Колумніст NYT: Twitter руйнує американську журналістику

Колумніст NYT: Twitter руйнує американську журналістику

12:07,
28 Січня 2019
2508

Колумніст NYT: Twitter руйнує американську журналістику

12:07,
28 Січня 2019
2508
Колумніст NYT: Twitter руйнує американську журналістику
Колумніст NYT: Twitter руйнує американську журналістику
Автори:
Автор The New York Times Фархад Манджо вважає, що фейковий акаунт, який запустив вірусне відео з конфліктом школярів та корінного американця, ще раз показав небезпеку використання Twitter у журналістиці.

Публіцист Фархад Манджо у колонці  для NYT аналізує вплив ситуації із вірусним відео на американську журналістику.

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що Twitter заблокувала акаунт @2020fight, який опублікував коротке вірусне відео. В ролику школярі з символікою «Зробімо Америку великою знову» (make America great again) сміються з корінного американця, поки той співає традиційну пісню. Відео набрало 2,5 млн. переглядів. Про нього повідомили й американські медіа, а згодом дехто вибачився за надто швидку реакцію.

Після розголосу у США виявилося, що перед моментом, який зафіксований у ролику, школярам вигукували лайливі слова протестувальники афроамериканці з руху Hebrew Israelites.

Також CNN Business знайшла ознаки того, що обліковий запис @2020fight може бути фальшивим: дуже велику кількість твітів на день, несправжню фотографію на аватарці тощо. 

«Ця історія ілюструє, як кожен день улюблена соціальна мережа ЗМІ затягує журналістів глибше в течії племінної мелодрами, замикаючи наші кращі інстинкти на користь групового мислення. У цьому процесі вона допомагає зміцнити найнебезпечніші стереотипи нашої професії. Замість допитливої, інтелектуально чесної хроніки людських справ, Twitter регулярно перетворює багатьох новинарів — включаючи мене — в божевільних ботів, що рефлекторно відпрацьовують той чи інший хештег-привід, неправильно написаний президентський пост чи цілеспрямовану кампанію», — пише Фархад Манджо.

Він також каже, що Twitter має негативний вплив на саму журналістику в США, зменшуючи часові рамки оперативності та примушуючи журналістів заміняти якісні дебати на дешеву балаканину.

Пан Манджо закликав колег менше користуватися соціальною мережею як приводом для новин, тому що Twitter перестав бути «безтурботним будинком» для журналістів.

«Тепер це епіцентр неспинної інформаційної війни та майже комічно ненадійна гладіаторська арена, на якій активісти та дезінформаційні актори, політики та маркетологи збираються разом для цілеспрямованого впливу на широкий світ медіа», — пише він.

Нагадаємо, нещодавно «Детектор медіа» проводив опитування редакторів та медіаекспертів щодо використання соцмереж у роботі журналістів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
cdn.vox-cdn.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду