СБУ викрила дві ботоферми, які «розганяли» російські фейки

СБУ викрила дві ботоферми, які «розганяли» російські фейки

17:20,
12 Червня 2024
758

СБУ викрила дві ботоферми, які «розганяли» російські фейки

17:20,
12 Червня 2024
758
СБУ викрила дві ботоферми, які «розганяли» російські фейки
СБУ викрила дві ботоферми, які «розганяли» російські фейки
Зловмисники створювали фейкові акаунти у соцмережах, з яких поширювали дезінформацію та отримували доступ для зламу до телефонів українських військових.

Служба безпеки нейтралізувала дві ботоферми, які діяли у Коростені на Житомирщині та у Дніпрі. Фігуранти допомагали російським спецслужбам зламувати телефони українських захисників та поширювати кремлівську пропаганду, повідомила пресслужба відомства.

Зокрема, викрили мешканку Коростеня, яка на замовлення окупантів масово реєструвала віртуальні мобільні номери українських операторів та анонімні акаунти в телеграмі. Активовані облікові записи вона продавала або здавала в оренду на спеціалізованих російських інтернет-платформах.

Далі російські спецслужби, за даними СБУ, використовували ці номери для зламу телефонів українських військових. Для цього вони проводили фішингові розсилки на гаджети військових Сил оборони з анонімних номерів та інтернет-адрес, зареєстрованих в Україні. У разі відкриття файлів зі шкідливим програмним забезпеченням, на телефон автоматично завантажувався вірус-шпигун, який збирав конфіденційні дані.

Також ворог застосовував анонімні аккаунти ботоферми для поширення кремлівських наративів нібито від імені пересічних громадян України.

За даними слідства, фігурантка облаштувала спеціалізоване програмне забезпечення у власній квартирі. Вона зареєструвала понад 600 мобільних номерів, гроші від продажу яких отримувала на криптогаманець.

Їй повідомили про підозру за ч. 5 ст. 361 Кримінального кодексу України (несанкціоноване втручання в роботу інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж).

Тим часом у Дніпрі затримали 30-річного місцевого жителя, який зареєстрував майже 15 тис. фіктивних облікових записів у різних соцмережах та месенджерах. Для цього він використовував сім-картки українських мобільних операторів.

Створені акаунти зловмисник продавав на форумах даркнету, де основними його покупцями були представники російських спецслужб.

Йому оголосили про підозру за ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Розслідування в обох справах тривають.

Нагадаємо, в кінці квітня у Києві СБУ двох адміністраторів ботоферм, які діяли за вказівками російської розвідки. Ботоферми проводили інформаційні диверсії під керівництвом російської розвідки.

Фото: СБУ

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду