Фейки, поширені Маском в Х, набрали понад 1,2 млрд переглядів, — дослідження

Фейки, поширені Маском в Х, набрали понад 1,2 млрд переглядів, — дослідження

15:00,
13 Серпня 2024
1870

Фейки, поширені Маском в Х, набрали понад 1,2 млрд переглядів, — дослідження

15:00,
13 Серпня 2024
1870
Фейки, поширені Маском в Х, набрали понад 1,2 млрд переглядів, — дослідження
Фейки, поширені Маском в Х, набрали понад 1,2 млрд переглядів, — дослідження
Жоден з дописів Маска, які спростували фактчекери, не мав «нотаток від спільноти», які б виправляли його слова чи додавали необхідний контекст.

Твердження власника соцмережі Х Ілона Маска, спростовані фактчекерами, надалі активно поширюються мережею і набрали вже сумарно понад 1,2 млрд переглядів. Про це свідчить аналітика некомерційної організації «Центр протидії цифровій ненависті» (Center for Countering Digital Hate), повідомляє NBC News.

Аналітики виявили за цей рік 50 випадків, коли Ілон Маск публікував тези про вибори в США, які спростували незалежні фактчекери, але які однаково стрімко поширювались у соцмережі.

При цьому жоден з цих 50 дописів не мав «нотаток від спільноти», які виправляли б його слова чи додавали необхідний контекст. Це спричиняє сумніви в ефективності цієї системи фактчекінгу в соцмережі X, стверджують аналітики.

«Ілон Маск заявив рекламодавцям, уряду й іншим, що “Нотатки спільноти” є його розв'язанням проблеми дезінформації в Х, але це розв'язання, вочевидь, не працює, оскільки під його брехнею жодного спростування нема. Ми заслуговуємо на прозорість правил [фактчекінгу в Х]. Чи ці правила одні для Ілона й інші для решти людей?» — сказав в інтерв’ю NBC генеральний директор CCDH Імран Ахмед.

Як пишуть аналітики, найбільшу популярність в Х мають спростовані тези Маска щодо виборів у США. Наприклад, він опублікував щонайменше чотири дописи про те, що демократи нібито «імпортують виборців» для себе, коли відмовляються депортувати мігрантів. NBC News та  інші медіа дійшли висновку, що ці тези неправдиві. Проте, за підрахунками CCDH, за цей рік Маск опублікував щонайменше 42 дописи на цю тему, які набрали 747 млн переглядів.

Ще один популярний допис Маска порушував правила Х про публікацію неправдивих відео. Минулого місяця Маск опублікував пародійне відео про Камалу Гарріс, яке набрало понад 134 млн переглядів. При цьому ані у відео, ані в пості не було зазначено, що в ньому використано змінений голос.

Компанія Х та Ілон Маск не відреагували на звернення аналітиків по коментар. А вже наступного дня після публікації звіту онлайн-медіа Politics.co.uk повідомило, що Маск опублікував новий фейковий матеріал про «концтабори», які нібито планує створити уряд Британії на Фолклендських островах. Пост набрав щонайменше 1,8 млн переглядів перед тим, як Маск його видалив, пише медіа.

Центр протидії цифровій ненависті вже публікував раніше дослідження про популярність соцмережі Х серед неонацистів та інших екстремістів. Торік Х позивався проти Центру, звинувативши його в упередженому добиранні інформації й втручанні у відносини компанії з рекламодавцями. Суд тоді відхилив позов, назвавши його спробою заткнути рота критикам.

Нагадаємо, напередодні власник соцмережі Х Ілон Маск та кандидат у президенти США Дональд Трамп провели публічну розмову, яка транслювалась наживо на сторінці Маска в X. Розмова пройшла в дружній компліментарній атмосфері. Під час її Трамп зробив щонайменше 20 неправдивих заяв, а Маск ледь не у всьому з ним погоджувався. Розмову послухали наживо 1,3 млн людей.

Як повідомлялось, Ілона Маска можуть викликати до британського парламенту через роль, яку відіграла його соцмережа X у расових заворушеннях у Британії, та його особисті коментарі. Платформа Маска X стала майданчиком для поширення дезінформації, що вбивцею трьох дітей нібито був біженець-мусульманин, а сам Маск писав коментарі про «неминучу громадянську війну» в Британії.

Фото: Ілон Маск / Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду