Кого почитати у Твіттері: п'ять кумедних акаунтів від українських держустанов

Кого почитати у Твіттері: п'ять кумедних акаунтів від українських держустанов

11:15,
7 Серпня 2018
12082

Кого почитати у Твіттері: п'ять кумедних акаунтів від українських держустанов

11:15,
7 Серпня 2018
12082
Кого почитати у Твіттері: п'ять кумедних акаунтів від українських держустанов
Кого почитати у Твіттері: п'ять кумедних акаунтів від українських держустанов
Міністерство освіти і науки, Міністерство фінансів, Міністерство економічного розвитку і торгівлі та акаунти України та Prozorro у Твіттері навчилися поєднувати корисне зі смішним.

Нещодавно український сегмент Фейсбуку тішився листуванням між Театром на Подолі та українським рестораном «МакДональдс» (McDonald's). Театр написав, мовляв, інколи йому сниться, що він «МакДональдс» і відвідувачі стоять до нього в черзі. «І я такий “Вільна каса”, а ви штовхаєтесь, йдете один поперед одного, щоб швидше отримати вкусняху». Несподівано допис почав коментувати український акаунт «МакДональдс».

«А нам інколи сниться, що ми “Театр на Подолі” і господиня залу оголошує антракт, і в нас є 3 дзвоники, щоб змінити ранкове меню на регулярне», — написав ресторан. Зрештою співрозмовники зійшлися на тому, що їм було би цікаво помінятися місцями на кілька днів. Листування дуже швидко стало вірусним і користувачі соцмереж називали його прикладом хорошої роботи SMM-ників. Але Театр на Подолі та «МакДональдс» не єдині, в кого є креативні працівники, які вміють кумедно вести сторінки в соцмережах. Ба більше, дотепними та корисними можуть бути й сторінки українських держустанов.

У 2016 році справжнім проривом став твіттер-акаунт Верховної Ради України, який раптом почав розповідати про останні події з парламенту простою зрозумілою мовою, та ще й ілюстрував їх дотепними гіфками чи картинками.

Бенедикт Камбербетч, який стежить за трансляцією з Верховної Ради.

Тепер твіттер Ради повернувся до більш консервативного стилю в SMM-і, але це дало поштовх до креативу іншим акаунтам держустанов, які стали сміливіше й цікавіше вести свої сторінки.

Міносвіти постить учителя хімії Волтера Вайта із серіалу «Пуститися берега», Мінфін — репера Snoop Dogg, Мінекономрозвитку — меми про менеджерів і всі разом постять котиків (куди ж без них) чи влаштовують різдвяний флешмоб.

Офіційний акаунт України у Твіттері

Україна зареєструвалась у Твіттері в 2016 році й у першому ж своєму дописі подякувала Канаді та Польщі за те, що вони першими визнали її незалежність у 1991 році. Цей профіль веде комунікаційна команда Адміністрації Президента за підтримки Українського кризового медіацентру. Акаунт англомовний і часто долучається до гучних твіттер-баталій. Наразі в нього 117 тисяч підписників.

Наприклад, минулого року він задражнив акаунт Росії через згадку про шлюб доньки князя Ярослава Мудрого Анни Ярославни із французьким королем Генріхом I у 1051 році. В хід пішли факти з історії, колажі з берізками та gif-картинки з мультсеріалу «Сімпсони». Тоді телеканал CNN написав, що «світ став свідком ще одного новаторського використання gif-дипломатії, коли офіційний твіттер-акаунт України познущався над офіційним акаунтом Росії».

Іншого разу акаунт @Ukraine посперечався з @Russia через санкції. Росія виклала ролик із кадрами фестивалю історичної реконструкції з підписом: «Той, хто прийде до нас із санкціями, загине від санкцій». Україна в коментарях написала: «Якби ви дотримувалися міжнародного права, ви б уникнули санкцій і тепер відправляли б місії на Марс і не бігали з палицями». Й додала до твіту гіфку з мультсеріалу «Південний парк», на якій один із персонажів б’є іншого по голові дерев’яним мечем.

Акаунт @Ukraine також звернувся до компаній Google та Apple із пропозицією додати емодзі з борщем. Тоді дискусія точилася навколо того, як правильно малювати емодзі з чізбургером — із сиром зверху м’ясної котлети чи знизу.

А зовсім нещодавно @Ukraine потролили FIFA, запропонувавши Міжнародній федерації футболу додати до наступного прес-релізу вітання «Слава Україні!» (В чому саме суть тролінгу — читайте тут.) Тож з офіційний акаунтом України у Твіттері сумувати точно не доведеться — чекатимемо на нові приклади вдалої gif-дипломатії.

Міністерство освіти і науки України

Міносвіти не боїться поставити як ілюстрацію до поста картинку з Волтером Вайтом, учителем, який у серіалі «Пуститися берега» взявся варити метамфетамін, гіфку з Гомером Сімпсоном із мультика «Сімпсони» чи з Губкою Бобом. Але це не єдиний і не переважний контент, який міністерство викладає на своїй сторінці у Твіттері. Тут є й інформація про вступну кампанію до вишів, і про гранти для молодих науковців, про роботу електронних кабінетів для абітурієнтів та нові підручники для школярів. У Твіттері в міністерства трошки більше тисячі підписників, а у Фейсбуку — більше 109 тисяч.

МОН пояснює роботу електронних кабінетів для абітурієнтів на котиках.

Як розповів MediaSapiens головний спеціаліст відділу зв’язків із засобами масової інформації Костянтин Поліщук, у сторінок Міносвіти в соцмережах специфічна цільова аудиторія, яка здебільшого складається з учителів. А вони Твіттером користуються мало. «Цей акаунт ми більшою мірою використовуємо, аби інформувати наших міжнародних партнерів про роботу міністерства. Все ж є частка людей, яким цей канал зручний і вони отримують інформацію саме з нього, тож ми вирішили його реанімувати.

Треба розуміти, що ми, як прес-служба, маємо деякі бюрократичні обмеження. Нас можуть попросити через невдале фото зняти весь пост. Але ми намагаємося брати якістю та влучними алегоріями, аби в новині читалося, що ми розуміємо проблему. Іноді таке краще висловити через графіку, а не словами. І люди вже інтерпретують це в міру свого розуміння. Твіттер ми вели в такому стилі від самого початку. Іноді були моменти, коли від нас вимагали більшої офіційності», — розповів він.

При цьому аудиторія сторінки міністерства у Фейсбуку збільшується дуже стрімко. За два роки вона стала другою серед усіх міністерств за кількістю підписників. На першому місці — Міністерство оборони.

«Ми дублюємо інформацію для соцмереж і для кожної з них намагаємося її урізноманітнювати. У Твіттері в нас ідуть найголовніші новини та повідомлення, а у Фейсбуку ми ще й заливаємо відео, даємо актуальну інформацію для вчителів, які якраз активні в цій соцмережі. В нас є й Телеграм, у який ідуть здебільшого новини про науку та освіту, оскільки ним часто користуються абітурієнти», — пояснює Костянтин Поліщук. За його спостереженнями, аудиторія каналу міністерства в Телеграмі значно зросла за період вступної кампанії до вишів і здебільшого це саме молодь.

Міністерство фінансів України

Ще один державний орган, який любить смайли, емодзі та гіфки в соцмережах і не соромиться їх використовувати. У твіттері Мінфіну американський хіп-хоп співак Snoop Dogg допомагає розповідати про засідання робочої групи України та Канади, а капітан Жан-Люк Пікар із «Зоряного шляху» пропагує фінансову грамотність.

Мінфін також викладає анонси всіх виступів та інтерв’ю, які дає в. о. міністра фінансів Оксана Макарова, та інфографіки зі свіжою статистикою щодо роботи відомства (наприклад, дані про затверджені бюджетні програми чи про систему «Єдине вікно» на українській митниці).

Не обходиться сторінка й без котиків. Мабуть, якби в SMM-менеджерів була своя тварина-тотем, то це точно був би кіт.

У прес-службі Мінфіну пояснюють, що у Твіттері мають навіть дві сторінки: українською та англійською мовами. Англомовний профіль міністерство лише почало розвивати і здебільшого він використовується для комунікації з іноземною аудиторією та інвесторами.

«Одна з трансформацій у нас відбулася із графікою, яку ми використовуємо в соцмережах. Коли Україна розмістила євробонди, ми вирішили пояснити, що це означає й чому це важливо. Як ілюстрацію додали картинку з Джеймсом Бондом (тут гра слів: євробонди / Джеймс Бонд. — MS), у якого над головою були зірочки, як на прапорі ЄС. Після цього ми почали завжди підбирати якісь кумедні картинки, які би привертали увагу. Якщо людина навіть не прочитає весь пост, то принаймні усміхнеться. Звісно, це контент лише для Твіттера. В нас була одна доволі смішна ситуація, коли ми використали в пості gif-картинку зі сценаристом і актором Джоелем Рубіном (Joel Rubin), а його потім тегнули в цьому дописі, мовляв, дивися, про тебе пише українське Міністерство фінансів», — розповіла Валерія Радченко з департаменту комунікації міністерства. При цьому гіфку не обирали навмисне саме з Джоелем Рубіном — просто додали до посту відповідне зображення із чоловіком, який сидить за комп’ютером. А в самому пості йшлося про захист від кібератак на міністерство.

Для різних сторінок у соцмережах команда Мінфіну ставить різні цілі. Наприклад, аудиторія міністерства у Фейсбуку дуже політично активна —  вона цікавиться реформами, економікою. Тому для неї потрібно готувати детальніші дописи. «Ми використовуємо Фейсбук для широкого інформування. Водночас Твіттер оперативніший у подачі інформації й залишає нам більше простору для креативності. В ньому ми можемо одразу давати основні меседжі, які потім можуть так само швидко підхопити медіа. До того ж цікавими й смішними постами можна залучити нову аудиторі, “підсадити її на гачок”, а потім транслювати їй інформацію про основні зміни та реформи в країні», — пояснила пані Валерія. При цьому аудиторія сторінок Мінфіну в соцмережах постійно зростає. Наразі у Твіттері в Мінфіну 5,5 тисяч підписників, а у Фейсбуку — понад 42 тисячі.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України та Prozorro

У Мінекономрозвитку іноді теж люблять пожартувати — проілюструвати пошук інвесторів для низки підприємств гіфкою з маленьким пінгвіном чи новину про спроби маніпуляції із системою Prozorro картинкою з фейспалмом:

До речі, у Prozorro теж є сторінка у Твіттері й на ній полюбляють викладати меми та жарти, які будуть зрозумілі переважно її цільовій аудиторії. Наприклад, допис про оголошення тендеру на ремонт приміщень у Prozorro виглядає так: 

Мінекономрозвитку теж використовує гумор дозовано, як і Міносвіти. У профілі міністерства у Твіттері доволі багато новин про товарообіг з іншими країнами, антидемпінгові заходи, приватизацію, законопроекти для захисту бізнесу тощо. Тож приємне тут перемішане з корисним. За сторінкою Мінекономрозвитку у Твіттері стежать 27,7 тисячі читачів, у Фейсбуку — 46,5 тисячі.

***

Чому це важливо? Соцмережі стають основним джерелом, із якого ми дізнаємося новини. Особливо це стосується підлітків та молоді. Тож, з одного боку, креативний SMM дає кращий доступ до аудиторії, а з іншого — сама аудиторія обирає якісніші та надійніші джерела інформації, разом з усіма жартівливими гіфками та мемами. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду