ фотографії, редагують їх, додаючи гасла на підтримку Дональда Трампа на предмети одягу, використовують однакові гештеги #MAGAPatriots (MAGA — Make Amerika Great Again), #MAGA2024 and #IFBAP (I Follow Back All Patriots), а їхні пости часто містять помилки в англійській мові, що є потенційною ознакою іноземного втручання.

Їхні дописи вихваляють Трампа та його кандидата у віцепрезиденти Дж. Д. Венса та намагаються дискредитувати членів Демократичної партії. Вони дописують на теми, що викликають розбіжності в політиці США, коментуючи такі теми, як права ЛГБТК+ та надсилання допомоги Україні. У деяких випадках вони поширюють неправду й теорії змови, зокрема навколо COVID-19. Деякі з цих публікацій збирають десятки, а то й сотні тисяч переглядів.

Більшість із цих облікових записів з’явилася в останні місяці. Вони локалізуються в США. Принаймні 15 із них мають синю галочку.

Застосувавши інструменти зворотного пошуку зображень, CNN і CIR ідентифікували 17 справжніх жінок, чиї фото вкрали і використали на фейкових акаунтах. Деякі з них розповіли, що їхні фото не вперше вже використовують фейкові акаунти. Проте боротьба з цим, за їхніми словами, зазвичай невдала — платформи заявляють, що не мають достатньо доказів, щоб підтвердити неправдивість тих профілів.

Соцмережа X не надала відповіді на запит CNN щодо цих облікових записів, але, як пише видання, за останню добу перед публікацією матеріалу видалила більшість цих облікових записів.

Відзначимо, за даними аналітиків «Центру протидії цифровій ненависті», твердження власника соцмережі Х Ілона Маска, спростовані фактчекерами, надалі активно поширюються мережею і набрали вже сумарно понад 1,2 млрд переглядів. При цьому жоден з цих дописів не мав «нотаток від спільноти», які виправляли б неправдиву інформацію чи додавали необхідний контекст.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду