У Facebook розказали, як боротимуться з фейками. Їх не видалятимуть

У Facebook розказали, як боротимуться з фейками. Їх не видалятимуть

13:08,
17 Липня 2018
2902

У Facebook розказали, як боротимуться з фейками. Їх не видалятимуть

13:08,
17 Липня 2018
2902
У Facebook розказали, як боротимуться з фейками. Їх не видалятимуть
У Facebook розказали, як боротимуться з фейками. Їх не видалятимуть
Автори:
Якщо пост має фальшиву інформацію, його помістять в карантин та не показуватимуть користувачам у стрічці новин.

Як пише TechCrunch, минулого тижня Facebook провела прес-захід, де пояснила, як вона бореться з фальшивими новинами. Нещодавно призначений керівник відділу новин Джон Гегеман (John Hegeman) сказав, що лише фальшивість новин не порушує стандарти спільноти. «Я думаю, що головне, чому ми створили Facebook, це прагнення, щоб він став місцем, де люди можуть мати голос», — каже він.

Журналіст Олівер Дарсі (Oliver Darcy) з CNN написав у Twitter, що на питання, чому у соціальній мережі досі присутня сторінка фейкових новин InfoWars (в неї зараз майже мільйон вподобань. — MS), не отримав чітку відповідь. Чарлі Уорзель з видання BuzzFeed вважає, що Facebook просто не хоче діяти жорстко у питанні боротьби з фальшивими новинами.

infowars-fake-Facebook

Скриншот сторінки Infowars у Facebook

Facebook відписав медійникам через свій акаунт у Twitter: «Ми бачимо, що ліві та праві сторінки публікують те, що вони вважають думкою або аналізом, — але інші називають це фальшивими новинами. Ми вважаємо, що заборона цих сторінок буде суперечити основним принципам свободи слова».

«Не все у Facebook має бути правдою»

Немає сумнівів, що Facebook ховається за нейтралітетом. Він боїться відвернути консервативних користувачів через бізнес-інтереси та свою місії. Ця стратегія експлуатується такими, як InfoWars, які знають, що незалежно від того, наскільки різкими та шкідливими є їхні дії, вони отримають вигоду від невизначеності. Тобто «обидві сторони будуть винними», незважаючи на ступінь цієї вини.

Замість того, щоб бути забороненими Facebook, сайти подібні до Infowars, які постійно і навмисне публікують фейки будуть мати значно нижчий рейтинг у стрічці новин користувачів.

Вони будуть поміщені в карантин, і коли вони або їхні користувачі поділяться такими «новинами», їх більше ніхто не побачить.

«У нас немає політики, яка передбачає, що все розміщене на Facebook має бути правдою — ви можете уявити, наскільки важко це виконати», — заявив прес-секретар Facebook. — Але тут існує дуже реальна напруга. Ми наполегливо працюємо над тим, щоб знайти правильний баланс між заохоченням вільного вираження та безпечною, достовірною спільнотою. Ми вважаємо, що низький рейтинг недостовірного вмісту стримає цей баланс. Іншими словами, ми дозволяємо людям розміщувати його як форму вираження, але ми не будемо показувати такі пости у верхній частині стрічки користувачів».

Facebook вже зменшує майбутні перегляди повідомлень приблизно на 80 %, коли вони встановлені як хибні за допомогою сторонніх фактчекерів, таких як PolitiFact та Associated Press. Для злісних правопорушників зменшення охоплення має бути ближче до 100 %.

Якщо пост часто відмічали як фальшиву інформацію самі користувачі Facebook, соцмережа прибирає такі пости з реклами.

facebook-cheking-fakes

Джерело: TechCrunch

Ресурси для перевірки інформації обмежені. Це проблема

Коли якась історія позначена як фейкова, користувачу пропонують подібні пости з інших більш достовірних джерел, щоб показати інші погляди на цю тему.

Але це не вирішує проблему з швидким приростом трафіку для сайтів з неправдивою інформацією. Крім того, через обмежені ресурси фахівців з перевірки даних, часто таку інформацію не вдається ідентифікувати швидко.

У Facebook кажуть, що вирішили обрати саме «карантин», оскільки заборона контенту викличе зайву цікавість до інформації. Тролі використовуватимуть заборону як досягнення, кажучи: «Facebook видалити нас, тому що він знає, що ми говоримо, це правда».

Із фейками у WhatsApp теж борються

Facebook намагається боротися і з фейками на платформі WhatsApp, яка також належить компанії. Через фальшиві новини, які там розповсюджуються, приміром, у Індії та М'янмі нападають на людей.

Месенджер не має централізованих джерел інформації, які можна заблокувати. Зараз WhatsApp принаймні почав позначати повідомлення, що пересилаються. Але цього очевидно не достатньо.

Можливо, карантин може спрацювати й тут. Такий тип протидії залишає простір для діалогу, адже незгодні можуть прокоментувати публікацію.

Насправді, мало людей заходить на сторінки у Facebook і читає там інформацію. Зазвичай користувачі очікують, що пости зі сторінки з’являться у їхній стрічці новин. У компанії сподівається, що, прибравши цей вірусний вектор розповсюдження фальшивої інформації суттєво обмежиться. Крім того, це не потребуватиме видалення повідомлень чи сторінок.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens писав, що Британія оштрафує Facebook на $660 тисяч за витік даних юзерів Cambridge Analytica.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду