Соцмережами ніколи не користувалася третина росіян — дослідження

Соцмережами ніколи не користувалася третина росіян — дослідження

13:40,
1 Серпня 2019
2257

Соцмережами ніколи не користувалася третина росіян — дослідження

13:40,
1 Серпня 2019
2257
Соцмережами ніколи не користувалася третина росіян — дослідження
Соцмережами ніколи не користувалася третина росіян — дослідження
Автори:
Найбільш популярними соціальними мережами у Росії є вконтакті, однокласники та інстаграм, зазначає «Левада-центр».

«Левада-центр» (російський аналітичний центр Юрія Левади) випустив масштабне дослідження під назвою «Російський медіа-ландшафт 2019».

Значна частина цього дослідження присвячена соцмережам.

Так, судячи з оприлюднених аналітиками фифр, соціальними мережами сьогодні регулярно («щодня, практично щодня» і «кілька разів на тиждень») користується близько 56% росіян. При цьому ніколи не користувалися ними близько третини населення країни.

За 8 років регулярних спостережень число регулярних користувачів соціальних мереж зросла у 2,5 рази (з 22% у 2011 році). Найбільш активними користувачами є наймолодші росіяни — 85% відвідують мережі «щодня або практично щодня». Серед старшої вікової групи (65 років і старше) таких лише 8%.

Найбільш популярними соціальними мережами в Росії є вконтакті (ним користуються близько 42% росіян), однокласники (33%),  (30%) і інстаграм (23%). При цьому ютуб, інстаграм, і вконтакті сьогодні є найбільш швидко зростаючими соцмережами. Аудиторія фейсбуку в Росії налічує близько 9% населення, твіттер  — 4%.

«Згідно з опитуваннями, аудиторія вконтакті, інстаграму, твіттера є більш молодою, аудиторія однокласників — більш літньою. Ютуб теж дивляться перш за все молоді користувачі, проте аудиторія цієї мережі більш рівномірно розподілена між різними віковими групами», — йдеться у оприлюднених матеріалах.

У дослідженні зазначають також, що російська аудиторія месенджерів для обміну повідомленнями та дзвінками швидко зростає. Протягом трьох років спостережень вона збільшилася удвічі — з 31% в 2016 році до 62% в березні 2019 року.

Лідерами серед додатків є вотсап (49% росіян) і вайбер (31%). Месенджером вконтакті користуються близько 17%, скайпом — 14%. Аудиторія телеграму, яка помітно зросла у минулому році на тлі блокувань, на сьогоднішній день становить порядку 8% населення. Месенджерами користується переважно молодь, однак вотсап і вайбер досить добре поширені й в інших вікових группах.

«Серед поширених інтернет-послуг у росіян найбільшою популярністю користуються мобільний банк (46% використовують "час від часу"), замовлення таксі (28%), навігаційні карти (25%) і покупки в онлайн-магазинах (21%). Ще 15% росіян замовляють їжу і купують квитки онлайн, близько 10% проходили навчальні онлайн-курси. Близько третини російських громадян продавали самі або купували у інших товари або послуги за допомогою інтернету. і у всьому, що пов'язано з інтернетом, найбільш активними користувачами інтернет-послуг є молоді росіяни», — йдеться у дослідженні.

Нагадаємо, раніше ми писали, що вчені назвали найнебезпечніші і найкорисніші соцмережі.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Левада-центр
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду