Користувачі незадоволені роботою Google та Facebook під час стрілянини у Лас-Вегасі - The Atlantic

Користувачі незадоволені роботою Google та Facebook під час стрілянини у Лас-Вегасі - The Atlantic

17:21,
4 Жовтня 2017
2634

Користувачі незадоволені роботою Google та Facebook під час стрілянини у Лас-Вегасі - The Atlantic

17:21,
4 Жовтня 2017
2634
Користувачі незадоволені роботою Google та Facebook під час стрілянини у Лас-Вегасі - The Atlantic
Користувачі незадоволені роботою Google та Facebook під час стрілянини у Лас-Вегасі - The Atlantic
Автори:
В перші години після масової стрілянини в Лас-Вегасі в мережі масово поширювалися неперевірені чутки, фейки та безпідставні звинувачення.

Як пише The Atlantic, великі технологічні компанії знову підвели своїх користувачів, надавши неперевіреній інформації добре налаштовану інфраструктуру для її поширення. «Ці компанії є найпотужнішими гейткіперами інформації, яких світ коли-небудь знав, але вони відмовляються брати на себе відповідальність за ту активну роль, яку вони мають у зниженні якості інформації, яка зрештою доходить до громадськості», - підкреслює видання.

Заступник генерального директора відділу новин BuzzFeed Райан Бродерік (Ryan Broderick) звернув увагу на те, що пошук Google виніс в топ-матеріали повідомлення на форумі 4chan про чоловіка, якого буцімто ідентифікували як стрілка. Форум відомий поширенням расистських повідомлень, домислів та відвертої дезинформації, зазначає The Atlantic.

 

Фото з Twitter-акаунта Райана Бродеріка.

В той час, як люди відчайдушно шукали інформацію про події у Лас-Вегасі, пошуковик Google лише підливав масла у вогонь, посилюючи чутки. Ця проблема виникла ще у жовтні 2014 року, коли компанія вирішила включити сайти, які не є медіавиданнями, у блок «новини».

Компанія Google пояснила появу постів з 4chan в результатах видачі несправною роботою алгоритмів та пообіцяла попрацювати над їх вдосконаленням. Також пошуковик запевнив, що через кілька годин неправдиві публікації з 4chan були прибрані з блоку топ-матеріалів та замінені на релевантні новини.

«Але зараз вже недостатньо дати пояснення про роботу алгоритму й потім його замінити. Недостатньо старатися применшити проблему в цій системі тому, що в циклі рішень задіяні комп'ютери», - пише The Atlantic. Подібну ситуацію можна було легко передбачити, адже схожий випадок трапився в 2013 році після вибухів у Бостоні. Тоді в Twitter почали поширюватися повідомлення з іменами потенційних підозрюваних, які не мали жодного відношення до теракту під час марафону.

В соціальній мережі Facebook виникла група «Las Vegas Shooting /Massacre» (Стрілянина / погром у Лас-Вегасі), яка зібрала більше 5 тисяч учасників. Групою керує Джонатан Лі Річес (Jonathan Lee Riches), відомий через свої масові й іноді абсурдні судові позови. Чоловік був засуджений до 10 років ув’язнення через крадіжку грошей: Лі Річес видавав себе за інших людей, використовуючи їх особисті дані, викрадені за допомогою фішингу. Перебуваючи в ув’язненні, він подав близько 3 тисяч судових позовів. Зараз він називає себе «журналістом-розслідувачем» на сайті Infowars, хоча жодних його публікацій на цьому ресурсі немає. Окрім того він вказав, що раніше працював моделлю білизни в Victoria's Secret, інженером в Чорнобилі та охоронцем в Букінгемському палаці.

«Проблеми цієї групи очевидні для буквально будь-якої людини. Але для алгоритмів Facebook це просто швидко зростаюча група з активною спільнотою. Більшість людей, які приєдналися до групи в шуках інформації, ймовірно, не знали, що її засновник - горезвісний пранкер», - пише видання.

Окрім того, журналіст The New York Times Кевін Руз (Kevin Roose) звернув увагу на те, що сторінка з популярними постами на Facebook (Trending Stories) винесла в топ дві публікації Sputnik. Це видання згадувалося у звіт американської розвідки як канал поширення російської пропаганди. Як і в Google, Facebook спробувала применшити масштаби проблеми та запевнила, що публікації були швидко видалені з топу.

 

Скріншот з публікаціями сайту Sputnik в популярних постах на Facebook.

Журналіст Джон Германн з The New York Times також відзначив, що новини в топах  Google та Facebook після масової стрілянини у Лас-Вегасі були хаосом. Платформи показували неперевірені пости та відеоролики, проігнорувавши ЗМІ, які мають репутацію надійних джерел новин.

Раніше Facebook розкритикували за повільну реакцію на відео з убивством у Клівленді, в якому його автор застрелив 74-річного чоловіка на вулиці. Відео вбивства було доступне в мережі близько трьох годин, що викликало незадоволення користувачів.  Також медіаексперти закликали соцмережу залучати до модерації контенту більше людей і не покладатися виключно на алгоритми.

Водночас компанію Google також звинувачували в поширення фейків. Користувачі помітили, що блоки з відповідями в Google пошуку часто містять неправдиву інформацію. Ця функція автоматично підтягує короткі відповіді на загальні запити від популярних веб-сайтів. Ця функція є й основою для швидких відповідей в бездротовому динаміку з голосовим управлінням the Google Home.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
The Atlantic
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду