Facebook стежить за вами: 7 химерних патентних заявок компанії

Facebook стежить за вами: 7 химерних патентних заявок компанії

16:00,
2 Липня 2018
2989

Facebook стежить за вами: 7 химерних патентних заявок компанії

16:00,
2 Липня 2018
2989
Facebook стежить за вами: 7 химерних патентних заявок компанії
Facebook стежить за вами: 7 химерних патентних заявок компанії
Автори:
Газета The New York Times розповіла про 7 найбільш химерних патентних заявок Facebook, які були зареєстровані компанією за останні кілька років. Головна ціль запатентованих технологій — збирати особисті дані користувачів.

З 2012 року компанія Facebook подала заявки на отримання сотень різноманітних патентів. The New York Times проаналізувала патенти компанії за останні роки й обрала найбільш вражаючі з них. Як пише журналіст газети Сахіл Чіной (Sahil Chinoy), соцмережа патентувала технологію, яка б могла використовувати фронтальну камеру смартфонів для того, аби відстежувати реакцію людей на контент, який вони бачать на екрані, фіксувати чи їм нудно, чи вони здивовані тим, що бачать тощо. Інша технологія через мікрофони в гаджетах могла б збирати інформацію про те, які шоу та серіали дивляться люди або як багато вони сплять. Були й складніші, які на основі зібраних даних визначали соціально-економічний статус людей.

Інакше кажучи, у Facebook був план стежити практично за усіма аспектами життя своїх користувачів — де вони знаходяться, чим займаються, з ким вони дружать й з ким перебувають в романтичних стосунках, яких політичних поглядів вони притримуються та товари яких брендів купують. Одного разу компанія навіть спробувала запатентувати технологію, яка могла передбачити коли помруть ваші друзі.

Facebook неодноразово заявляв, що її патентні заявки не повинні розглядатися як прямі вказівки щодо майбутніх планів компанії. Віце-президент Facebook Аллен Ло (Allen Lo) зазначив, що більшість запатентованих технологій не були використані в жодному з продуктів соцмережі й ніколи не будуть. Тим не менше, в них є одне спільне спрямування — вони націлені на збір персональних даних користувачів. На думку професора права в Нью-Йоркському університеті Джейсона М. Шульца (Jason M. Schultz), патентний портфель — це карта того, як компанія оцінює майбутній розвиток технологій.

Патент 1. Аналіз ваших стосунків

В одній із заявок Facebook йшлося про технологію, яка відстежує як часто користувач заходить на сторінки інших людей, скільки інших людей зображено на знімках, які він публікує чи на яких його позначено, яке співвідношення друзів різних статей в його профілі. На основі цих даних Facebook визначає чи перебуває користувач у стосунках з кимось, якщо він вирішив з якихось причин не вказувати цю інформацію в своєму профілі.

Патент 2. Класифікація особистості

Facebook запатентувала й технологію, яка на основі постів та повідомлень користувачів намагається скласти їх психологічні портрети — наскільки їм притаманна екстраверсія, відкритість, наскільки вони емоційно стабільні. Далі складені портери соцмережа планувала використовувати для фільтрування новин та оголошень, які будуть показуватися користувачеві у стрічці.

Патент 3. Передбачення важливих подій у майбутньому

 Соцмережа Facebook в іншій із патентних заявок міркувала над аналізом постів, повідомлень, геолокації та транзакцій за банківськими картами користувачів, аби спрогнозувати важливі події в їх житті: наприклад, народження дитини, весілля, випускний чи смерть когось із близьких. Один із можливих способів використання цієї технології — таргетування реклами.

Патент 4. Ідентифікація камери

Facebook придумала й цікавий критерій для аналізу знімків. Технологія, на яку була подана заявка, мала фіксувати биті пікселі на фото, викривлення через подряпини на лінзі фотокамер й інші дефекти та на їх основі скласти карту унікальних «відбитків» для кожної з них. Так Facebook змогла б скласти й карту взаємин між користувачами, як часто вони взаємодіють або ж виявити зв’язки між людьми, навіть якщо на Facebook вони ніяк їх не проявляли.

Патент 5. Прослуховування навколишнього середовища

Серед патентів Facebook знайшовся й такий, що розглядав використання мікрофону в мобільних пристроях для збору інформації про навколишнє середовище. Скажімо, через нього можна прослухати які телешоу дивиться користувач та чи вимикає він звук, коли програється рекламне оголошення. Так соцмережа могла б співставити дані про медіаспоживання й дані з особистого профілю людини.

Патент 6. Відстежування звичок та розпорядку дня

В іншому патенті соцмережа працювала над використанням геолокації смартфонів для того, аби скласти карту звичної рутини користувачів: коли вони їдуть на роботу, де вони працюють, куди ходять обідати. Також за геолокацією вночі соцмережа могла визначити де живе той чи інший користувач. Зібрані дані Facebook могла використовувати для системи сповіщень, наприклад, якщо раптом людина відхилялася від звичного маршруту.

Патент 7. Аналіз звичок

Facebook запатентувала ще одну технологію, яка використовує геолокації смартфонів. Аналізуючи ці дані та дані з пристроїв ваших друзів, Facebook знатиме з ким ви найчастіше зустрічаєтесь, навіть якщо ви нічого про це не напишете в соцмережі. Також вона може відстежувати, коли ваш смартфон залишається нерухомим й вираховувати таким чином скільки годин ви спите.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Medioum
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду