Єврокомісія звинуватила соцмережу X у порушеннях прозорості контенту

Єврокомісія звинуватила соцмережу X у порушеннях прозорості контенту

21:41,
12 Липня 2024
1397

Єврокомісія звинуватила соцмережу X у порушеннях прозорості контенту

21:41,
12 Липня 2024
1397
Єврокомісія звинуватила соцмережу X у порушеннях прозорості контенту
Єврокомісія звинуватила соцмережу X у порушеннях прозорості контенту
Йдеться про рішення дозволити користувачам купувати синю «галочку». Компанії загрожують штрафи до 6% від її світового обороту.

Соціальна мережа Ілона Маска X порушила правила ЄС щодо прозорості онлайн-контенту, дозволивши користувачам купувати синю «галочку», раніше передбачену для перевірених користувачів. Про це повідомили регулятори ЄС, пише Forbes.

Європейська комісія заявила, що X порушує Закон про цифрові послуги (DSA), який набув чинності цього року і вимагає від великих онлайн-платформ та пошукових систем активніше боротися з незаконним контентом та ризиками для громадської безпеки.

Зокрема, Єврокомісія знайшла порушення від X у трьох моментах.

По-перше, ЄК вважає, що рішення дозволити будь-якій людині заплатити за отримання синьої галочки у Х обдурить мільйони користувачів, а зловмисники зможуть зловживати «перевіреним обліковим записом» для обману користувачів.

«Раніше сині галочки означали надійні джерела інформації. Тепер з X, на нашу думку, вони обманюють користувачів і порушують DSA», — сказав європейський комісар з питань внутрішньої торгівлі та послуг Тьєррі Бретон.

По-друге, в Єврокомісії вирішили, що сховище оголошень Х через його особливості дизайну та бар’єри доступу не відповідає вимогам прозорості DSA.

По-третє, X не надає дослідникам вільного доступу до своїх публічних даних відповідно до умов, викладених у DSA. Наприклад, для доступу до інтерфейсу прикладного програмування (API) мережі дослідники мусять платити непропорційно високі суми.

Якщо висновки ЄК підтвердяться, компанії загрожують штрафи до 6% від її загального світового обороту. У 2021 році, останньому повному році, коли Twitter опублікував свої доходи, компанія заробила $5,1 млрд.

Єврокомісія заявила, що тривають окремі розслідування поширення протиправного контенту на X та вживаються заходи щодо протидії дезінформації.

Нагадаємо, у грудні 2023 року Європейська комісія відкрила офіційне провадження, у межах якого з’ясовуватимуть, чи діяльність платформи X не порушує вимоги закону «Про цифрові послуги» у сферах, пов’язаних з управлінням ризиками, модерацією контенту, прозорістю реклами та доступом до даних для дослідників. 

У лютому соцмережу Х звинуватили в продажі синіх галочок терористичним організаціям.

Фото: X Corp.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду